Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hardver és a személyi számítógép konfigurációja

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hardver és a személyi számítógép konfigurációja"— Előadás másolata:

1 A hardver és a személyi számítógép konfigurációja

2 Alaplap elemei

3 Alaplap gyártók: ASRock: -Asus Biostar: -Gigabyte, IWILL Jetway: -Matsonic, Mercury

4 Alaplapok legújabb tipusa
Asus: P8Z77-M – Ez már alkalmas a Windows 8-ra

5 Kapuk(portok) típusai és szerepe
Soros: A byte bitjei egyenként haladnak át a kapun. Párhuzamos : A kapun a byte minden bitje egyszerre, párhuzamosan halad át. Hiányossága, hogy a rajta áthaladó jelet nem lehet messzire eljuttatni.

6 PS/2: ezen is sorosan haladnak a bitek. Tipikusan egeret és billentyűzetet lehet rá csatlakoztatni. Az erre kötött eszközt sem szabad bekapcsolt számítógépen fel- illetve lecsatlakoztatni. USB: sorosan haladnak a bitek és gyorsabb a párhuzamos portnál.

7 Aljzatok(slot) A számítógépet a legtöbb felhasználó saját igényeinek megfelelően alakítja át, vagyis a számára szükséges tartozékokat építi be a gépbe. A személyi számítógép nyitott felépítésű, ezáltal a felhasználó igényei szerint állíthatja össze.

8 Aljzatok egységei A kiegészítő eszközök (úgynevezett kártyák) beépítésére léteznek megfelelő szabványosított csatlakozóhelyek, az aljzatok. A csatlakozók dugaszoló aljzatokból állnak, amelyekre vezérlő egység van maga az eszköz ( kártya) helyezhető. Léteznek: -Grafikus kártyák Hang kártyák, Hálózati kártyák FM-és TV kártya FMV-kártya

9 Buszok(sínek) szerepe
A számítógép az információk cseréjét az áramkörökkel valósítja meg. A kommunikációs út a sín(bus). A busz vagy sín (hosszabb elnevezéssel buszrendszer vagy sínrendszer) a számítógép-architektúrában a számítógép olyan, jól definiált része, alrendszere, amely lehetővé teszi adatok vagy tápfeszültségek továbbítását a számítógépen belül vagy számítógépek, illetve a számítógép és a perifériák között.

10 Buszok(sínek) típusai
A számítógép a következő három alapvető sínt tartalmazza: -adatsín(data bus) -címsín(address bus) -vezérlősín(control bus).

11 A processzor A processzor határozza meg a személyi számítógép típusát. A processzor hajtja végre az összes számítási és logikai műveletet, valamint a program egyéb utasításait. A processzor felépítése határozza meg a jellemzőit, amelyek a következők: -processzor sebessége -processzor szóhossza -az órajel -a belső gyorsítótár A processzor sebessége az egy másodperc alatt elvégzett millió műveletek száma, azaz MIPS (Million Instruction Per Second), vagy pedig a MFLOPS( Million Floating Point Operation Per Second). A ma leggyakrabban használt processzor a Pentium IV. A processzor szóhossza nem egyezik a regiszter azon bitjeinek a számával, amelyeket a processzor egyidejűleg bevisz és feldolgoz. Az órajel (clock) a speciális áramkör által impulzusok gyakorisága, amely szinkronizálj a processzor műveleteit. A processzor sebességét MHz-ben vagy GHz-ben adjuk meg.

12 Belső gyorsítótár engedélyezi vagy letiltja a „belső cash”a processzort. Ismert, mint a L1 vagy 1. szintű gyorsítótár. A 486-os processzor előtt a számítógépek nem rendelkeztek belső gyorsítótárral. Az aritmetikai egység az utasításkódokban előírt aritmetikai és logikai (pl. logikai ÉS, VAGY stb.) műveleteket hajtja végre. Az aritmetikai egységben általában a következő két regiszter mindig megtalálható: -AC = Accumulator Register, mely a műveletvégrehajtásnál az  adatok (operandus) átmeneti tárolására szolgál, -FLAG regiszter = Állapotjelző regiszter, melyben a végrehajtott utasítás következtében megváltozott állapotok kerülnek bitenként kódolásra (pl. paritáshiba lépett fel, a felhasználói program 0-val akart osztani stb.). Hűtés: A műveletek nagy sebessége következtében a processzor felmelegszik, ezért hűtésre ventilátort kell rászerelni.

13 UPS - szünetmentes tápegység megment minket az adatvesztéstől vagy a hardverek sérülésétől. A szünetmentes tápegységek nemcsak az áramkimaradás során nyújtanak hathatós segítséget, hanem bizonyos mértékben zavarszűrési funkciókat is ellátnak. A tápegység a számítástechnikában, (a "PC-ben") az az alkatrész, amely a számítógép működéséhez szükséges feszültségeket állítja elő. Rövidítése: PSU (Power Supply Unit).

14 A hardver és a személyi számítógép konfigurációja Ceglédi Tamás Margit Marianna Nikolić Barbara


Letölteni ppt "A hardver és a személyi számítógép konfigurációja"

Hasonló előadás


Google Hirdetések