Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A számítógép felépítése. 2 A digitális számítógép blokkvázlata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A számítógép felépítése. 2 A digitális számítógép blokkvázlata."— Előadás másolata:

1 1 A számítógép felépítése

2 2 A digitális számítógép blokkvázlata

3 3 Az alaplap

4 4 ► Az alaplapot a számítógép házába kell szerelni. ► Az alaplapba kell illeszteni a processzort, a közvetlen elérésű memóriát, a RAM-ot, valamint a kártyákat. ► Az alaplap tartalmazza a kimenetet többek között a billentyűzethez, a háttértárakhoz, az egérhez, a nyomtatóhoz, a külső modemhez és a szkennerhez.

5 5 Az alaplap ► Az alaplap feladata, hogy a hozzá kapcsolt eszközök közötti kapcsolatot biztosítsa. ► Nem ritka, hogy az alaplapra van integrálva a grafikus rendszer, illetve a hangrendszer, a hálózati kártya, vagy a RAID vezérlő is.

6 6 Processzor Central Processor Unit (CPU)

7 7 Processzor Legfontosabb feladatai: ► a számítógép működésének vezérlése, ► kapcsolattartás a perifériákkal, ► matematikai műveletek végzése, ► memórián belüli adatforgalom lebonyolítása, ► adatforgalom lebonyolítása a perifériákkal.

8 8 Processzor ► A processzor belső felépítése összetett, és több önállóan működő egységet foglal magába. ► Általában a processzor típusával szoktuk jellemezni a gépet. Pl.: Pentium, AMD ► A processzort leggyakrabban a sebességével jellemzzük. Pl.: 2,66 GHz

9 9 Memória

10 10 Memória ► A memória tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. ► Jellemzőik között a legfontosabbak a tárolókapacitás, a sebesség, az energiafogyasztás és a méret.

11 11 A memória típusai ► RAM: írható, olvasható memória, tartalma a gép kikapcsolásakor elvész, tetszőleges elérésű, írható és olvasható tár, amely a végrehajtás alatt álló program vagy programok utasításait és adatait tartalmazza. ► ROM: csak olvasható memória, a tápfeszültség megszűnése után is őrzi a tartalmát, hátránya viszont, hogy a processzor számára csak olvashatóak

12 12 A memória típusai ► Cache: gyorsító tár, átmeneti tároló számítógépek átmeneti tárolóegysége, meg- előző műveleteknél használt, vagy a világhálóról lehívott adatok ideiglenes tárolására. Operatív tár működését gyorsító tárterület. ► BIOS: a PC különböző hardver-részegységeit kezelő alapvető műveletek gyűjteménye.

13 13 Tápegység ► A tápegység biztosítja a megfelelő egyenfeszültségeket, illetve az elektromos energiát a számítógép különböző eszközei számára.

14 14 Háttértárak

15 15 Háttértárak ► A háttértárakon az éppen nem futó alkalmazásokat, eredményeket, adatokat tároljuk, sokkal nagyobb a tárolókapacitása, mint a memóriának, viszont lassabb a hozzáférése. ► A háttértárak egyik csoportja az írható, olvasható, ilyen háttértárak pl.: merevlemezes tároló (winchester), pendrive, CD-RW, DVD-RW. ► A háttértárak másik csoportja a csak olvasható háttértároló, ilyen háttértár pl: a CD-ROM, DVD-ROM.

16 16 Háttértárak csoportosítása ► Mágneses háttértárolók:  véletlen elérésű (floppy, merevlemez)  sorfolytonos elérésű (szalagok) ► Optikai háttértárolók:  CD, DVD (mindkettő spirális szerkezetű, a mágneses adathordozóknál nagyobb kapacitású, más elven működő adathordozó)

17 17 Beviteli és kiviteli perifériák ► Billentyűzet, egér ► Nyomtatók, plotterek ► Szkenner és egyéb beviteli eszközök ► Multimédiás eszközök (mikrofon, hangfal)

18 18 Billentyűzet, egér Billentyűzet: AT/PS/USB Vezetékes, Infra,Rádiós Vezetékes, Infra,Rádiós Egér: Soros/PS/USB Vezerékes, Infra, Rádiós Vezerékes, Infra, Rádiós

19 19 Nyomtatók / Plotterek ► Írógép / margaréta fejes / sornyomtató ► Mátrix ► Tintasugaras ► Lézer ► Hőnyomtató Általános tulajdonságai: Sebesség, zaj, színesíthető-e, több példány nyomtatása.

20 20 Szkennerek Általános tulajdonságai Felbontás 1200-4800x1200-4800 Felbontás 1200-4800x1200-4800 Csatlakozás LPT/SCSI/USB Egyéb programok (OCR, képjavítók, stb.)

21 21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "1 A számítógép felépítése. 2 A digitális számítógép blokkvázlata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések