Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gravitációs erő (tömegvonzás) Bármely két tömeggel rendelkező test között fellép egy vonzó jellegű erőhatás, melyet gravitációs erőnek nevezzünk. Két test.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gravitációs erő (tömegvonzás) Bármely két tömeggel rendelkező test között fellép egy vonzó jellegű erőhatás, melyet gravitációs erőnek nevezzünk. Két test."— Előadás másolata:

1 Gravitációs erő (tömegvonzás) Bármely két tömeggel rendelkező test között fellép egy vonzó jellegű erőhatás, melyet gravitációs erőnek nevezzünk. Két test között fellépő gravitációs erő egyenesen arányos a testek tömegével és fordítottan arányos a köztük levő távolság négyzetével. m2m2 m1m1 r r - távolság Jelölés: f – gravitációs állandó (egyetemes = univerzális állandó)

2

3 A súly az az erő, amellyel a test az alátámasztását nyomja, vagy felfüggesztését húzza. Tehát a súly ellenerő, többnyire a nyomóerő ellenereje. Nem a testre hat, hanem az alátámasztásra vagy felfüggesztésre.

4

5

6 3. A lift lefelé gyorsul (spec. A súlytalanság) + mg N G a -mg+N=-ma N=m(g-a) G=N G=m(g-a) Ha a=g, akkor a lift szabadon esik a benne levővel együtt. Ekkor G=0!! Azaz a testnek nincsen súlya. Ezt nevezzük SÚLYTALANSÁGNAK:


Letölteni ppt "Gravitációs erő (tömegvonzás) Bármely két tömeggel rendelkező test között fellép egy vonzó jellegű erőhatás, melyet gravitációs erőnek nevezzünk. Két test."

Hasonló előadás


Google Hirdetések