Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Általános áruismeret Termékfelelősség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Általános áruismeret Termékfelelősség"— Előadás másolata:

1 Általános áruismeret Termékfelelősség
Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú projekt keretében

2 A termékfelelősségi törvény
Áruismeret A termékfelelősségi törvény Célja: védi a fogyasztót a hibás áruval szemben, illetve rendelkezik a termékhibából eredő kártérítésről.

3 Áruismeret Alapfogalmak Termékfelelősség: a termékhibával kapcsolatos teljes felelősség, amely gyártói vétkesség hiányában is fennáll. Az európai termékfelelősség csak fogyasztási cikkekre és fogyasztókat érő sérülésekre és károkra korlátozódik.

4 (Európai Közösség termékfelelősségi irányelvek 6. cikkely 1. bekezdés)
Áruismeret Alapfogalmak Termékhiba: „A termék akkor hibás, ha nem nyújtja azt a biztonságot, amit az összes körülmény figyelembevételével joggal el lehet várni, különösen a termék megjelenését, a termék ésszerűen várható használatát és a termék forgalombahozatalának időpontját tekintve... „ (Európai Közösség termékfelelősségi irányelvek 6. cikkely 1. bekezdés)

5 Áruismeret

6 Áruismeret Termékhiba-típusok konstrukciós hiba: a gyártó a tervezés, illetve a fejlesztés során olyan hibát követ el, mely nem csupán egyetlen terméken jelentkezik, hanem az egész sorozaton (pl. egy kellő kipróbálás nélkül forgalomba hozott kerékpár) gyártási hiba a termelésben jön létre, csak egyes darabokon jelentkezik (pl. fémfelületek nem kellő gondossággal bevont részeinek a korróziója) tájékoztatási hiba: a gyártó elmulasztja felhívni a fogyasztó figyelmét az áru kedvezőtlen tulajdonságaira, nem tájékoztatja a hibás használatból adódó veszélyekről

7 A termékfelelősségi kockázat csökkentésének a lehetőségei
Áruismeret A termékfelelősségi kockázat csökkentésének a lehetőségei tervezési, gyártás-előkészítési eljárásokkal: biztonsági előírások betartása, beszerzett alapanyagok minősége, stb. gyártás közbeni eljárásokkal: technológia pontos betartása a termék kibocsátását követő feladatokkal biztosítással

8 Magyar termékfelelősségi törvény
Áruismeret Magyar termékfelelősségi törvény 1993. évi X. törvény a termékfelelősségről A termékfelelősségből adódó kockázat csökkentése érdekében szigorítani kell a gyártásközi minőségellenőrzést, a készáru vizsgálatát, javítani a fogyasztó tájékoztatását. A licencia szerződések köréből származó árukra is érvényes a termékfelelősség, hiszen gyártónak minősül, "aki magát gyártónak jelöli, nevét, védjegyét vagy más ismertető jelét helyezi el a terméken."

9 Magyar termékfelelősségi törvény
Áruismeret Magyar termékfelelősségi törvény 1993. évi X. törvény a termékfelelősségről A termékfelelősségből adódó kockázat csökkentése érdekében szigorítani kell a gyártásközi minőségellenőrzést, a készáru vizsgálatát, javítani a fogyasztó tájékoztatását. A licencia szerződések köréből származó árukra is érvényes a termékfelelősség, hiszen gyártónak minősül, "aki magát gyártónak jelöli, nevét, védjegyét vagy más ismertető jelét helyezi el a terméken." 

10 Kereskedelmi hatások stabil üzleti partnerek
Áruismeret Kereskedelmi hatások stabil üzleti partnerek a vásárló közvetlenül a gyártóhoz fordulhat igényével.  A kereskedő, illetve az importőr viszont köteles helytállni abban az esetben, ha gondatlanul köt szerződést, vagy az ismeretlen, időközben esetleg megszűnő céghez a fogyasztó nem tud fordulni.

11 Áruismeret Kereskedelmi hatások a fogyaszthatósági idő figyelemmel kísérése: az áru lejárati, fogyaszthatósági idejének feltüntetése; lejárati idők; szakszerű, állagmegóvó raktározás a fogyasztók tájékoztatása: vásárlók részletes, pontos tájékoztatása; a használati kezelési útmutatók, magyar nyelvű ismertető füzetek hiánytalan átadása, stb.


Letölteni ppt "Általános áruismeret Termékfelelősség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések