Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Boranalitika A bor A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer. A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer. Minden minősítés, és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Boranalitika A bor A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer. A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer. Minden minősítés, és."— Előadás másolata:

1

2 Boranalitika

3 A bor A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer. A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer. Minden minősítés, és minden analízis (elemzés) egy jelenlegi állapotra jellemző. Minden minősítés, és minden analízis (elemzés) egy jelenlegi állapotra jellemző. Az oldatok királya. Az oldatok királya.

4 A bor kettős énje Gazdasági termék: Gazdasági termék: Kielégíti a vásárló fogyasztási igényét. Művészeti alkotás Művészeti alkotás Teljességre törekvés jellemzi az alkotóját. Kell hozzá: Tudás Adottság (pl.:termőföld) Szerencse (pl.:évjárat)

5 A bor összetétele 85% víz 85% víz 12% etanol 12% etanol 3% egyéb: -glicerin 3% egyéb: -glicerin - savak - savak -cukrok -cukrok

6 Szőlőből bor lesz 1. Szüret 1. Szüret 2. Szállítás 2. Szállítás 3. Feldolgozás 3. Feldolgozás 4. Tárolás 4. Tárolás

7 Vizsgálati módszerek I Fizikai mérések Érzékszervi Kémiai analízisek minősítés

8 Érzékszervi minősítés Vizsgálandó tulajdonságok: 1. Tisztaság 2. Illat intenzitás 3. Illat minőség 4. Íz-zamat intenzitás 5. Íz-zamat minősége 6. Harmónia 7. Összbenyomás

9 Minőségi kategóriák Kiváló Kiváló Jó Jó Közepes Közepes (vagy megfelelő) Elfogadható Elfogadható

10 Vizsgálati módszerek II. Általános vizsgálatok Nem általános vizsgálatok vizsgálatok Alkoholtartalom Aromaösszetétel változás Titrálható sav Oldott oxigén Érzékszervi minősítés Fémtartalom Szabad és összes kénsav Aniontartalom Illósav Üledék Redukáló cukor összes polifenol AntocianinSzíníntenzitás pH, rH

11 Alkoholtartalom meghatározás Több lehetőség:  Maligand készülékkel Alapja a forráspont meghatározás. Alapja a forráspont meghatározás.  Sűrűség alapján történő elemzés A bor lepárlására kerül sor, majd desztillációra végül a sűrűség mérésre. A bor lepárlására kerül sor, majd desztillációra végül a sűrűség mérésre.  Refraktometriás mérés  Felületi feszültség meghatározás

12 Extrakt tartalom meghatározás A cukron, alkoholon és vízen kívül benne lévő anyagok meghatározása. Ez a cukor mentes extrakt (= vonadék anyag) tartalom. Kétszeresen mért sűrűség különbség alapján történik a meghatározás. ÉRTÉKE: ~ 2,5 g/l Felhasználják a hamisítások kizárására. Ezen esetben a tartalom kevesebb, mint 2 g/l értékű. Hamutartalom meghatározás

13 Illósav tartalom meghatározás Elválasztási művelet alkalmazására kerül sor. Elválasztási művelet alkalmazására kerül sor. Desztillálás, és párlat elemtés. Desztillálás, és párlat elemtés. Ebben az esetben az ecetsav meghatározása történik. Ebben az esetben az ecetsav meghatározása történik. Értéke: ~ 0,3 – 0,7 g/l Értéke: ~ 0,3 – 0,7 g/l

14 Aromaösszetétel vizsgálata Nem általános vizsgálati módszer. Nem általános vizsgálati módszer. Általában fajtakísérletnél használják Általában fajtakísérletnél használják Gázkromatográfiás készülékkel végzik. Gázkromatográfiás készülékkel végzik.

15 Összes fémtartalom Értéke: ~ 10 mg/l Értéke: ~ 10 mg/l Módszere: Módszere: a) Spektrofotometriás módszer ( Fe ) b) Atom adszorpciós módszer ( Pb, Cu, Zn, Hg) ( Pb, Cu, Zn, Hg)

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Boranalitika A bor A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer. A bor sok összetevős és folyamatosan változó rendszer. Minden minősítés, és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések