Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Speciális erők, erőtörvények. Newton törvényei (ismétlés) N. I.: tehetetlenségi törvény –inerciarendszer N. II.: a dinamika alapegyenlete –mi a tömeg?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Speciális erők, erőtörvények. Newton törvényei (ismétlés) N. I.: tehetetlenségi törvény –inerciarendszer N. II.: a dinamika alapegyenlete –mi a tömeg?"— Előadás másolata:

1 Speciális erők, erőtörvények

2 Newton törvényei (ismétlés) N. I.: tehetetlenségi törvény –inerciarendszer N. II.: a dinamika alapegyenlete –mi a tömeg? N. III.: erő-ellenerő (hatás-ellenhatás) –a mechanikai kölcsönhatás N. IV.: szuperpozíció elve –az erők függetlensége

3 1. feladat Alkossatok 5-6 fős csoportokat! Soroljátok föl (és a füzetetekbe írjátok is le) a már korábban tanult erőfajtákat! Egy-egy mondattal jellemezzétek a fölsorolt erőket!

4 A gravitációs erő Mondjatok jelenségeket, amelyekben a gravitációs erő fontos szerephez jut! Mit tudtok a szabadon eső testek gyorsulásáról? Vajon mire következtethetünk ebből a gravitációs erővel kapcsolatban? 1. probléma: ha a Földtől „elég” messze elejthetnénk „Newton almáját”, mekkora lenne a gyorsulása (feltéve, hogy más égitesteknek nincs az almára hatása…)? És ha egy „magasan” szálló repülőből ejtenénk ki? Hogyan lehetne összefoglalni képletszerűen az eddigi tudásunkat?

5 Gravitáció Földön és égen… Fogalmazd meg szavakkal a következő képletet: F = m·g ! („alma” esete) Mi a jelentése az alábbi matematikailag megfogalmazott törvényszerűségnek? (m, M – tömegek; r – a két test távolsága) (bolygók esete)

6 Vessük össze az előző két képletet! –Melyik fogalmaz általánosabban? –Mi a két állandó (g, γ) jelentése? –Alkalmazzuk az általános gravitációs erőtörvényt az alma- Föld kölcsönhatásra! (csoportos feladat) Milyen adatokra van szükség? Mennyi ezek értéke? Helyettesítsetek be! Mennyinek adódik az F/m hányados? Mitől függ az értéke? Vessétek össze a kapott eredményt a szabadesésénél tanultakkal!

7 2. feladat: Párosítás 1.Ez elment vadászni 2.Ez meglőtte 3.Ez hazavitte 4.Ez megsütötte 5.Ez az iciri-piciri mind megette A B C D E I. a g illetve a γ értékének pontosítása, II. a gravitáció általánosítása, III. a bolygómozgás leírása, IV. a γ mérése, V. az általános tömegvonzás megfogalmazása

8 Súly és súlytalanság Definíció: a súly az az erőhatás, amellyel a test az alátámasztását nyomja, vagy a felfüggesztését húzza. Lehet-e a súly kisebb mint a gravitációs erő? Lehet-e annál nagyobb? Hogyan lehet a súlytalanság állapotát létrehozni?

9 Archimédész törvénye - avagy „Milyen is a fizikus népköltészet?” Minden vízbe mártott test Kisangyalom A súlyából annyit veszt Kisangyalom Amennyi az általa Kisangyalom Kiszorított víz súlya Kisangyalom

10 Kényszererők Kényszererő: –Az olyan erőhatásokat, amelyek egy testet meghatározott pályán történő mozgásra kényszerítenek, kényszererőknek nevezzük. Nyomóerő: –Egy felület nyomóereje olyan kényszererő, amely nyugvó felület esetén merőleges a felületre. Kötélerő: –Az ideális kötél olyan kényszererőt képes kifejteni, amely a kötél irányába mutat. Kötéllel csak húzóerőt tudunk létrehozni, a kötéllel tolni nem lehet. Csuklóerő: –Csuklóval történő rögzítés esetén az csuklóerő támadáspontja mindig a csuklóban található. Amennyiben a csukló síkban mozoghat, akkor a csuklóerő is ebben a síkban található, térbeli mozgást engedélyező gömbcsukló használata esetén a csuklóerő iránya tetszőleges lehet.

11 Rugóerő Értelmezzétek a grafikont! –Mik a tengelyeken feltűntetett mennyiségek? –Milyen összefüggés van a két mennyiség között? –Mi lehet a meredekség fizikai jelentése? Miért alkalmas a rugós erőmérő erő mérésére? –Segítségképpen nézzétek meg a kisfilmet! ΔlΔl F

12 Súrlódási erő 3. feladat: –Készítsetek képaláírásokat a következő fotókhoz! –Vagy: írjatok összekötő szöveget a képekhez!

13 4. feladat: egészítsétek ki az ágrajzot a megadott instrukciók alapján! A súrlódási erő típusai tapadásicsúszásigördülési

14 Problémafölvetés: mitől függ a súrlódási erő? 5. feladat: Készítsetek narrációt a következő videóanyagokhoz!


Letölteni ppt "Speciális erők, erőtörvények. Newton törvényei (ismétlés) N. I.: tehetetlenségi törvény –inerciarendszer N. II.: a dinamika alapegyenlete –mi a tömeg?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések