Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alaplap: - Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek. áramköri lapkája.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alaplap: - Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek. áramköri lapkája."— Előadás másolata:

1

2 Alaplap: - Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek. áramköri lapkája számítógépes elektronikai

3 -ASRock alaplap -Socket AM3

4 -PROCESSZORFOGLALATPROCESSZORFOGLALATRAM MEMÓRIAHELYEKRAM MEMÓRIAHELYEK,

5 Processzorfoglalat: Általában egy, néha több processzor,esetleg maga a processzor is lehet.

6 A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van: kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.CPU programokat számítógépfeszültség

7

8 Csak olvasható memória, amely tápfeszültség nélkül is megőrzi tartalmát.

9 Lapkakészlet: A memóriavezérlőt, a háttértárak illesztését és kezelését végző vezérlőt, a PCI-hidat, a valós idejű órát, a közvetlen memória-hozzáférést irányító DMA-vezérlőt, az infravörös átvitelre szolgáló kapu vezérlőjét, a billentyűzetvezérlőt, az egérvezérlőt stb. Tartalmazza.PCIDMA-vezérlőtinfravörösbillentyűzetvezérlőt egérvezérlőt

10

11

12

13  A szabványosított csatlakozóval rendelkező többi eszköz számára külön kapcsolási helyeket képeztek ki, melyeket kapuknak (port) nevezünk.  Típusai:  -Soros kapu  -Párhuzamos kapu

14 Soros Kapu: A Soros kapuknál(ismert még a RS 232 vagy az aszinron elnevezés) byte bitjei egyenként haladnak át a kapun.

15 Párhuzamos kapu: A párhuzamos kapu(centronics vagy ismert még az EIA elnevezés) a kapun a byte minden bitje egyszerre, párhuzamosna halad át a kapun.

16

17 A sín egy kommunikációs út.Szerkezete egyszerű, az összes elem összeköthető vezetékekkel vagy pedig mindegyik ráhelyezhető a sínre.

18 Adat Sín(Data Bus): Adatsín, amelyen keresztül a továbbítandó adatot küldi, vagy fogadja a processzor. Az adatsín szélessége többnyire 32 (vagy 64) bit, illetve ugyanennyi vezeték.

19 Címsín(address bus): Címsín, amely az eszközök címzését szolgálja, azok címét továbbítja rajta a processzor, szélessége 32 (esetleg 64) bitnek megfelelően ugyanennyi vezeték.

20 Vezérl ő sín(Control Bus): Vezérlősín, amelynek vezetékeit a processzor a vezérlőjelek kiküldésére, vagy azok fogadására használja fel. A vezérlőjelek száma változó, általában 10-15 körül van minimálisan.

21

22 A Kiegészítő eszközök(kártyák) beépítésével léteznek megfelelő csatlakozó helyek(Aljzatok).Csatlakozók dugaszoló aljzatokból állnak amelyeknek vezérlóegység vagy maga az eszköz(kártya) helyezhető.Az ISA csatlakozó aljzatokon kívül más csatlakozó helyek is léteznek.

23 -Szerepe: -Gyorsasága -Szóhossza: -Aritmetikai logikai egység: -Sebbesége és Hűtése:

24 Szerepe: Processzor határozza meg a személyi számítógép típusát.Processzor hajtja végre az összes számítási és logikai műveletet, valamint a program egyéb utasításait.

25 Processzorok órajel frekvenciája: a processzorban lévő vezérlőkvarc rezgési frekvenciája, a processzor gyorsaság: 16-33 MHz (386-os processzor), 25-66 MHz (486-os processzor), 75- 400 MHz (Pentium processzor).

26 A számítógép teljesítményének szempontjából igen jelentős, hogy egy működési lépés során egyszerre hány bit információt képes feldolgozni. Az ezt megadó szám a gép szóhossz a.számítógép

27 H ű tés: A mai processzorok olyan magas frekvencián dolgoznak, hogy egyszerűen elolvadnának az elektromos áram hőhatása miatt, ezért ezt kell hűtőrendszerrel orvosolni. elektromos áram

28 Sebbesége: A Processzor sebbesége az egy másodperc alatt elvégzett millió műveletek száma.

29 A számítástechnikában az aritmetikai-logikai egység, aritmetikai és logikai műveleteket elvégző digitális áramkör. Alapvető eleme a számítógép központi vezérlőegységének.számítástechnikában aritmetikailogikai digitális áramkör központi vezérlőegységének

30 Szünetmentes tápegység(UPS): A szünetmentes tápegység a rá kapcsolt elektromos fogyasztót képes elektromos energiával megszakítás nélkül ellátni. Feladata lehet a folyamatos munkavégzés biztosítása áramkimaradás esetén.

31 -Dávid Rebeka -Bata András -Nagy Szebasztián

32


Letölteni ppt "Alaplap: - Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek. áramköri lapkája."

Hasonló előadás


Google Hirdetések