Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁPEGYSÉGEK Mi van a konnektorban?. 230 V 50 Hz AC Előnyei: Előnyei: Egyszerű feszültség változtatás (transzformátor) Egyszerű feszültség változtatás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁPEGYSÉGEK Mi van a konnektorban?. 230 V 50 Hz AC Előnyei: Előnyei: Egyszerű feszültség változtatás (transzformátor) Egyszerű feszültség változtatás."— Előadás másolata:

1 TÁPEGYSÉGEK Mi van a konnektorban?

2 230 V 50 Hz AC Előnyei: Előnyei: Egyszerű feszültség változtatás (transzformátor) Egyszerű feszültség változtatás (transzformátor) Még éppen nem ionizál (1 atmoszférán és levegőben) Még éppen nem ionizál (1 atmoszférán és levegőben) Hátrányai: Hátrányai: Életveszélyes az érintése Életveszélyes az érintése Elektronikai áramkörök tápellátására néhány különleges Elektronikai áramkörök tápellátására néhány különleges felhasználás kivételével alkalmatlan. felhasználás kivételével alkalmatlan.

3 Itt ez van a konnektorban…

4 Mit várunk el a tápegységtől?  Csináljon a 230V 50Hz-es váltófeszültségből az adott feladathoz alkalmas feszültség(ek)et. A műszaki jellemzők…. A műszaki jellemzők….  1. Kimenő feszültség (áram) tartománya  2. Kimenő teljesítmény  3. Stabilitás (hőfok, hálózati, hosszú idejű)  4. Kimeneti ellenállás  5. Kimeneti zajfeszültség (amplitúdó és frekvencia)  6. Automatikus védelmek  7 Hatásfok

5 Az áramkörök „vágya”

6 És a valóság…

7 Így lesz az AC-ból stabil DC…

8 Bláthy Ottó, Déri Miksa, Zipernovszki Károly A XX. század kezdetén, változó égbolt alatt támadt a magyar tudománynak az a nagy generációja, amelyik maradandóbb nyomot hagyott az emberiség arculatán, mint Brezsnyev vagy Nixon; amelyért hazánkat tisztelni tanulta a világ Los Angelestől Taejonig..." Marx György

9 Ezek is transzformá- torok, és még nagyon sokféle méret és forma létezik…..

10 Jó tudni…  48 V fölött, egyéni érzékenységtől függően, életveszélyes lehet a test szövetein átfolyó áram. életveszélyes lehet a test szövetein átfolyó áram. A nagyfeszültségen levő vezető anyag már A nagyfeszültségen levő vezető anyag már közelítésre is veszélyes lehet, mert a levegőn közelítésre is veszélyes lehet, mert a levegőn keresztül ívkisülés (érintés nélkül! is) formájában keresztül ívkisülés (érintés nélkül! is) formájában áramütést okozhat. áramütést okozhat.

11 Egy kicsit bővebben…

12 Hatásfok…  =P KI /P BE  =P KI /P BE

13 Áteresztő típusú szabályzó

14 Kapcsoló üzemű tápegység…

15 Hogyan lehet DC-ből AC, és…

16 Fejtsük meg az „üzenetet”

17 És miképp lesz a HV?

18 ismét a transzformátor…

19 Jó tudni… 48 V fölött, az emberi testen átfolyó áram sérülést, illetve életveszélyes sokkot okozhat! A nagyfeszültségen levő vezető agyag már érintés nélkül is veszélyes lehet, mert a levegőn keresztül, ívkisülés formájában vezeti az elektromos áramot. 


Letölteni ppt "TÁPEGYSÉGEK Mi van a konnektorban?. 230 V 50 Hz AC Előnyei: Előnyei: Egyszerű feszültség változtatás (transzformátor) Egyszerű feszültség változtatás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések