Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Általános áruismeret 4. Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Általános áruismeret 4. Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési."— Előadás másolata:

1 Általános áruismeret 4. Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP-2.2.3-09/1- 2009-0016 azonosítószámú projekt keretében

2 A minőségtanúsítási rendszer Hazánkban a tanúsítási kötelezettségre vonatkozóan rendelet írja elő, hogy a termék gyártójának a termék minőségét tanúsítania kell pl. arra vonatkozóan, hogy terméke megfelel a szabványoknak vagy az egyéb előírásoknak. Ennek igazolására jogosult a szabványjelet használni, vagy más módon, pl. minőségi bizonyítvánnyal tanúsítani a termék minőségét. A nem megfelelő minőségű termék forgalomba hozatala, a minőség hamis tanúsítása, továbbá a hamis termékjelzés bűncselekmény.

3 A régi és az új magyar szabványjel

4 Fogyasztói tájékoztatási formák Olyan módszerek, amelyek a vásárlók tájékoztatása, felvilágosítása útján befolyásolják vásárlási döntéseiket.  a minőségvédelem közvetett eszközei Cél: - a minőségkülönbségek feltárása - a kiváló minőségű termékek iránti figyelem felkeltése

5 Fogyasztói tájékoztatási formák A legjelentősebb tájékoztatási formák:  az összehasonlító árutesztek,  a tájékoztató címkézési rendszer és  az áruk megkülönböztető minősítő jele

6 Összehasonlító áruteszt Áruteszten a különböző gyártók által előállított azonos rendeltetésű áruk minőségének összehasonlító értékelését értjük. Folyamata: lényeges minőségjellemzők meghatározása  ezek vizsgálata, mérése  értékelés

7 Összehasonlító áruteszt  www.totalcar.hu/nepitelet www.totalcar.hu/nepitelet

8 Összehasonlító áruteszt Megszerezhető információk:  az áruk legfontosabb használati tulajdonságainak összehasonlítása, értékelése;  az árukban mutatkozó különbségek értékelése;  a vásárlás gazdaságossága;  az áruhoz kapcsolódó szolgáltatások összehasonlítása,  a felhasználás lehetőségeinek ismertetése az áru gazdaságos felhasználása érdekében;  az áru helyes kezelésének, karbantartásának az ismertetése az élettartam növelése, a minőség megóvása érdekében;  a fogyasztók tájékoztatása a vásárlás során követendő eljárásról (kipróbálás, mire kell figyelemmel lenni a vásárláskor);  az áruhoz kötődő szavatossági és jótállási jogok ismertetése,  a fogyasztók felvilágosítása az áruval szemben támasztható reális minőségi követelményekről.

9 A tájékoztató címkézési rendszer Lényege az áruk csomagolásán vagy az áruhoz csatolt árucímkén valamely áru minőségének értékelése. KERMI Tanúsító Címke (KTC): az áru legfontosabb tulajdonságait minősítik (a használat során leglényegesebb használati jellemzőket skála szerint értékelik, táblázatos formában)

10 Megkülönböztető minőségi jel Funkciója: megkülönböztetés, a legjobb hazai gyártású áruk kiemelése a többi közül.

11 Megkülönböztető minőségi jel A gyártó nyilatkozata arról, hogy terméke a vonatkozó direktívákban az előírt követelményeknek maradéktalanul megfelel. Azt mutatja, hogy a termék az EU-ban bárhol forgalmazható.

12 Megkülönböztető minőségi jel

13

14 Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet Minősítés: kiváló, jó, közepes, még megfelelő (gyenge) www.kermi.hu

15 Megkülönböztető minőségi jel REKMAT Alapelvek:  állandó, egyenletes termékminőség (Rendszeresen Ellenőrzött),  legalább egy tulajdonságában kiemelkedő (Kiváló),  eredetjelző funkciót lásson el (Magyar Termék).

16 Környezetre kevésbé ártalmas áruk

17

18


Letölteni ppt "Általános áruismeret 4. Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések