Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. 2 Mi szükséges a működéshez? Hardver Szoftver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök a számítógépet működtető programok összessége.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. 2 Mi szükséges a működéshez? Hardver Szoftver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök a számítógépet működtető programok összessége."— Előadás másolata:

1 1

2 2 Mi szükséges a működéshez? Hardver Szoftver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök a számítógépet működtető programok összessége

3 3 A számítógép fő részei Képernyő (monitor) CD-, DVD- meghajtó Hajlékony lemez- (floppy-) meghajtó Egér (mouse) Billentyűzet (klaviatúra) Számítógép-ház

4 4 Központi egység processzor memória Mi található a számítógép-házban? alaplap Háttértárolók-, ill. meghajtói winchester, floppy-, CD-, DVD- meghajtók Tápegység és hűtőventillátor kábelek

5 5 Processzor- központi feldolgozói egység (CPU - Central Processing Unit) A számítógép "agya", ahol az összes munka végrehajtódik. Egy elektronikus eszköz, amely adatokat fogad és azokon különböző műveletek hajt végre. Ezek lehetnek számítási, vagy vezérlési műveletek.

6 6 Memória A memória a számítógép emlékezete. Ide kerülnek a futó programok és az általuk használt adatok. RAM: írható-olvasható memória. A számítógép kikapcsolása után törlődik a tartalma. ROM: csak olvasható memória, tartalma nem változik a gép kikapcsolása után sem.

7 7 Alaplap Az alaplap a számítógép fontos, alapvető áramköreit tartalmazza. A PC- ben közvetlen vagy közvetett módon minden csatlakozik az alaplaphoz. Az alaplapon több csatlakozási hely, csatoló- kártya hely található.

8 8 Perifériák Beviteli eszközökKiviteli eszközök Ezeken keresztül vihetünk be adatokat a számítógépbe, adhatunk parancsot neki. • Billentyűzet • Egér • Szkenner •Joystic Ezek segítségével tud „visszaüzenni” a felhasználónak a gép, ezeken keresztül jeleníthetjük meg adatainkat. • Monitor • Nyomtató • Hangszóró • Projektor A számítógéphez csatlakoztatható olyan eszköz, ami nem egy további eszköz illesztését oldja meg. A perifériát a külvilággal történő kapcsolattartásra használja a számítógép. számítógépeszköz számítógép eszköz számítógép

9 9 Billentyűzet (beviteli eszköz) A számítógép billentyűzete nélkülözhetetlen a számok és a folyamatos szöveg beviteléhez. A számítógép billentyűzetén egy írógép- billentyűzet, egy számbeviteli mező, különböző feladatok gyors elvégzését lehetővé tevő funkcióbillentyűk és a képernyőn való mozgáshoz szükséges nyílbillentyűk (vezérlőbillentyűk) vannak. Leggyakoribb a 104 gombos billentyűzet, de ennél több gombosak is léteznek (pl. multimédiás billentyűzet)

10 10 Egér (beviteli eszköz) A számítógépes egér egy kézi mutatóeszköz számítógépekhez. Az egér mozgatása többnyire a monitor képernyőjén megjelenő kurzor helyzetét befolyásolja. Az egér gombjainak használatát kattintásnak nevezik. mutatóeszköz számítógépekhez monitorkurzor kattintásnakmutatóeszköz számítógépekhez monitorkurzor kattintásnak Mechanikus egér Az egér belsejében található érzékelő (golyó) felismeri és továbbítja a számítógép felé az egér mozgását egy sima felületen. Optikai egér a mozgásokat egy optikai szenzor segítségével ismerte fel, mely egy fénykibocsátó diódát használt a megvilágításhoz. Nincs vezetéke. optikaidiódátoptikaidiódát

11 11 Szkenner (beviteli eszköz) A szkenner (más néven lapolvasó) a számítógép olyan perifériája, mely szövegek, képek, digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál. számítógép perifériájaszámítógép perifériája

12 12 Joystic – botkormány (beviteli eszköz) Speciális feladatra alkalmas beviteli eszköz. A repülőgépek vezérlőberendezéseit utánzó szerkezetek, amelyeket számítógépes játékokhoz és repülőgép-szimulátor programokhoz használnak.

13 13 Képernyő – monitor (kiviteli eszköz) Szövegek, képek megjelenítésére alkalmas eszköz. A képernyőn keresztül „üzen” a számítógép a felhasználónak. A számítógéphez való csatlakozásához vezérlőkártya szükséges. A monitorra jellemző adatok:  Képátmérő (pl. 17´)  Felbontás – képpontok száma (pl. 1024x768)  Színmélység (pl. 32 bites, 16,7 millió szín) A monitorok fajtái:  Katódsugárcsöves  Folyadékkristályos

14 14 Nyomtató – printer (kiviteli eszköz) A nyomtatók lényegében ugyanazt a feladatot végzik el, mint a monitorok, viszont nem a képernyőn jelenítik meg az információt, hanem papírra vagy valamilyen nyomtatható felületre rögzítik azt. A nyomtatás történhet feketében vagy színesben is, a nyomtatótól függően. A nyomtatók típusai:  Mátrixnyomtatók  Tintasugaras nyomtatók  Lézer nyomtatók A nyomtatókra jellemző adatok:  Nyomtatási sebesség (lap/perc)  Nyomtatási minőség (képpont/inch, dpi)

15 15 Hangszóró (kiviteli eszköz) A hangeffektusok, zenei betétek megszólaltatása a hangszórókon, hangfalakon keresztül történik. Ez a hangkártyák segítségével lehetséges. A multimédia térhódításával egyre elterjedtebb lesz. Multimédia: olyan alkalmazásokat jelent, amelyekben a hang, kép, a mozgókép egységet alkot.

16 16 Projektor – kivetítő (kiviteli eszköz) A számítógép képernyőjén megjelenő kép nagy méretben történő kivetítésére alkalmas berendezés. A projektorra jellemző adatok  Fényerő  Kontrasztarány  Technológia

17 17 Háttértárolók A háttértárak által tárolható adatok mennyiségét MB-ban vagy GB-ban mérjük és kapacitásnak nevezzük. bit < bájt < kilobájt (kB) < Megabájt (MB) < Gigabájt (GB) 8 1024 1024 1024. A háttértárak segítségével tárolhatjuk huzamosabb ideig az adatainkat, így azok a gép kikapcsolása után is megőrződnek. A háttértárak segítségével tárolhatjuk huzamosabb ideig az adatainkat, így azok a gép kikapcsolása után is megőrződnek.

18 18 Háttértárolók típusai Merevlemezes tárolók (fixlemez, winchester, HDD – Hard Disk Drive) 1 – 120 GB Mágneses háttértárakOptikai háttértárak Hajlékonylemez (floppy) (Floppy-meghajtó egység, FDD – Floppy Disk Drive) 1,44 MB CD-ROM (Compact Disc) 650 – 800 MB DVD-lemez (Digital Versatile Disc) 4,7 – 17,4 GB

19 19 Winchester (adattároló egység) A meghajtót és a lemezt egybe építették. A lemez fémből készül, melynek felülete mágnesezhető anyaggal van bevonva. Nagykapacitású, gyors elérésű háttértár. Többnyire rögzített, nem cserélhető. A számítógép házában van.

20 20 Floppy (adattároló egység) A hajlékony lemezek valóban hajlékonyak, kör alakú műanyag korongok. A lemezeken az adatokat mágneses jelek segítségével tárolják. A hajlékony lemezek kezeléséhez meghajtó-egységet építenek a gépbe. Amennyiben nincs beépítve, külső egység csatlakoztatható a géphez.

21 21 CD-ROM (adattároló) Az adatok kör alakú (nem hajlékony) lapon helyezkednek el. Az adatok kiolvasása fény (lézer) segítségével történik. Az adatok kör alakú (nem hajlékony) lapon helyezkednek el. Az adatok kiolvasása fény (lézer) segítségével történik. A CD alját fényvisszaverő anyag borítja. Ebbe éget a lézersugár mikroszkópikus méretű lyukakat A CD-k kezelésére CD meghajtókat építenek a gépbe. Ezek lehetnek csak CD-olvasók, vagy CD-író-olvasó egységek is.

22 22 DVD (adattároló) A DVD (a Digital Video vagy Versatile Disc rövidítése) egy nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD. CD

23 23 Pendrive, flasdrive (adattároló egység) Elterjedőben vannak a kulcstartó méretű, USB csatlakozós memóriakártyák. A pendriv-okat kis méretük, és a (viszonylag) kis kapacitásuk miatt leginkább a személyes adataink biztonságos tárolására használhatjuk őket. A flasdrive mp3 zene tárolására és lejátszására is alkalmas adattároló eszköz.

24


Letölteni ppt "1. 2 Mi szükséges a működéshez? Hardver Szoftver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök a számítógépet működtető programok összessége."

Hasonló előadás


Google Hirdetések