Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KÉMIAI REAKCIÓ. Jelenségek Fizikai jelenségek - Kémiai jelenségek - olyan változások, amelyek során megváltozik maga az anyag és új anyag jön létre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KÉMIAI REAKCIÓ. Jelenségek Fizikai jelenségek - Kémiai jelenségek - olyan változások, amelyek során megváltozik maga az anyag és új anyag jön létre."— Előadás másolata:

1 A KÉMIAI REAKCIÓ

2 Jelenségek Fizikai jelenségek - Kémiai jelenségek - olyan változások, amelyek során megváltozik maga az anyag és új anyag jön létre olyan változások, amelyek során megváltozik a testek alakja, halmazállapota, mérete, hőmérséklete stb, de az anyaguk ugyanaz marad. Pl.: - Pl.: - A kémiai reakció egy olyan folyamat, amely során valamely kémiai anyag átalakul és másféle anyag keletkezik. Meghatározás

3 A magnézium égése a levegő oxigénjében

4 A kémiai átalakulásban szereplő anyagok: magnézium oxigén azok az anyagok, akik beléptek a reakcióba, majd átalakultak REAGENSEK (kiinduló anyagok) Magnézium-oxid az az anyag, amely a reakció során keletkezett REAKCIÓ-TERMÉK (keletkező anyag)

5 Feladat: Húzzátok alá egy adott színnel a következő reakciókban résztvevő reagenseket és egy másik színnel a reakció-termékeket: 1.A földgáz oxigén jelenlétében elég, miközben hő szabadul fel, de ugyanakkor szén-dioxid és vízpára is keletkezik. 2. A mustban lévő szőlőcukor néhány hét alatt alkohollá erjed. 3. Az oltottmész előállítása úgy történik, hogy égetett mészre vizet öntenek. 4. A vastárgyak felületén nedves levegő és szén-dioxid hatására rozsda keletkezik. 5. A mosószappan készítésekor a zsírt marószódával összefőzik. 6. Hidrogén és nitrogén egyesítése során ammónia keletkezik.


Letölteni ppt "A KÉMIAI REAKCIÓ. Jelenségek Fizikai jelenségek - Kémiai jelenségek - olyan változások, amelyek során megváltozik maga az anyag és új anyag jön létre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések