Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SÚRLÓDÁSI ERŐ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SÚRLÓDÁSI ERŐ."— Előadás másolata:

1 SÚRLÓDÁSI ERŐ

2 Súrlódás Ha vízszintes felületen elgurítok egy labdát, kis idő múlva megáll. Mozgásállapot-változás jön létre, valamilyen erő hatására.

3 TAPADÁSI CSÚSZÁSI SÚRLÓDÁSI ERŐ
Ha ellökünk egy testet, csúszás közben csökken a sebessége. A csúszó testekre hat egy fékezőerő, mely hátrafelé húzza a testeket. Nyugalomban lévő testek között hat, ha azokat el akarjuk mozdítani egymáson.

4

5 Mértékegysége:N (Newton)
Jele: Fs Mértékegysége:N (Newton) A súrlódási erő a tolóerővel vagy a húzóerővel mindig ellentétes irányú, mert a mozgást akadályozza és mozgásállapot-változtató hatása van. G

6 Rajzold be a súrlódási erőket!

7 A súrlódás lehet hasznos vagy káros.
Hasznos: Járás, Öltözködés, Írás, Fékezés, Smirgli, Gyufa, Öngyújtó. Az átfagyott kezünket megmelegíthetjük, ha összedörzsöljük őket. Az autó kanyarodásakor a súrlódási erő tartja a járművet a kanyarban. Mivel az autó kereke és az úttest közé kerülő víz jelentősen csökkenti a súrlódást, ezért a járművek gumiján olyan bordázatot alakítanak ki, amely kivezeti a vizet a kerék alól… Káros: Alkatrészek kopása, felmelegedése, Sztatikus feltöltődés, Cipőnk talpa elkopik, Kötélmászáskor a kötélről lecsúszva kezünk felmelegszik…

8

9 A súrlódási erő FÜGG: NEM FÜGG:
A felületeket összenyomó erőtől Az érintkező felületek minőségétől NEM FÜGG: Az érintkező felületek nagyságától és a sebességétől!

10 Hogyan csökkenthető a súrlódási erő?
…...………………………………………………………………………………………………………………… Hogyan növelhető a súrlódási erő? ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

11 Hasonlítsd össze a testet egyenletesen húzó erőt és a súrlódási erőt?
………………………………………………… Hogyan mérhető meg a súrlódási erő? ………………………………………………….. Mitől függ a súrlódási erő nagysága? …………………………………………………... ……………………………………………..…… Mitől nem függ a súrlódási erő nagysága? ………………………………………………….

12 Milyen irányú a súrlódási erő, ha egy bútort el akarunk tolni?
………………………………………………… Mi súrlódás gyakorlati haszna, előnye? Miért káros a súrlódás?

13 Egyenletesen mozgatunk egy fahasábot a vízszintes felületű asztalon
Egyenletesen mozgatunk egy fahasábot a vízszintes felületű asztalon. A fahasáb felülete minden lapján ugyanolyan minőségű. Miként változik a súrlódási erő az alábbi esetekben? Írd az alábbi mondatok után a csökken, nő, nem változik állítások közül a megfelelőt! A fahasábot először érdes, majd sima lapon húzzuk. A súrlódási erő ………………………………………………… A fahasábot először a legkisebb, majd a legnagyobb területű lapjára fektetve húzzuk. A súrlódási erő…………………… A fahasábot először „üresen”, majd egy nehezékkel megterhelve húzzuk. A súrlódási erő ………………………………………………...

14 A közegellenállás A súrlódás egy speciális esete, amikor a közegben haladó test az azt körülvevő közeggel súrlódik. Ezáltal a közegben való mozgás irányával ellentétes irányú erő jön létre, tehát akadályozza a testnek a közegben való mozgását, csökkenti vagy növeli annak a közeghez viszonyított sebességét. Pl. ahogy a szél belekap a vitorlába, lassabban futunk a vízben, az ejtőernyős sebessége csökken amikor zuhanáskor kinyitja az ernyőjét…

15 Hol könnyebb ugyanakkora sebességgel gyalogolni: a Balatonban vagy a partján? Miben különböznek a mozgás körülményei? Mikor könnyebb ugyanolyan sebességgel gyalogolni? Állóvízben vagy patakban? Függ-e a kifejtet erő attól hogy folyásirányban vagy ellentétesen mész? Miért? Miért nagy felületű a hajók vitorlája? Hogyan érhető el, hogy erős szélben lassan mozogjon? Miért kell a versenykerékpáron előrehajolni? Miért nem ülhet a kerékpáros kihúzott háttal?

16 Rajzold be a közegellenállási erő irányát és írd a kép alá, hogy hasznos vagy káros a hatása!

17 A közegellenállási erő függ:
-A közeg és a test egymáshoz viszonyított sebességétől -A közeg anyagától -A haladási irányra merőleges felület nagyságától -A test alakjától.

18 Mikor lép fel közegellenállási erő? …………………………………………………..
Milyen hatás a közegellenállás? Mitől függ a közegellenállási erő nagysága?

19 Miért hajlik a kerékpáros kormánya fölé erős ellenszélben?
…………………………………………………………… Hogyan csökkentik az autók tervezői közegellenállási erőt? Sorolj fel olyan sportágakat ahol különösen fontos a közegellenállás csökkentése, ill. növelése! ………………………………………………………………………………………………………………………… Miért káros a gumikerék és a fékbetétek súrlódása? Milyen a halak alakja? És miért?

20 Mi változtatja meg a sebességet az alábbi esetekben?
A kerékpár rövid idő után akkor is megáll, ha nem fékezünk. ………………………………………………… Az ejtőernyő a kinyitása után lefékezi az ejtőernyős zuhanását. A vízbe ejtett kavics lassabban esik a vízben, mint a levegőben. A fűben elrúgott labda megáll.


Letölteni ppt "SÚRLÓDÁSI ERŐ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések