Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nyomás Gondolkozzunk és számoljunk!. Gondolkozz és válaszolj!  1. Hogyan változik a nyomás egy autó kerekei alatt, ha egy ember helyett négyen ülnek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nyomás Gondolkozzunk és számoljunk!. Gondolkozz és válaszolj!  1. Hogyan változik a nyomás egy autó kerekei alatt, ha egy ember helyett négyen ülnek."— Előadás másolata:

1 A nyomás Gondolkozzunk és számoljunk!

2 Gondolkozz és válaszolj!  1. Hogyan változik a nyomás egy autó kerekei alatt, ha egy ember helyett négyen ülnek az autóban?  Az autó kerekei alatt a nyomás megnő.

3 Gondolkozz és válaszolj!  2. Hogyan változik egy állvány talajra gyakorolt nyomása, ha lábai alá deszkalapot tesznek?  Az állvány talajra gyakorolt nyomás csökken, ha lábai alá deszkát tesznek.

4 Gondolkozz és válaszolj!  3. Melyik lapjára fektetve legkisebb egy tégla által kifejtett nyomás?  A legkisebb nyomás a tégla legnagyobb A felületén van.

5 Gondolkozz és válaszolj!  4. Miért lehet ugyanazt a húst éles késsel kisebb erővel elvágni, mint életlennel?  Az éles késnél az élezett résznél a nyomás nagyobb, mint az életlen kés élezetlen részénél.

6 Gondolkozz és válaszolj!  5. Mondj példát a nyomás növelésére és csökkentésére!  Nyomás növelés:  Nyomás csökkenés:

7 Gondolkozz és válaszolj!  6. Miért lánctalpas a földmunkagép?  A lánctalpak biztosította nagy felület miatt a nyomás kicsi.

8 Gondolkozz és válaszolj!  7. Miért szakad be a felnőtt alatt az a jég, amely a gyerek alatt még nem szakad be?  A felnőtt által kifejtett erőhatás nagyobb, mint a gyerekek által kifejtett erőhatás.

9 Oldjunk meg feladatokat!  1. Egy kocsi súlya 2000N. Kerekeinek a talajjal érintkező felülete 100 cm 2. Mekkora nyomást fejt ki a kocsi a talajra? F s = 2000N A = 100cm 2 =0,01m 2 p = ? F s = F ny

10 Oldjunk meg feladatokat!  2. Egy téglarakás nyomása a talajra 20 kPa. A nyomott felület 6000cm 2. Mennyi a téglarakás súlya? A = 6000cm 2 =0,6m 2 p = 20kPa=20000Pa F s = ? F s = F ny

11 Oldjunk meg feladatokat!  3. Egy szeget 10N erővel nyomunk a fához úgy, hogy a hegye alatt 10000kPa a nyomás. Mekkora a nyomott felület? F ny = 10N p = 10000kPa=10000000Pa A = ?

12 Házi feladat  Tanulni: TK. 68. oldaltól a 71. oldalig.  Írásbeli: ELLENŐRIZD TUDÁSOD!-ból három kérdés, SZÁMÍTSD KI!-ből az első feladat.


Letölteni ppt "A nyomás Gondolkozzunk és számoljunk!. Gondolkozz és válaszolj!  1. Hogyan változik a nyomás egy autó kerekei alatt, ha egy ember helyett négyen ülnek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések