Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mágneses indukcióvonalak és a fluxus. Az eddigi ismereteink alapján célszerűnek látszik a mágneses teret, hasonlóan az elektrosztatikus térhez, erővonalakkal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mágneses indukcióvonalak és a fluxus. Az eddigi ismereteink alapján célszerűnek látszik a mágneses teret, hasonlóan az elektrosztatikus térhez, erővonalakkal."— Előadás másolata:

1 A mágneses indukcióvonalak és a fluxus

2 Az eddigi ismereteink alapján célszerűnek látszik a mágneses teret, hasonlóan az elektrosztatikus térhez, erővonalakkal ábrázolni. Az erővonalakhoz húzott érintő iránya itt is megadja az indukcióvektor irányát, sűrűségük pedig a nagyságát. I B

3

4 A kísérletek alapján megállapítható, hogy a mágneses indukció-vonalak mindig zárt görbék. Tehát: A mágneses mezőnek nincs forrása  Mágneses monopólus nem létezik. A mágneses mező örvényes  A mágneses mezőben végzett munka függ a megtett úttól is. A mágneses mezőben is érvényes a szuperpozíció elve: Ha a mágneses teret több mágneses test kelti, akkor a tér indukció-vektora az összetevők vektori eredője. B1B1 B B2B2

5 Az adott felületen áthaladó erővonalak számával megadható a mágneses indukció nagysága: ahol  az adott felületen merőlegesen áthaladó erővonalak száma, a mágneses fluxus, A a felület nagysága. Mértékegysége: Wb (weber)

6 Általában a vizsgált felület nem merőleges az erővonalakra, ilyenkor a felületnek csak az indukció-vonalakra merőleges vetületét szabad figyelembe venni.  Csak homogén mezőben!

7 Kiegészítések: Inhomogén mezőben a felületet fel kell bontani akkora elemekre, ahol a mező már homogénnek tekinthető, a kapott részfluxusokat pedig össze kell adni. Zárt felület fluxusa zérus.


Letölteni ppt "A mágneses indukcióvonalak és a fluxus. Az eddigi ismereteink alapján célszerűnek látszik a mágneses teret, hasonlóan az elektrosztatikus térhez, erővonalakkal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések