Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA. 1 3 2 Melyik hasábnak legmélyebb a nyoma?............................................. Melyik felületével érintkezik ilyenkor?....................................................................

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA. 1 3 2 Melyik hasábnak legmélyebb a nyoma?............................................. Melyik felületével érintkezik ilyenkor?...................................................................."— Előadás másolata:

1 SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA

2 1 3 2 Melyik hasábnak legmélyebb a nyoma?............................................. Melyik felületével érintkezik ilyenkor?.................................................................... Első hasábnak Legkisebb felületével

3 Melyik tárgynak legmélyebb a nyoma? Miért? Bal oldalinak, mert ennek legkisebb az érintkező felülete.

4 Melyik esetben fájdalmasabb, ha rálépnek a lábadra? Miért? Magas sarkú cipővel, mert kisebb felületen oszlik szét az ember súlya.

5 Mi történt és miért? Jobb oldali fiú elsüllyedt. Mert a talajjal érintkező felülete jóval kisebb volt, mint a társának.

6 Miért lehetséges, hogy az ember rá tud feküdni a szöges ágyra? Nagyobb felületen oszlik el a test súlya, így kisebb lesz a nyomás, és kisebb a fájdalom is.

7 Miért vastagabb a válltáska pántjának a felső része? Nagyobb felületen oszlik el a táska súlya, így kisebb lesz a nyomás, és kevésbé nyomja a vállunkat.

8 réz alumínium fa Melyik hengernek legmélyebb a nyoma?............................................. Mekkora ennek a hengerek súlya?.................................................................... Réznek Három henger közül, a réznek legnagyobb a súlya

9 Melyik tárgynak legmélyebb a nyoma? Miért? Nedves homokkal töltött pohárnak, mert nagyobb a súlya.

10 Két eltérő súlyú gyerek jár a puha havon. Mi lehet az oka, hogy az egyik fiú mélyebben süpped a hóba? A bal oldali fiúnak nagyobb a súlya. Nagyobb erő hat az érintkező felületre.

11 Állapítsd meg, mikor nagyobb a földre ható nyomás? Miért? Azonos érintkező felületre nagyobb a nyomóerő jut!!!

12 Mi az oka, hogy a megrakott autó elakad a sáros úton? Mi az oka, hogy a felnőttek lábnyoma mélyebb nyomot hagy a homokban? Nagyobb a súlya, nyomóereje.

13 Milyen fizikai mennyiségektől függ a szilárd testek nyomása?  Nyomott felülettől  Nyomó erőtől (néha a testek súlyával egyenlő) jele: F ny mértékegysége: N (Newton) jele: A mértékegysége: m 2 (négyzetméter)

14 Hogyan csökkenthető a nyomás? Nyomóerő csökkentésével Nyomott felület növelésével

15 Hogyan növelhető a nyomás? Nyomóerő növelésével Nyomott felület csökkentésével

16 Miért használunk sílécet a síeléshez? Csökkentik a nyomást a nyomott felület növelésével, ezáltal nem süllyednek el a hóban.

17 Miért raknak talpfákat a vonatsínek alá? Csökkentik a nyomást a nyomott felület növelésével, ezáltal vonatsín nem nyomódik a talajba.

18 Miért lánctalpas az autók kereke? Kisebb legyen a nyomás a nagyobb nyomott felülettel és így nem süllyednek el a laza talajban.

19

20 p(presszió) ►Nyomóerő nagyságától Jele: F ny Mértékegysége: N (Newton) ►Nyomott felület nagyságától Jele: AMértékegysége: m 2 (négyzetméter) Nyomás=nyomóerő:nyomott felület p = F ny : A N/m 2 = Pa (Pascal) Nyomás jele: Nyomás függ: Nyomás kiszámítása: szavakkal: jelekkel: Nyomás mértékegysége:

21 Blaise Pascal (1623. június 19.-1662. augusztus 19.) Francia matematikus, fizikus, vallásfilozófus. A nyomás mértékegysége az ő munkásságának tiszteletére lett pascal.

22 A nyomóerő és nyomott felület hányadosát nyomásnak nevezzük. A nyomás megmutatja az egységnyi felületre (1m 2 ) ható nyomóerő nagyságát.

23 Az alábbi jelenségek közül melyekben növelik, és melyekben csökkentik a nyomást? Helyezd el őket az ábrán! Nyomást növelik a nyomóerő növelésével Nyomást növelik a felület csökkentésével Nyomást csökkentik nyomóerő csökkentésével Nyomást csökkentik a felület növelésével A; ollót megélezik B; teherautóra széles gumiabroncsot tesznek C; varrótű hegyes D; harckocsira lánctalpat szerelnek E, cérnaszállal elvágjuk a piskótát F; csavar alá alátétet teszünk G; sarkvidéki emberek sítalpakat használnak A; C; E B; D; F;G

24 Hegyes varrótűvel, hegyes kötőtűvel, éles késsel, hegyes karóval már kis erőhatásra is igen nagy nyomás érhető el. Miért könnyebb hegyes tűvel varrni és kötni? Miért könnyebb éles késsel kenyeret szeletelni? Miért könnyebb hegyes karót a földbe leütni?


Letölteni ppt "SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA. 1 3 2 Melyik hasábnak legmélyebb a nyoma?............................................. Melyik felületével érintkezik ilyenkor?...................................................................."

Hasonló előadás


Google Hirdetések