Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektromos áram. Az áramerősség GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! OLDJUNK MEG FELADATOKAT! SZÁMÍTSD KI!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektromos áram. Az áramerősség GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! OLDJUNK MEG FELADATOKAT! SZÁMÍTSD KI!"— Előadás másolata:

1 Az elektromos áram. Az áramerősség GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! OLDJUNK MEG FELADATOKAT! SZÁMÍTSD KI!

2 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  1. Csoportosítsd a felsorolt anyagokat vezető vagy szigetelő tulajdonságuk szerint! Bővítsd más anyagokkal a két csoportot! alumínium sárgaréz acél tölgyfa pamut konyhasóoldat porcelán VezetőkSzigetelők alumíniumtölgyfa sárgarézpamut acélporcelán konyhasóoldatüveg aranyparafa

3 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  2. Két egyforma elektroszkópot fémpálcával kötünk össze. Melyik esetben áramlanak elektronok a pálcán? a.) Mindkét elektroszkóp semleges.  Ebben az esetben nem áramlanak elektronok.

4 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! b.) Az egyik elektroszkóp semleges, a másik elektromos állapotban van.  A töltött elektroszkópról elektronok áramlanak a semleges elektroszkópra a pálcán keresztül.

5 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! c.) Mindkét elektroszkópnak ugyanannyi pozitív töltése van.  Ebben az esetben nem áramlanak elektronok.

6 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! d.) Mindkét elektroszkóp töltése azonos nagyságú, de különböző előjelű.  Az elektrontöbblettel rendelkező elektroszkópról áramlanak át az elektronok a pozitívan töltött elektroszkópra.

7 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! Mi a feltétele annak, hogy elektronok haladjanak át a fémpálcán?  Különböző elektromos töltöttségűek legyenek az elektroszkópok.

8 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  3. Miért nem marad elektromos állapotban a kezünkben tartott, megdörzsölt fémrúd? A fémrúd és az emberi test is elektromos szempontból vezető.

9 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  4. Mit jelent az, hogy egy vezetőben 2 A az áram erőssége? 1 s alatt 2 C a vezető keresztmetszetén átáramló részecskék együttes töltése 2 s alatt 4 C a vezető keresztmetszetén átáramló részecskék együttes töltése …

10 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Hasonlítsd össze az áramerősségeket! a.)

11 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Hasonlítsd össze az áramerősségeket! b.)

12 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Hasonlítsd össze az áramerősségeket! c.)

13 GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!  Hasonlítsd össze az áramerősségeket! d.)

14 OLDJUNK MEG FELADATOKAT!  1. Mekkora az áram erőssége, ha a vezetőn 5 másodperc alatt 15 C töltés áramlik át? Q = 15 C t = 5 s I = ?

15 OLDJUNK MEG FELADATOKAT!  2. Mennyi töltés áramlik át 1 perc alatt azon a vezetőn, amelyben az áram erőssége 2 A? I = 2 A t = 1 min=60 s Q = ?

16 OLDJUNK MEG FELADATOKAT!  3. Mennyi idő alatt áramlik át 250 C együttes töltésű részecske azon a vezetőn, amelyben 5 A az áram erőssége? Q = 250 C I = 5 A t = ?

17 SZÁMÍTSD KI!  Házi feladat a megmaradt SZÁMÍTSD KI!  Tanulni: 15. oldaltól 21. oldalig!


Letölteni ppt "Az elektromos áram. Az áramerősség GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! OLDJUNK MEG FELADATOKAT! SZÁMÍTSD KI!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések