Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Kinematika Egyenletes mozgások Készítette: Horváth Zoltán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Kinematika Egyenletes mozgások Készítette: Horváth Zoltán."— Előadás másolata:

1 1 Kinematika Egyenletes mozgások Készítette: Horváth Zoltán

2 2 Kinematika Kinematika: A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül. Ez mindig a vonatkoztatási pont és a viszonyítási rendszer kijelölésével kezdődik. A viszonyítási rendszer általában egy Descartes- féle koordinátarendszer, amely lehet egy egyenes, síkbeli vagy térbeli koordinátarendszer - a mozgás típusától függően.

3 3 Alapmennyiségek táblázata Név Mennyiség jele SI mértékegy sége a mérték egység jele hosszúságlméterm időtmásodpercs tömegmkilogrammkg elektromos áramIamperA termodinamikai hőmérsékletTkelvinK anyagmennyiségnmólmol fényerősségIvIv candelacd

4 4 Prefixumok Előta g Jele Szorzó hatvánnyalszámnévvel yottayotta-Y10 24 kvadrillió zettazetta-Z10 21 trilliárd exaexa-E10 18 trillió petapeta-P10 15 billiárd tera-T10 12 billió gigagiga-G10 9 milliárd mega mega - M10 6 millió kilokilo-k10 3 ezer

5 5 Prefixumok (2) ElőtagJele Szorzó hatvánnyalszámnévvel millimilli-m10 ‒ 3 ezred mikromikro-µ10 ‒ 6 milliomod nanonano-n10 ‒ 9 milliárdod pikopiko-p10 ‒ 12 billiomod femtofemto-f10 ‒ 15 billiárdod attoatto-a10 ‒ 18 trilliomod zeptozepto-z10 ‒ 21 trilliárdod yoctoyocto-y10 ‒ 24 kvadrilliomod

6 6 A mozgás A mozgás térbeli és időbeli jelenség, mely során hely- és/vagy helyzetváltoztatás történik. A mozgás térbeliséget jellemző fogalmak, fizikai mennyiségek Pálya azon pontok összessége, amelyen a test mozgása során volt. Út a pályának valamennyi idő alatt befutott része. Jele s, mértékegysége. 1m, 1km Elmozdulásvektor az út kezdőpontjából a végpontjába mutató vektor. Jele  r, mértékegysége 1 m.

7 7 A mozgást jellemző fogalmak Az elmozdulásvektor hossza csak egyenes pálya esetében egyenlő az úttal. Az elmozdulásvektor és az út hossza általában különböző.

8 8 Egyenletes mozgás Egy test mozgását egyenletesnek tekintjük, ha azonos időegységenként azonos hosszúságú utat tesz meg. Egy mozgás egyenes vonalú, ha a pályája egyenes vonalú. Egyenes vonalú egyenletes mozgásnak nevezzük az olyan mozgást, mely során a test azonos időegységenként azonos hosszúságú utat tesz meg egyenes pályáján.

9 9 Sebesség

10 10 Átváltások m/s-ból km/h-ba ∙3,6

11 11 Átváltások km/h-ból m/s-ba :3,6

12 12 Egy egyenletesen haladó vonat 200m hosszú utat 8 másodperc alatt fut be. Mekkora a vonat sebessége? Induljunk ki a sebesség definíciójából! A vonat sebessége: 90 km/h.

13 13 Egy egyenletesen haladó vonat 200m hosszú utat 6 másodperc alatt fut be. Mekkora a vonat sebessége? Induljunk ki a sebesség definíciójából! A vonat sebessége: 120 km/h.

14 14 Egy egyenletesen haladó vonat 200m hosszú utat 7,2 másodperc alatt fut be. Mekkora a vonat sebessége? Induljunk ki a sebesség definíciójából! A vonat sebessége: 100 km/h.

15 15 Egy a fel és le szállástól eltekintve egyenletesen haladó repülőgép 1450km-t 2,5 óra alatt tesz meg. Mekkora az utazó sebessége? Induljunk ki a sebesség definíciójából! A repülőgép sebessége 580 km/h.

16 16 Szárazföldhöz viszonyítva mekkora lenne annak a hajónak a sebessége, amelyik a Le Havre és Charleston közötti utat 10 nap alatt teszi meg? Induljunk ki a sebesség definíciójából! A hajó sebessége az álló vízben közelítőleg 28 km/h lenne.

17 17 Mekkora utat tud meg tenni egy kerékpáros 1,5 óra alatt, ha sebessége 32 km/h? Induljunk ki a sebesség definíciójából! Rendezzük az útra ezt az összefüggést! A kerékpáros ezzel a tempóval 48 km-re jut 1,5 óra alatt.

18 18 Mekkora utat tud berepülni 3h alatt a szovjet TU-144 utasszállító repülőgép, ha 18km magasságban a sebessége 2502km/h? Induljunk ki a sebesség definíciójából! Rendezzük az útra ezt az összefüggést! A TU-144 3h alatt 7560 km berepülésére képes.

19 19 A közúton még 60km van hátra a célpontig. Ha a megengedett sebességgel haladunk, leghamarabb hány perc múlva érkezhetünk meg? Induljunk ki a sebesség definíciójából! Rendezzük az időre ezt az összefüggést! Leghamarabb 40 perc múlva érünk a célponthoz, ha egyenletesen haladunk.

20 20 Egy vonatnak a következő állomásig még 48 km van vissza. 16 percen belül kellene megérkeznie, de a pálya megengedett sebessége 120 km/h. Mekkora minimális késéssel érkezik meg az állomásra? Induljunk ki a sebesség definíciójából! Rendezzük az időre ezt az összefüggést! Leghamarabb 24 perc múlva ér be a vonat az állomásra, azaz legalább 8 perces behozhatatlan késése van már, hiszen a fékezéssel járó időtöbblettel nem számoltunk. 24-gyel egyszerűsíthető a tört számlálója és nevezője!

21 21 Vektorok összege paralelogramma módszerrel v1v1 v2v2 A vektorokat paralelogramma módszerrel adjuk össze: Ez azt jelenti, hogy a vektorok végpontjait egy pontba összetoljuk, majd a paralelogramma meglévő két oldala alapján kiegészítjük az oldalakat paralelogrammává. A paralelogramma két szára közötti átlója a két vektor összege.

22 22 Vektorok összege v1v1 v2v2 Toljuk össze az egyik vektor végpontját a másik vektor kezdőpontjával! Az első vektor kezdőpontjából a második vektor végpontjába mutató vektor a két vektor összege:

23 23 Vektorok különbsége v1v1 v2v2 Toljuk össze az egyik vektor végpontját a másik megfordított vektor kezdőpontjával! Az első vektor kezdőpontjából a második megfordított vektor végpontjába mutató vektor a két vektor különbsége: Vegyük a kettes vektor ellentettjét! (fordítsuk meg az irányát!)

24 24 Egy hajó a 3m/s parthoz viszonyított sodrású folyón 4m/s sebességgel indul el a folyóparttal merőleges irányban. Mekkora a hajó sebessége a parthoz viszonyítva? Használjuk fel a feladat megoldásához a sebesség vektor tulajdonságát! Készítsünk ábrát a feladat megértéséhez! part v hajó v folyó Adjuk össze a két sebességvektort! Számítsuk ki a derékszögű háromszög átfogójának hosszát! A hajó sebessége a parthoz viszonyítva 5 m/s.

25 25 Egy hajó a 5m/s parthoz viszonyított sodrású folyón 12m/s sebességgel indul el a folyóparttal merőleges irányban. Mekkora a hajó sebessége a parthoz viszonyítva? Használjuk fel a feladat megoldásához a sebesség vektor tulajdonságát! Készítsünk ábrát a feladat megértéséhez! part v hajó v folyó Adjuk össze a két sebességvektort! Számítsuk ki a derékszögű háromszög átfogójának hosszát! A hajó sebessége a parthoz viszonyítva 13 m/s.

26 26 Egy test 1m/s sebességgel mozog délnyugati irányba. Mennyi a sebességének a keleti, északi, nyugati, és déli irányra vonatkozó komponense? É K D Ny Először meghatározzuk a nyugati komponenst! A nyugati komponens a keletkezett egyenlőszárú derékszögű háromszög befogója: v NY A vektor komponensek hossza azonos, csak az irányuk különböző. Eszerint a déli komponens hossza is azonos, így: Az Északi komponens iránya ellentétes a délivel, így:A Keleti komponens iránya ellentétes a nyugatival, így: vKvK


Letölteni ppt "1 Kinematika Egyenletes mozgások Készítette: Horváth Zoltán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések