Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vezérlőkártyák a számítógépben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vezérlőkártyák a számítógépben"— Előadás másolata:

1 Vezérlőkártyák a számítógépben
Hardver ismeretek Vezérlőkártyák a számítógépben

2 A vezérlőkártyák feladata
A vezérlőkártyák feladata a különböző perifériák számítógéphez csatlakoztatása. A periféria vezérlő kártyának a számítógép és az eszközök közötti kapcsolat megteremtése és megtartása a feladata. A winchesternek, a floppy disknek, a monitornak, a nyomtatónak, a scanernek, az egérnek, a joysticknak, ill. ezen eszközök működéséhez szükség van vezérlőre, mely lehet az alaplapra integrált vezérlő hely, vagy lehet a slotokba csatlakoztatott vezérlőkártya is. Az alábbi perifériáknak van szüksége vezérlőkártyára : monitor nyomtató joystick egér plotter scanner stb.

3 Videokártya A videokártya, videoadapter, grafikus kártya vagy grafikus adapter a számítógép alkotórésze. Feladata, hogy a számítógép által küldött képi információkat feldolgozza, és egy megjelenítő egység számára értelmezhető jelekké alakítsa. Ez az egység lehet CRT monitor, LCD monitor, LCD modul, HDTV vagy kivetítő is. A grafikus kártya és a megjelenítő különböző grafikus szabványok szerint kommunikálhat egymással. A videokártya a kivitelezés alapján lehet alaplapra integrált vagy bővítőkártya.

4 Videokártya Kártyatípusok
alaplapra integrált (fizikailag nem eltávolítható, többnyire lehetőség van letiltásra) Általában kiválóan használható irodai alkalmazásokhoz, egyszerűbb, régebbi játékokhoz, internetezéshez. bővítőkártyás rendszerű (cserélhető) Általában a felhasználók igényeit kielégítené az integrált videokártya, de vannak olyan alkalmazások amelyek nagy teljesítményű videokártyát igényelnek…

5 Videokártya Több videokártya hídba kötése
Néhány videokártyát össze lehet kötni egy másikkal, így sokkal nagyobb teljesítményt ad. Ehhez a következők kellenek: nagy kapacitású tápegység (minimum 500W) 2 vagy több db lehetőleg ugyanolyan videokártya. kompatibilis alaplap hídcsatlakozó(az alaplaphoz jár) Két nagy típus: NVidia SLI ATI CrossFire vagy a modernebb CrossFire X

6 Videokártya Csatlakozások:
A bővítőkártyás rendszerű videokártya a számítógép alaplapjának megfelelő foglalatába dugható be, vagyis a számítógép egyik cserélhető alkatrésze. Cseréjével növelhető a számítógép grafikus teljesítménye, ami megnyilvánulhat a megjelenés gyorsaságában, az átvitt adatmennyiség növelésében, a képpontok számának növelésében és számos más paraméterben. Ennek a csatlakozási módnak ismert fajtái (ezek egymással nem felcserélhetők, a videokártya csak a neki megfelelő foglalatba dugható be) ISA EISA VLB (VESA Local Bus) PCI AGP PCI-Expressz (PCIe)

7 Videokártya Külső Csatlakozók: D-SUB HDTV (s-video) DVI HDMI

8 Videokártya Alkalmazása: hagyományos kétdimenziós megjelenítések
háromdimenziós játékok és renderelés (speciális esetekben a GPU extrém nagy számolási teljesítménye folytán különböző algoritmusok futtatására)

9 Videokártya Egy videokártya legfontosabb jellemzői:
A grafikus processzor (GPU) jellemzői A kártyára integrált memória A kártya által nyújtott egyéb szolgáltatások (Pl.: TV tuner) A kártya gyártója… és persze a garanciális feltételek

10 Hangkártya Felelős azért, hogy számítógépünkből hang „jöhessen ki” a fejhallgató illetve a hangfalak, hangfal szettek segítségével, valamint mikrofonról, vagy egyéb audio eszközről hang juthasson a számítógépbe.

11 Hangkártya A hangkártya (a videokártyához hasonlóan) kivitelezés szempontjából lehet: - Integrált (alaplapi) - Bővítőkártya Az alaplapra integrált hangkártyákról is elmondható általában, hogy minden igényt kielégítenek.

12 A szórakoztatás eszközei…
TV tuner kártya Rádió tuner kártya Video digitalizáló Ezek kombinációi Firewire kártya

13 A kommunikáció eszközei…
Soros / párhuzamos port vezérlő kártya USB kártya Hálózati vezérlőkártya Wifi hálózati kártya Fax modem

14 Egyéb vezérlőkártyák Háttértárolók vezérlésére szolgáló kártyák.
Kamera kártyák Szoftver-védő kártyák Stb…

15 Integrált vezérlőkártyák
Egy alaplap megvásárlásakor rengeteg vezérlőkártyát kapunk, hiszen ezekből rengeteg már integrálva van az alaplapra.


Letölteni ppt "Vezérlőkártyák a számítógépben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések