Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE. KUTATÁS FEJLESZTÉS TERVEZÉS GYÁRTÁS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE. KUTATÁS FEJLESZTÉS TERVEZÉS GYÁRTÁS."— Előadás másolata:

1 A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE

2 KUTATÁS FEJLESZTÉS TERVEZÉS GYÁRTÁS

3 Minőségtervezés fogalma A minőségirányításnak az a része, amely a minőségcélok kitűzésére, valamint a szükséges működési folyamatok és a velük kapcsolatos erőforrások meghatározására összpontosít, a minőségcélok elérése érdekében. (MSZ EN ISO 9000:2001 )

4 A minőség összetevői I.  Tervezés minősége: a tervező határozza meg az elérni kívánt minőséget, a fogyasztó nevében.  Megfelelés minősége: annak kifejezése, hogy a gyártó megbízhatóan eleget tesz a tervezői kívánalmaknak.

5 A minőség összetevői II. Önálló „minőség-faktorok”:  Méretek: hosszúság, átmérő, vastagság, terület  Fizikai jellemzők: tömeg, mennyiség, szilárdság  Elektromos jellemzők: ellenállás, feszültség, fogyasztás  Külső megjelenés: forma, szín, szerkezet  Funkcionális jellemzők: munkaminőségi, fogyasztási adatok  Érzékszervi jellemzők: íz, illat, zajszint FELADAT: Meghatározni a még elfogadható tűréshatárokat vagy jellegzetességeket (mérhető minőségi paraméterek  jellemző tulajdonságok)

6 A tervezés a minőség alapja, mert:  Meghatározza a termék-jellemzőket, amelyek elégedettséget vagy elégedetlenséget eredményeznek.  A jó tervek birtokában a termék-előállítás könnyebb, mint rossz tervek esetén.

7 A jó tervezés jellemzői I. 1., Olcsóság és egyszerűség. 2., Költségcsökkentést eredményezhet. 3., Integráció és feldolgozó kapacitás. 4., Hibák és tervezés.  Hibaköltségek „tízszereződési” szabálya • A termék életútja mentén minél később fedezzük fel a hibát, annál költségesebb annak javítása. • A hibák 80%-át általában a termék késői szakaszaiban fedezzük fel, viszont 75%-uk a korai szakaszban keletkezik.  Hibák „súlyossági” sorrendje • Kritikus hiba: bizonytalanná vagy veszélyessé teszi a terméket a felhasználó számára. • Fontos hiba: ugyan nem kritikus, de veszélyesen csökkenti a termék használhatóságát. • Kisebb jelentőségű hiba: ugyan nem kívánatos, de nem fejt ki észrevehető, zavaró hatásokat a termék használata során.

8 5., Tervezési döntések. („Jel – zaj” arány) A jó tervezés jellemzői II. 6., Művelettervezés. Költségek 1. 2. 3. 4. 1.Koncepcionális, korai tervezési fázis 2.Kutatási és fejlesztési fázis 3.Termeléstervezési fázis 4.Termelési fázis

9 A terméktervezés sajátos szempontjai I. A tervezési folyamat fontosabb fázisai: 1. Termékkoncepció kialakítása  A fejlesztendő termék leírása az indításkor meghatározott alapfeltételek figyelembevételével. 2.Marketing elemzés  A termékkoncepció piaci életképességének vizsgálata. 3.Megvalósíthatósági elemzés  A termékkoncepció megvalósíthatóságának vizsgálata, ahol különösen fontos az előállíthatóság feltétel-rendszerének tisztázása, a szükséges beruházások és egyéb fejlesztések behatárolása. 4.Részletes termék- és gyártástervezés  A konstrukció és a gyártástechnológia kidolgozása, ellenőrzése, a termék- és gyártási dokumentáció elkészítése.

10 A terméktervezés sajátos szempontjai II. Korszerű terméktervezés egyéb konstrukciós szempontjai:  Karbantarthatóság tervezése  Biztonságosság tervezése  Ergonómia  Gyárthatóság, ellenőrizhetőség, szállíthatóság tervezése  Megbízhatóság tervezése  Annak valószínűsége, hogy egy adott termék hibamentesen teljesíti funkcióit adott környezeti feltételek mellett, adott időtartamban.  Kifejezhető:  Egymást követő hibák között eltelt átlagos időtartammal  Első meghibásodásig eltelt átlagos időtartammal  Meghibásodások arányával adott időtartam alatt  Átlagos élettartammal  Javítások átlagos számával (pl. 100 üzemóra alatt)

11 Kádgörbék I. A  (t) függvény („kádgörbék”) minden t időpontban lényegében annak a valószínűségét adja meg, hogy a t időpontig hibamentesen működő elem a következő időegység alatt meghibásodik.

12 Kádgörbék II. Jellemző szakaszai: I.Korai hibák szakasza: többnyire gyártási hibákra vezethető vissza. II.Állandó meghibásodási arány szakasza: a hibák előfordulása véletlenszerű a változó környezeti tényezők hatására. III.Elhasználódás szakasza: a termék életciklusának, felújítási ciklusának végén a kifáradásnak, a kopásnak, korróziónak köszönhető. Lényeges információt jelentenek:  Konstrukció megbízhatóságára  Minőségbiztosítási rendszer működésére  Várható garanciális költségekre  Szerviz-alkatrész szükségletére  Optimális szervízelési ciklusokra


Letölteni ppt "A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE. KUTATÁS FEJLESZTÉS TERVEZÉS GYÁRTÁS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések