Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1/18 Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése Heszberger János Általános és Analitikai Kémia Tanszék BME Vegyészmérnöki Kar.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1/18 Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése Heszberger János Általános és Analitikai Kémia Tanszék BME Vegyészmérnöki Kar."— Előadás másolata:

1 1/18 Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése Heszberger János Általános és Analitikai Kémia Tanszék BME Vegyészmérnöki Kar

2 2/18 1.Érzékszervi bírálatokról 2.IT: ProfiSens 3.A szakmai panel minősítésének célja: - egy jó és egy gyenge bíráló csoport - az új minősítési módszer elméleti alapjai 4.A ProfiSens továbbfejlesztése 5.Eredmények Vázlat

3 3/18 Érzékszervi vizsgálatok A fogyasztói tesztekben képzetlen (laikus) bírálók vesznek részt, ilyenkor a kérdésfeltevés általában a preferenciára irányul, a termékek egymáshoz való viszonyát vizsgálják; klasszikusan a ’Mit?’ kérdésre adnak feleletet. Azok a vizsgálatok, ahol képzett (ISO :1993) vagy szakértő (ISO :1994) bírálók bevonásával történik a minősítés, a ’Miért?’ kérdésre adnak általában választ. Az érzékszervi vizsgálatok a bírálók képzettsége szerint két alaptípusba sorolhatók: Az utóbbi csoportba sorolt profilanalízis tesztek informatikai támogatására fejlesztettük ki a ProfiSens szoftvert.

4 4/18 A ProfiSens szoftver funkciói - 1 Támogatja a bírálati lap meghatározását (csoportos megbeszélés), és létrehozhatók vele a bírálati lapok valamint a minta-kódokkal ellátott tálca-alátétek. Lehetővé teszi a bírálati lapok lokális hálózaton keresztüli szétosztását és az elektronikusan kitöltött lapok begyűjtését.

5 5/18 A ProfiSens szoftver funkciói - 2 A feldolgozó-értékelő modul elvégzi a statisztikai elemzéseket, és megjeleníti a bírálati eredményeket.

6 6/18 A ProfiSens–szel támogatott bírálatok áttekintése (2003 – 2005.) Kutatásban alma berkenye csemegekukorica konzervuborka meggy must paradicsom sajt Oktatásban A BCE Érzékszervi Minősítő Laboratórium reguláris gyakorlatain A BME Biokémia Tanszék reguláris és szakmérnöki kurzusain

7 7/18 Az egyes tulajdonságok ANOVA táblázataiban (a sajt íze ill. az alma hús- színe) az sd/mintaátlag arányok eltérő nagysága szembetűnő: A sajt tesztnél ez az arány közel 1, az alma teszteknél jóval kisebb (<0,5), ami a két bíráló csoport megbízhatósága közti lényeges különbségre utal. Bírálók minősítése: a ProfiSens ANOVA táblái

8 8/18 Sajt (ÍzFeszt 2004.) Alma (2005. jan.) Bírálók minősítése az új módszerrel T/K=profil poligon Terület/Kerület aránya sp=Súlypont

9 9/18 Eredmények-1: sajt (A) BírálókxyT/KT/K b b b b b b b b b b b b b Sajt profil analízis (13 bíráló) Súlypont koordináták (x;y) és a profil poligonok Terület/Kerület aránya (T/K) Ízfeszt, Sajt (Sa-1) T/KT/K y x

10 10/18 Az egyes profil poligonok jellemzésének két különböző nézete Bíráló kódokkal Terület/Kerület (T/K) értékek jelölésével Eredmények-1: sajt (B) Izfeszt, sajt (Sa-1) y x Ízfeszt, sajt (Sa-1) T/KT/K x y

11 11/18 BírálókxyT/KT/K b b b b b b b72-57 b b b b b Eredmények-2: alma (A) Alma profil analizis (12 bíráló) Súlypont koordináták (x;y) és a profil poligonok Terület/Kerület aránya (T/K) Alma, 2005 Jan (Relinda, kezelt) T/KT/K y x

12 12/18 felülnézet T/K értékek nélkül Bíráló kódokkal Alma, 2005 Jan (Relinda, kezelt) A/P Alma, 2005 Jan (Relinda, kezelt) y x Eredmények-2: alma (B) Az egyes profil poligonok jellemzésének két különböző nézete

13 13/18 Bírálók minősítése, a ProfiSens BirBatch modulja A már kiértékelt bírálati lapok új munkalapokkal bővülnek, a feldolgozás kötegelten történik. Először T/K, SP, számítás: mintánként, bírálatonként A fájl-lista felhasználóbarát összeálítása A Birbatch OLE kapcsolaton át a StatSoft Statistica 7-et hívja (ábrák), majd az ábrákat a a vágólapról beilleszti.

14 14/18 Egy kiváló (termék specifikus) panel (Eredmények-3): Zöldborsó profilanalízis: Bajai Hűtőipari Gyár Az ábrán lévő eredmények a Reno zöldborsófajta B zsengeségi osztályba sorolt, sózott mintájának profilanalízisére vonatkoznak. (9 tulajdonság, 7 bíráló) Az sd/mintaátlag arány minden egyes tulajdonságra és mintára ~0,1 volt. A panel minősítéséhez: dmax=max[távolság(sp,sp(átl)] relmax=max{abs[(T/K)/(T/K(átl)-1]}

15 15/18 Egy kiváló (termék specifikus) panel (Eredmények-4): T/K y x Bor profilanalízis: Az ábrán lévő eredmények egy (Tescoban vásárolt) fehér bor 6 napos kinyitva való tárolása utáni profil- analízisre vonatkoznak. (11 tulajdonság, 10 bíráló) Az sd/mintaátlag arány minden egyes tulajdonságra és mintára ~0,1 volt. A panel minősítéséhez: dmax=max[távolság(sp,sp(átl)] relmax=max{abs[(T/K)/(T/K(átl)-1]} Zalaegerszegi Vendéglátó-ipari Oktatási Kabinet, és Neuhold László pince

16 16/18 Sajt (ÍzFeszt 2004) Ve–F, B=32, T=8 Zöldborsó (Reno-1) 1B-S2, B=7, T=9 Vörösbor (3A) Tesco, k.min, B=10, T=13 Alma (2005. jan) Rewena, B=12, T=12 sp=Súlypont T/K=profil poligon Terület/Kerület aránya Bírálók minősítése

17 17/18 Bírálók minősítése

18 18/18 Köszönetet mondok témavezetőmnek Kollárné Dr. Hunek Klárának, konzulensemnek Dr. Kókai Zoltánnak, továbbá Botha Editnek (Bajai Hűtőipari Gyár), Bicsákné Farkas Anitának (Zalaegerszegi Vendéglátó-ipari Oktatási Kabinet), és a profilanalízis vizsgálatok összes résztvevőjének. valamint Kápolna Beátának, Dr. Kollár Gábornak és Papp Eszternek


Letölteni ppt "1/18 Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése Heszberger János Általános és Analitikai Kémia Tanszék BME Vegyészmérnöki Kar."

Hasonló előadás


Google Hirdetések