Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010."— Előadás másolata:

1 A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.

2 I. Vizsgáljuk meg a projektet jogi szempontból : Célját: meghatározott eredményen keresztül éri el, amely lehet egyedi termék,vagy szolgáltatás.

3 Vállalkozási szerződés „Vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó valamely dolog tervezésére, elkészítésére, feldolgozására, átalakítására, üzembe helyezésére, megjavítására, vagy munkával elérhető más eredmény létrehozására, a megrendelő pedig a szolgáltatás átvételére és díj fizetésre köteles.” Jogi szempontból melyik az a szerződéstípus, amely ennek leginkább megfelel?

4 Jogi szempontból vizsgálva: Eredményes projekt (jellemzően és leegyszerűsítve) sikeres vállalkozási szerződések összessége

5 Tulajdonos Projektmenedzser Projekt Eredmény 1. sz. jogviszony jellemzően megbízási szerződés 2. sz. jogviszony jellemzően vállalkozási szerződések Vizsgáljuk jogi szempontból csak magát a projektet:

6 A projekt maga több egymással összefüggő jogviszonyt tartalmaz: pl. szerzői jog, megbízás, munkajog, versenyjog, de a legleegyszerűsítettebb formában: a projekt jogi szempontból: Vállalkozási és egyéb szerződések összessége, amelyeknek az összehangolása, átgondoltsága, együttműködése révén létrejön az eredmény és valósul meg a cél. Sikeres projekt nincs eredmény nélkül!

7 I.I.I.I. Legfontosabb a Cél mint elérni kívánt gazdasági, üzleti hatás meghatározása, saját üzleti életben betöltött szerepünk és lehetőségeink figyelembevétele mellett.

8 II. Eredmény egyértelmű, érthető megfogalmazása: Mit? Mire, milyen minőségben, milyen idő intervallumon belül, milyen fizetési feltételek mellett van szükségem.

9 Miért fontos ez? Ha ezt a megrendelő nem képes megtenni, elveszti az esélyét arra, hogy azt kapja, amit szeretne, illetve a vállalkozó nem tudja, hogy mire vállalkozott. Valószínűleg sikertelen lesz az együttműködés. Bíróság sem tud segíteni, hiszen aki nem tudja, hogy mit akar, annak semmilyen eredmény nem megfelelő.

10 Ahhoz, hogy lehetőségem legyen a viták feloldására az együttműködés kezdetekor :  átgondolt,  mindenre kiterjedő,  ésszerű kompromisszumokat tartalmazó,  jól megfogalmazott megállapodást kell kötnöm a helyzetem és a céljaim pontos ismeretében!

11 III. Közreműködők legoptimálisabb kiválasztása  megbízhatóság  megbízhatóság üzleti és jogi  minőség pl. képesítések, engedélyek, stb.  ár  ár elsősorban üzleti ütemezés, fizetési feltételek -jogi

12 IV. Szerződési pozíciónk biztosítása. Mi történik abban az esetben, ha a projekt megvalósulása pl. vállalkozó késedelme miatt veszélybe kerül?

13 Késedelem: vagyoni és nem vagyoni károk „Ha vállalkozó késedelembe esik, minden késedelmes nap után …Ft késedelmi kötbért köteles fizetni a megrendelő részére…”

14 Elegendő ez? Folytassuk a mondatot: „Ha vállalkozó késedelembe esik, minden késedelmes nap után …Ft késedelmi kötbért köteles fizetni a megrendelő részére, aki azt jogosult közvetlenül a vállalkozói díjjal szemben érvényesíteni.”

15 Mit jelent ez? Ha problémája van, a másik félnek kell bírósághoz fordulnia.

16 V. Ár és fizetési feltételek Megrendelő: cél határidőre, hibátlan teljesítés, díjfizetésre megfelelő teljesítést követően kerül sor. Vállalkozó: cél előleg megerősítéseként, költségek fedezése

17 Meg kell találni a megfelelő kompromisszumot! Csak az a jó szerződés, amely minden félnek megfelelő!

18 VI. Megszüntetés lehetőségei a.) legegyszerűbb: teljesülés, eredmény b.) szerződésszegés (nem teljesülés) rendkívüli felmondás c.) rendes felmondás (elállás) d.) idő

19 Határozott és határozatlan idejű szerződések Miért JÓ a határozott idejű szerződés? Biztonságot ad. Miért ROSSZ a határozott idejű szerződés? Megköt. Választás: üzleti döntés (némi jogi segítséggel)

20 Megállapodások akkor készülnek, amikor a legnagyobb a barátság, és akkor kerülnek elő, amikor a legnagyobb a viszály. Tehát: Amikor a felek között a legnagyobb az egyetértés, akkor kell megfelelő szakember felhasználásával, megfelelő szerződést készíteni és abban egyértelművé tenni a felek jogi akaratát.


Letölteni ppt "A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010."

Hasonló előadás


Google Hirdetések