Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kinematika A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kinematika A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül."— Előadás másolata:

1 Kinematika A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül

2 Vonatkozási rendszerek A B

3 Egy test helyét más testekhez viszonyítva adjuk meg. A viszonyított testhez egy koordinátarendszert rögzítünk, ezt vonatkozási rendszernek nevezzük. Egy test helyét más testekhez viszonyítva adjuk meg. A viszonyított testhez egy koordinátarendszert rögzítünk, ezt vonatkozási rendszernek nevezzük. Pl: vonat-vonat Pl: vonat-vonat vonat-állomás (Föld)

4 Alapfogalmak Mozgás: a test helyzete a vonatkozási rendszerben megváltozik. Mozgás: a test helyzete a vonatkozási rendszerben megváltozik. Pálya: az a vonal, amely mentén a mozgás végbemegy. Pálya: az a vonal, amely mentén a mozgás végbemegy. Pl.: egyenes, kör, hullám, … Út: pálya egy szakasza, jele: s Út: pálya egy szakasza, jele: s Elmozdulás: az a vektor, amely a mozgás kezdőpontjából a végpontjába mutat. Elmozdulás: az a vektor, amely a mozgás kezdőpontjából a végpontjába mutat.

5 Mikola-cső kísérlet A buborék egy egyenes mentén haladva egyenlő időközök alatt egyenlő utakat tesz meg. A buborék egy egyenes mentén haladva egyenlő időközök alatt egyenlő utakat tesz meg. s/t= állandó s/t= állandó Az ilyen mozgásokat egyenes vonalú egyenletes mozgásnak nevezzük.

6 Sebesség s/t= állandó s/t= állandó Ezt a vektormennyiséget sebességnek hívjuk. Ezt a vektormennyiséget sebességnek hívjuk. Jele: v Jele: v Mértékegysége: Mértékegysége: [v]= m/s, vagy km/h Átszámítása: Átszámítása: 1m/s= 3,6 km/h Egyenes arány: t (s) s (m) t1t2 s1 s2

7 Az egyenes vonalú egyenletes mozgás grafikonjai

8 Feladatok 1.Szitakötő repülési sebessége 5m/s. a.) Mekkora utat tesz meg 1 s alatt? b.) Mennyi idő alatt tesz meg 10 métert? Rajzold meg az út-idő és a sebesség idő grafikonokat!


Letölteni ppt "Kinematika A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül."

Hasonló előadás


Google Hirdetések