Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség I. Fejezet összefoglalása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség I. Fejezet összefoglalása."— Előadás másolata:

1 Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség I. Fejezet összefoglalása

2 Milyen elektromos állapotokat ismersz? Negatív Pozitív

3 Mi a jellemzője a negatív elektromos állapotban lévő testnek? A testekben elektrontöbblet van.

4 Mi a jellemzője a pozitív elektromos állapotban lévő testnek? A testben elektronhiány (protontöbblet) van.

5 Mikor semleges egy test elektromos szempontból? A test elektromosan semleges, ha a benne lévő elektronok és protonok száma egyenlő, valamint eloszlásuk egyenletes.

6 Milyen mennyiséggel jellemezhetjük az elektromos állapotban lévő testeket? A testeknek nemcsak az elektrontöbblet, hanem az elektronhiány is lehet különböző mértékű. A testek elektromos állapotát egy mennyiséggel, az elektromos töltéssel jellemezzük. Az elektromos töltés jele: Q Mértékegysége: coulombJele: C 6,24 trillió elektron együttes töltése 1C

7 Mit nevezünk elektromos áramnak? Az elektromos tulajdonságú részecskék egyirányú, rendezett mozgását elektromos áramnak nevezzük.

8 Mit nevezünk elektromos áramerősségnek? Azt a mennyiséget, amellyel az elektromos áram erősségét jellemezzük, áramerősségnek nevezzük. Az áramerősség jele: I Kiszámítása : Mértékegysége:

9 Mivel mérjük az elektromos áramerősséget? Az áramerősséget a fogyasztóval sorosan kapcsolt ampermérővel mérjük. Az ampermérő kapcsolási jele:

10 Mit nevezünk elektromos feszültségnek? Azt a mennyiséget, amely az elektromos mezőt munkavégzés szempontjából jellemzi, feszültségnek nevezzük. A feszültség jele: U Kiszámítása: Mértékegysége: volt

11 Mivel mérjük az elektromos feszültséget? A feszültséget a fogyasztóval párhuzamosan kapcsolt voltmérővel mérjük. A voltmérő kapcsolási jele:

12 Hogyan tudsz fogyasztókat áramkörbe kapcsolni? Soros Párhuzamos

13 Mit tudsz elmondani a fogyasztók soros kapcsolásról? Soros kapcsolásnál a elektronok áramlásának csak egy útja van. A sorosan kapcsolt fogyasztók közös áramforrásról csak egyszerre működtethetők.

14 Mit tudsz elmondani a fogyasztók párhuzamos kapcsolásáról? Párhuzamos kapcsolásnál az elektronok áramlásának több útja van. Párhuzamosan kapcsolt fogyasztók közös áramforrásról egymástól függetlenül is működtethetők.

15 Számítsd ki! Mekkora az áram erőssége, ha a vezetőn 5 másodperc alatt 15 C töltés áramlik át? Q = 15 C I = ? t = 5 s

16 Számítsd ki! Mekkora a feszültség a mező két pontja között, ha 5 C töltés átszállításakor a végzett munka 400J? Q = 5 C W = 400 J U = ?

17 Jó tanulást kívánok! Tanulni a TK. 10. oldaltól a 32. oldaláig szükséges.


Letölteni ppt "Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség I. Fejezet összefoglalása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések