Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az erő. Mozgásállapot-változás Egy test mozgásállapota megváltozik, ha változik a sebességének nagysága vagy mozgásának iránya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az erő. Mozgásállapot-változás Egy test mozgásállapota megváltozik, ha változik a sebességének nagysága vagy mozgásának iránya."— Előadás másolata:

1 Az erő

2 Mozgásállapot-változás Egy test mozgásállapota megváltozik, ha változik a sebességének nagysága vagy mozgásának iránya.

3 Tehetetlenség törvénye Minden test nyugalomban marad vagy egyenes pályán egyenletesen mozog mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát.

4 Erő hatása Mozgásállapot- változás mindig csak valamilyen erő hatására következhet be.

5 Erőhatás közben nemcsak mozgásállapot-változás, hanem alakváltozás és forgás is történhet. Erő hatása

6  Golyó-fa  Kádár-hordó  Labda-üveg  Cserép-Föld  Hógolyó-fal  Íj-nyíl  Fém-prés  Futballista fej-labda GolyóFa KádárHordó LabdaÜveg CserépFöld HógolyóFal NyílÍj PrésFém LabdaFej Hógolyó a falra repül Elrúgott labda kitöri az ablakot Megfeszített íj kilövi a nyilat

7 Mi az erő? Az erőhatás nagyságát és irányát meghatározó fizikai mennyiség az erő. F Erő nagysága Erő támadáspontja Erő iránya Az erőnek nagysága és iránya is van ezért vektormennyiségnek nevezzük és nyilakkal ábrázoljuk. Erő hatásvonala

8 Az erő

9 Erő támadáspontja Erők támadáspontja Erők hatásvonala

10 Jele : F Mértékegysége : N (ejtsd: nyúton) Az erő Isaac Newton 1643-1727

11 Az erő fajtái Gravitációs erő (nehézségi erő) F g Súly G Tartóerő F t Rugalmas erő F r Nyomóerő F ny Súrlódási erő F s Közegellenállási erő F k Elektromos erő F e Mágneses erő F m …

12 Erő mérése Rugós erőmérővel

13 Az erő mérése

14 Erők összehasonlítása Melyik erő a nagyobb?

15 Az eredő erő

16


Letölteni ppt "Az erő. Mozgásállapot-változás Egy test mozgásállapota megváltozik, ha változik a sebességének nagysága vagy mozgásának iránya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések