Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KÉMIAI REAKCIÓ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KÉMIAI REAKCIÓ."— Előadás másolata:

1 A KÉMIAI REAKCIÓ

2 Fizikai jelenségek - olyan változások, amelyek során megváltozik a testek alakja, halmazállapota, mérete, hőmérséklete stb, de az anyaguk ugyanaz marad. Pl.: - Jelenségek Kémiai jelenségek - olyan változások, amelyek során megváltozik maga az anyag és új anyag jön létre Pl.: - Meghatározás A kémiai reakció egy olyan folyamat, amely során valamely kémiai anyag átalakul és másféle anyag keletkezik.

3 A magnézium égése a levegő oxigénjében

4 magnézium oxigén Magnézium-oxid REAGENSEK REAKCIÓ-TERMÉK
A kémiai átalakulásban szereplő anyagok: magnézium oxigén Magnézium-oxid azok az anyagok, akik beléptek a reakcióba, majd átalakultak az az anyag, amely a reakció során keletkezett REAGENSEK (kiinduló anyagok) REAKCIÓ-TERMÉK (keletkező anyag)

5 Feladat: Húzzátok alá egy adott színnel a következő reakciókban résztvevő reagenseket és egy másik színnel a reakció-termékeket: A földgáz oxigén jelenlétében elég, miközben hő szabadul fel, de ugyanakkor szén-dioxid és vízpára is keletkezik. 2. A mustban lévő szőlőcukor néhány hét alatt alkohollá erjed. 3. Az oltottmész előállítása úgy történik, hogy égetett mészre vizet öntenek. 4. A vastárgyak felületén nedves levegő és szén-dioxid hatására rozsda keletkezik. 5. A mosószappan készítésekor a zsírt marószódával összefőzik. 6. Hidrogén és nitrogén egyesítése során ammónia keletkezik.


Letölteni ppt "A KÉMIAI REAKCIÓ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések