Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás  Speciális esete: Szabadesés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás  Speciális esete: Szabadesés."— Előadás másolata:

1 Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás  Speciális esete: Szabadesés

2 A szabadon eső test mozgása  A testek olyan esését, amelynél csak a gravitációs mező hatása érvényesül, minden más hatás elhanyagolható szabadesésnek nevezzük

3 A XVII. Század egyik legnagyobb itáliai tudósa, Galileo Galilei (1564-1642) többek között a szabadon eső testek kísérleti vizsgálatával írta be nevét a fizika történetébe. A hagyomány szerint méréseit a pisai ferde toronyból végezte. Meglepődve tapasztalta, hogy a torony felső emeletéről leejtett nehéz vas- és könnyű fagolyó egyszerre esik a talajra. Kimondta, hogy minden szabadon eső test – tömegétől függetlenül – egyenlő gyorsulással mozog.

4 Vákuumban a szabadesés független a testek súlyától, alakjától, anyagi minőségétől.

5 Súlytalanság  Valamely anyagi rendszer olyan mozgásállapota, amelyben a rendszerre ható gravitációs erő hatására szabadon esve mozog, és a rendszert mozgásában semmilyen kényszer (külső megtámasztás, közegellenállás, rakétahajtás) nem akadályozza.  Súlytalanság esetén a test nem nyomja az alátámasztást, illetve nem húzza a felfüggesztést. A szabadon eső test súlytalan. Ezt már Galileo Galilei is felismerte.

6 Súlytalanság élettani hatásai  Folyadékok esetében a súlytalanság a hidrosztatikai nyomás megszűnését jelenti, ami a folyadékrészek szakadásához vezet. A folyadékra ható más erők (viszkozitás, felületi feszültség) különleges jelenségek lépnek fel.  Az űrhajóban kiömlött víz lebegő cseppekben a levegőben marad.  A vérkeringésben, a keringő vér eloszlási zavarai tapasztalhatók. A felső testrészek erei telítődnek vérrel, míg az alsó testfél vérellátása elégtelenné válik.

7 Ejtőzsinórok

8 Gravitációs gyorsulás  Magyarországon, földközelben a szabadon eső testek sebessége másodpercenként megközelítően 9,81 m/s –al nő.  A gravitációs gyorsulás értéke függ a földrajzi helyzettől: legnagyobb értékét a sarkoknál, a legkisebbet az egyenlítőn veszi fel.  Kerekített érték: g≈ 10 m/s 2

9 Gravitációs gyorsulás értéke a Holdon  A nehézségi vagy gravitációs gyorsulás értéke a Holdon kisebb, mint a Földön: körülbelül 1,6 m/s 2.

10 A szabadoneső test sebessége a t időpillanatban  ha nincs kezdeti sebesség, (v 0 =0): v = g ⋅ t • ha van kezdeti sebesség: v=v 0 +g·t v=v 0 +g·t

11 A szabadon eső test által t idő alatt megtett út Négyzetes úttörvény:  ha nincs kezdeti sebesség, (v 0 =0): s = g/2 ⋅ t 2  ha van kezdeti sebesség: s = v 0 ⋅ t + g/2 ⋅ t 2

12 http://realika.educatio.hu/ctrl.php/unregistered /courses

13 Igazoljuk!

14 Feladatok 1. Milyen magasról esett le a 10 m/s sebességgel becsapódó kókuszdió? 2. Mennyit változik a szabadon eső test sebessége az esés 2. és 5. másodperc idő pillanata között és mekkora utat tesz meg?


Letölteni ppt "Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás  Speciális esete: Szabadesés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések