Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Asus - Gigabyte - :: BIOSTAR :: - ASRock - Albatron - Mercury - IWILL - Jetway.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Asus - Gigabyte - :: BIOSTAR :: - ASRock - Albatron - Mercury - IWILL - Jetway."— Előadás másolata:

1

2  Asus - Gigabyte - :: BIOSTAR :: - ASRock - Albatron - Mercury - IWILL - Jetway

3 A most megjelent legfőbb ilyen jellegű újítás az USB 3.0 natív támogatása, melyet a közelmúltban napvilágot látott PCH-k maximum négy porttal képviselnek. Ez az Intel oldalán ez eddig alkalmazott gyakorlattal szemben azt jelenti, hogy immáron nincs szükség egy harmadik gyártó külső vezérlőjére a leggyorsabb USB szabvány kezeléséhez. Mindez elsősorban a gyártási költségekre van kedvező hatással, illetve ezzel nagyobb tempóban terjedhetnek tovább a 3.0-s portok, hisz a gyártóknak csak a megfelelő kivezetés(ek)ről kell gondoskodniuk.

4

5  Portok (soros, párhuzamos, USB) A port nem más mint egyfajta kapu, amire bemeneti kimeneti egységeket egyaránt tehetünk. Soros port:Az adatok rajta keresztül sorba jönnek, azaz bitenként, így bitfolyamról beszélhetünk.Sebessége viszonylag lassú. Hozzá szoktuk csatlakoztati a modemet, és régen az egeret iktattuk ehhez a porthoz. Párhuzamos port:Az adat itt több szálon jön végig. Épp ezért nem bit hanem bájt folyam ról beszélhetünk. Sebessége gyorsabb mint a soros porté, ám egyre inkább háttérbe szorul jelentősége.Csatlakoztathatunk hozzá plottert, nyomtatót, scannert..stb. USB(unioversal serial busz) Egyfajta új technológiávalkialakított soros buszendszer. Sebessége sokkal gyorsabb az előzőeknél. És hatalmas előnye, hogy a számítógépet nem kell kikapcsolni, úgy lehet az eszközt hozzácsatlakoztatni. (manapság ez van elterjedőben és egyre inkább háttérbeszorítja port társait. USB-re köthetünk nyomtatót, plottert, digitális kamerát... stb.

6   A számítógépet a legtöbb felhasználó saját igényeinek megfelelően alakítja át,vagyis a számára szükséges tartozékokat építi be a gépbe. A szemégyi számítógép nyitott felépítésű, ezáltal a felhasználó igényei szerint állíthatja össze. A kiegésztitő eszközök beépítésére léteznek megfelelő szabványosított csatlakozóhelyek, az aljzatok. A csatlakozók dugaszolóaljzatokbol állnak, amelyekre vezérlőegység vagy maga az eszköz helyezhető. A szabványosított ISA csatlakozó aljzatokon kívűl más csatlakozóhelyek is léteznek az aktuális technológia szintjétől függően.

7 A számítógép az információk cseréjét az áramkörökkel valósítja meg. A kommunikációs út a sín (busz). A sín szerkezete viszonylag egyszerű: az összes elem összeköthető vezetékekkel, vagy pedig mindegyik ráhelyezhető a sínre. A számítógép a következő három alapvető sínt tartalmazza: >> az adat sínt (data bus) >> a címsínt (adress bus) >> a vezérlősínt (control bus)

8 Az ADATSÍN biztosítja a processzor és a tárak közötti adatcserét. A sínen továbbított adat szóhosszának nem kell megegyeznie a processzor szóhosszával. A CÍMSÍN azoknak a processzor által generált címeknek az átvitelére szolgál,amelyek megadják a feldolgozáshoz szükséges adatok írására vagy olvasására használt memóriahelyek nek a jellemzőit. A VEZÉRLŐSÍN továbbítja a vezérlő és az ellenőrző jeleket a processzortól a komponensek felé és fordítva. Az adatnak az adatsínen való továbbításakor a címsín továbbítja a címet vagy annak a tárnak a lokációját,ahová az adatot küldtük. Amikor a számítógép komponense a címsínen felismeri a saját címét,akkor tudja,hogy el kell fogadnia az adatsínen levő adatot.Amikor a processzor adatot kér valamelyik elemtől vagy tárhelytől,akkor címsínen a címtagot,a vezérlősínen pedig a jelet küldi el az elemnek,illetve tárhelynek,hogy az a kért adatot az adatsínen megküldje

9 A processzor határozza meg a személyi számítógép típusát. A processzor hajtja végre az összes számítási és logikai műveletet, valamint a program egyéb utasításait. A processzor felépítése határozza meg a jellemzőit,amelyek a következők: >> a processzor sebessége >> a processzor szóhossza >> az órajel >> a belső gyorsítójel

10 A személyi számítógép generációinak jellemzői ÉvMegnevezésProcesszorKoproc.Szóhossz (bit) Sín (bit) Órajel (Mhz) 1981PC808880871682 1983PC XT808880871684-16 1984PC AT802868028716 20-33 1987PC 386803868038732 25 1987PC 386 SX 8038680387321633-133 1990PC 48680486belső32 90-233 1994PentiumP5belső32 233-450 1997Pentium llP6belső3264450-1,1G 1999Pentium lll_belső--1,3,4GHz

11  A processzor nem az alaplap tartozéka. Az alaplapon csak a processzor beépítésére szolgáló aljzat található. A műveletrek nagy sebessége következtében a processzor felmelegszik,ezért a hűtésére ventilátort kell rászerelni.  Léghűtéses: A processzorra egy hűtőbordát szerelnek, ami elvonja a hőt, erre pedig egy hűtő-ventilátort, ami hűti a hűtőbordát. Ezt nevezik aktív hűtésnek, passzív hűtésnek nevezik azt a fajta hűtést, ha a ventilátort elhagyják a rendszerből. A hűtőborda és a processzor közé szinte mindig hűtőpasztát tesznek, a jobb hőátadás érdekében. Ez általában alumínium hűtőpaszta.  Vízhűtéses: Csövekben vizet cirkuláltatnak, és ezt kötik rá a hűteni kívánt alkatrészre. Teljesen halk, emellett igen hatékony, ám kiépítése bonyolult és drága.

12 A processzor sebessége az egy másodperc alatt elvégzett millió műveletek száma, azaz a MIPS vagy MFLOPS. MHz-ben vagy GHz-ben fejezzük ki. A processzor szóhossza megegyezik a regiszter azon bitjeinek a számával,amelyek a proceszor egyidejűleg bevisz és feldolgoz.

13  Az aritmetikai logikai egység olyan regiszterekből és áramkörökböl áll,amelyek végzik az aritmetikai és logikai műveleteket: összeadás,kivonás,szorzás,osztás,valamint két elem összehasonlítása. Az aritmetikai logikai egység ezeket a műveleteket kezdetben csak egész számokkal tudta elvégezni, míg a valós számokat tartalmazó műveleteket külön programok segítségével oldotta meg. Később az aritmetikai logikai egységet külön egységekkel egészítették ki a valós számokat tartalmazó műveletek elvégzéséhez,valamint a trigonomerikus és más függvények értékeinek a kiszámításához. Ezt a csipet kezdetben külön egységként építették be. A korszerű számítógépeknél már mind a két egységet egyetlen csipbe ágyazták.Sebessége növelhető egy koprocesszor beépítésével. Az aritmetikai logikai egység

14  A tápegység a ház fontos eleme. Megfelelő teljesítményűnek kell lennie,hogy a meglévő és a későbbi bővítés során telepített elemek áramellátását is szavatolhassa. A tápegységen található az áramkörök hűtését biztosító ventilátor is.Váratlan áramkimaradás esetén a számítógép hirtelen leáll,ilyenkor a kikapcsolás nem szabályos,ezért a lemezen levő adatok és a számítógépelemei megsérülnek. Az ilyen károsodás elkerülése érdekében a számítógépet szünetmentes tápegység (UPS) közbeiktatásával kell a villamos hálózatra csatlakoztatni.Ennek a berendezésnek az a feladata,hogy áramkimaradás esetén bizonyos ideig biztosítsa a számítógép áramellátását. Ez az idő bőven elegendő ahhoz,hogy lezárjuk a futó programokat,és szabályosan kapcsoljuk ki a gépet.

15


Letölteni ppt " Asus - Gigabyte - :: BIOSTAR :: - ASRock - Albatron - Mercury - IWILL - Jetway."

Hasonló előadás


Google Hirdetések