Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INFORMATIKA IV. Kovácsné Lakatos Szilvia. MŰKÖDÉSI ELV A.KÜLSŐ PROGRAMVEZÉRLÉS Egy egyszerű 4 műveletes kalkulátor fő komponensei: 1.billentyűzet: számjegyek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INFORMATIKA IV. Kovácsné Lakatos Szilvia. MŰKÖDÉSI ELV A.KÜLSŐ PROGRAMVEZÉRLÉS Egy egyszerű 4 műveletes kalkulátor fő komponensei: 1.billentyűzet: számjegyek."— Előadás másolata:

1 INFORMATIKA IV. Kovácsné Lakatos Szilvia

2 MŰKÖDÉSI ELV A.KÜLSŐ PROGRAMVEZÉRLÉS Egy egyszerű 4 műveletes kalkulátor fő komponensei: 1.billentyűzet: számjegyek (0-9), műveletek begépelését teszi lehetővé. 2.kijelző: egyetlen szám megjelenítésére alkalmas. 3.processzor: regisztereket tartalmaz: eredményregiszter, műveletregiszter, adatregiszter. Ez egy külső programvezérlésű berendezés, belső programot nem tárol, önálló tevékenységre nem képes.

3 Külső programvezérlésű számológép KIJELZŐ PROCESSZOR BILLENTYŰZET

4 MŰKÖDÉSI ELV B. BELSŐ PROGRAMVEZÉRLÉS Egy belső programvezérlésű számítógép billentyűzete a számokon és a műveleteken kívül az ábécé betűit is tartalmazza, kijelzője általában egy monitor, ami szöveg és grafika megjelenítésére is alkalmas. Rendelkezik memóriával, ami elektronikus tárolóeszköz. Nemcsak adatokat, hanem a gépet működtető gépi utasításokat (programot) is tartalmaz. A processzor hasonlít a kalkulátoréhoz, de a memóriában tárolt gépi utasításokat hajtja végre. Az ilyen gép képes önállóan, tetszőleges ideig kezelői beavatkozás nélkül működni.

5 Belső programvezérlésű számítógép KIJELZŐ PROCESSZOR BILLENTYŰZET MEMÓRIA

6 HARDVER Funkcionális szempontból két fő csoport: 1.Alapegységek – processzor és a memória (ez a minimális, elvileg önállóan működőképes mag) 2.Perifériák – billentyűzet, monitor, merevlemez (nélkülözhetetlen a gép használatához) nyomtató, CD-olvasó, szkenner, stb. (opcionális)

7 1.ALAPLAP A processzor, a memória és néhány vezérlőegység egyetlen nyomtatott áramköri lapon van: az alaplapon. Ide csatlakoznak a különféle vezérlőkártyák is, melyek segítségével a processzor kommunikál a perifériákkal. Az alaplapon található egy IC, ami tartalmazza a számítógép indításához szükséges BIOS programot. HARDVER

8 A számítógép külső csatlakozási pontjait portoknak nevezzük. A fontosabb títusai: 1.Soros port: Lassú adatátvitel, ide csatlakoztatják általában az egeret. 2.Párhuzamos port: Széles, több pólusú csatlakozási pont, nagyobb sebességű adatátvitelt tesz lehetővé. Ide kötjük a nyomtatót. 3.USB: Akár több eszköz is köthető rá elosztó segítségével. Még gyorsabb, mint a párhuzamos port. Sok periféria csatlakozhat ilyen módon: nyomtató, egér, pendrive PORTOK

9 A perifériák csatlakoztatására és a számítógépek közötti kommunikációra egyre gyakrabban használják a vezeték nélküli technológiákat. A két legnépszerűbb ilyen technológia: 1.Bluetooth: Hatótávolsága kisebb, (kb 10 méter) és adatátviteli sebessége lassabb. Ezért lassabb eszközök összekapcsolására használjuk (nyomtató, mobil, egér) 2.Wi-Fi: Hatótávolsága 30..100 méter, sebessége is nagyobb (11..54 Mbps), ezért kiválóan alkalmas hálózati kapcsolatok létrehozására. PORTOK

10 PROCESSZOR A számítógép mikroprocesszora tartalmazza a központi vezérlőegységet (CPU - Central Processing Unit), ami tulajdonképpen a számítógép. A CPU tartalmazza az aritmetikai-logikai egységet (ALU), ami az alapvető műveleteket hajtja végre, a regisztereket (a CPU belső memóriája) és a vezérlőegységet. A processzor teljesítménye függ a felépítésétől és az órajel-frekvenciától.

11 MEMÓRIA Adatok tárolására szolgál, operatív tár. Fajtái: ROM – csak olvasható, kikapcsoláskor is megőrzik tartalmukat. Olyan programokat tárolnak benne, amely nélkülözhetetlen a gép működéséhez. (Pl: BIOS) RAM – közvetlen elérésű tár, tartalma kikapcsoláskor törlődik. Ezek időnként is frissítést igényelnek. – DRAM. SDRAM - szinkron órajellel vezérelt DRAM. CACHE- memória: a nagy sebességű processzor és a lassabb memória közötti adatok ideiglenes tárolására szolgál. Gyorsabb elérésű a memóriánál, ezért amíg a cache-ből dolgozik a processzor, gyorsabb a számítógép.

12 HÁTTÉRTÁRAK 1.Hajlékony lemezes tároló (Floppy) „Nagy-floppy” – 5,25” nagyságú, 360 Kb-1,2 Mb kapacitású „Kis-floppy” – 3,5” nagyságú, 720Kb-1,44 Mb kapacitású 2.Merevlemezes tároló (Hard disk, Winchester) A hordozólemez valamilyen kemény anyag, többnyire fém. Egy tengelyen több lemez található, melyeket egy időben több olvasófej olvas. A lemezek nagy írássűrűsége és gyors forgása gyors elérést eredményez. Méretük változó, több Gb-os kapacitással rendelkeznek sőt, Tb-os méretűek is lehetnek. 3. Pendrive (flashdrive) USB csatlakozású, gyors, több Gb-nyi kapacitású

13 4. CD egyszer írható CD – optikai elven működik RW -s CD – magneto-optikai elven működik, újraírható. 5. DVD: CD elven működik, megnövelték a hagyományos CD-k felbontását, forgási sebességét felgyorsították, a kábelek és a processzor átviteli sebességét is felgyorsították, így a DVD lemezre több adat is ráfér. 6. Hordozható HDD A beépített HDD-hez hasonló, kívülről csatlakoztatható a házhoz, tárolókapacitása a beépített HDD-vel azonos. HÁTTÉRTÁRAK

14 PERIFÉRIÁK 1.Billentyűzet A számítógép vezérlésére, adatok bevitelére szolgál. Nem a processzort vezéreljük közvetlenül, hanem a gépen futó programokkal kommunikálunk. Az egyes billentyűk leütésére adott válasz az éppen futó programtól és annak állapotától függ. 2.Egér Pozicionáló eszköz. 3.Monitor A számítógép megjelenítő eszköze. A hagyományos képernyő katódsugárcsöves, ám ezeket kiszorítják az LCD monitorok. Vezérléséről a videokártya gondoskodik, aminek külön memóriája van, ami biztosítja a gyors monitorkezelés.

15 PERIFÉRIÁK 4.Nyomtató a. Mátrixnyomtató b. Tintasugaras nyomtató c. Lézernyomtató 5.Scanner Optikai leolvasó berendezés, soronként levilágítja a behelyezett papírlapot, majd előállítja a lap digitális (raszteres) képét. 6.Projektor A számítógép képernyőképének kivetítésére szolgál. 7.Digitalizáló tábla Adott vonalrajzok vihetők be a számítógépbe, a kép vektoros formában tárolja a rajzot.

16 SZOFTVER A szoftvereket két csoportba sorolhatjuk: 1.Rendszerszofverek – a számítógépek működtetéséhez alapvetőek. Megkülönböztetünk: a.) Operációs rendszereket b.) Segédprogramokat 2.Felhasználói szoftverek – A felhasználó meghatározott célra használja.

17 RENDSZERSZOFTVEREK 1.Operációs rendszer Kapcsolatot teremt a rendszer hardverelemei és a felhasználó között. Alapvető feladatai: CPU, a memória, a be- és kiviteli eszközök hatékony és biztonságos kezelése, folyamatkezelés, kommunikáció-kezelés, fájlkezelés. Az operációs rendszerek általános jellemzői: a.Multiprogramozás (multitasking) Egyidejűleg több program futtatása b.Virtuális tárkezelés c.Többfelhasználós környezet

18 RENDSZERSZOFTVEREK Operációs rendszerek osztályozása a rendszer célja szerint: I. Általános célú – 1-1 gépet működtető szoftver, mely lehetővé teszi a felhasználói szoftverek telepítését II. Speciális célú – a számítógép közvetlenül kötődik a berendezéshez (pl: ATM) 2. Segédprogramok (Utilities) Olyan programok, amelyek bővítik az operációs rendszer tevékenységét, megkönnyítik a felhasználó munkáját. Sok célra készülnek, fő területeik: - fájlkezelő - lemezkezelő - diagnosztikai - biztonsági segédprogramok.

19 FELHASZNÁLÓI SZOFTVEREK Alkalmazások, melyek meghatározott célra készülnek. Legfontosabb felhasználási területei: -Irodaautomatizálás -Grafikai programok -Adatbázis-kezelő programok -Számítógéppel segített mérnöki munka (CAD-CAM) -Térinformatikai rendszerek -Számítógéppel segített tanulás -Kiadványszerkesző programok -Multimédia -Tranzakció-feldolgozás -Mesterséges intelligencia -Robottechnika


Letölteni ppt "INFORMATIKA IV. Kovácsné Lakatos Szilvia. MŰKÖDÉSI ELV A.KÜLSŐ PROGRAMVEZÉRLÉS Egy egyszerű 4 műveletes kalkulátor fő komponensei: 1.billentyűzet: számjegyek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések