Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Rácz Tímea PhD I. évfolyam Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc 2013 Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Állattenyésztés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Rácz Tímea PhD I. évfolyam Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc 2013 Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Állattenyésztés."— Előadás másolata:

1 Készítette: Rácz Tímea PhD I. évfolyam Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc 2013 Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Állattenyésztés Tudományi Doktori Iskola

2 » A kutatási téma előzményei • A méhészet gazdasági jelentősége • A hazai méztermelés-fajtaméz termelés • Akácméz o Közönséges (fehér) akác (Robinia pseudoacacia L.) • Mézre vonatkozó előírások és irányelvek o IHC (International Honey Comission) 15 fajtaméz referencia adatbázisa (Persano Oddo és Piro, 2004) o Magyar Élelmiszerkönyv • Valódi mézek hitelesítése (eredetoltalom) • Minőség-ellenőrzés, monitoring vizsgálatok • Mézhamisítás o Geográfiai és botanikai eredet ( Ruoff és Bogdanov, 2004 )

3 » Irodalmi áttekintés • Uniflorális mézek azonosítása (Persano Oddo, 2000) o Szín, elektromos vezető képesség, fajlagos forgató képesség, diasztáz aktivitás, savasság, fruktóz és glükóz tartalom, fruktóz/ glükóz arány, glükóz/víz arány • Fizikai és kémiai mérések o Cukorspektrum mérés o HMF (1,5 hidroxi-metil-furfurol) tartalom meghatározás • Melisszopalinológia (Mauritio és Louvenaux, 1967) • NIR spektroszkópia • Elektronikus szenzorok o Elektronikus orr (EN) (Persaud és Dodd, 1982) o Elektronikus nyelv (ET)

4 » Kutatási célok • Műszeres vizsgálatok (elektronikus orr- és nyelv- technika) adaptálása akácmézen. • Regionális akácmézek főbb összetételi jellemzőinek meghatározása (etalon adatbázis készítése). • A különböző geográfiai eredetű és évjáratú minták klasszifikálásának kidolgozása NIR spektroszkópiával. • Humán preferencia tesztek elvégzése. • Az elektronikus szenzoros adatok, valamint a preferencia tesztek eredményei közötti összefüggések leírása.

5 » Vizsgálati módszerek • Mintagyűjtés (1évből n=50 régiónként) • Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar, Élelmiszer- és Mezőgazdasági Termék Minősítő Intézet 1.Elektronikus orr (Alpha MOS αFOX 4000 e-nose) 2.Elektronikus nyelv (Alpha MOS αAstree) 3.NIR spektroszkópia (Foss NIRSystem 6500) 4.Színvizsgálat (Minolta Chroma Meter CR-300) 5.Cukorspektrum meghatározás (HPLC módszerrel) • Haszonállat-génmegőrzési Központ, Méhészeti Intézet, Termékvizsgáló és minősítő csoport 1.Elektromos vezetőképesség meghatározás 2.Savfok meghatározás 3.Ph érték meghatározás 4.Nedvességtartalom meghatározás 5.Diasztáz és invertáz aktivitás meghatározás 6.HMF (1,5-hidroxi-metil-furfurol) meghatározás 7.Pollenvizsgálat (Botanikai és földrajzi eredet meghatározás)

6 » Kísérletek leírása • Szenzoros (EN és ET) mézvizsgálati módszertan kidolgozása termelői mintán (n=50). NIR mérési metodika összehasonlítása termelői mintán (n=50). • Mézminták gyűjtése régiónként a 2014-es évben (n=3x50). Alapadatok meghatározása. Preferencia tesztek a teljes mintán, szenzoros mérések. Eloszlás vizsgálat, klasszifikáció. • Mintagyűjtés, alapadatok meghatározása és analízis a 2015-ös évben (n=3 x 50). Az összetételi jellemzők becslése NIR módszerrel, a két évjáratból származó mintán. Izocukorral történő hamisítás kimutathatóságának vizsgálata NIR technikával (n=200). • A vizsgált mézminták jellemzőinek IHC adatbázissal történő összevetése, a különbségek értelmezése. Az érzékszervi és szenzoros vizsgálatok együttes értékelése.

7 » Várható főbb eredmények • Hiánypótló adatok meghatározása a hazai akácméz összetételének vonatkozásában, az IHC (Nemzetközi Mézvizsgálók Szövetsége) adatbázisba történő bekerülés érdekében. • Eltérő geográfiai eredetű és évjáratú akácmézek klasszifikálása fizikai és kémiai módszerekkel, valamint NIR spektroszkópia használatával. • Preferencia teszten és szenzoros vizsgálaton alapuló módszertan kidolgozása akácmézek érzékszervi tulajdonságainak jellemzésére.

8 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Rácz Tímea PhD I. évfolyam Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc 2013 Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Állattenyésztés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések