Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország"— Előadás másolata:

1 Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI és ÉLELMISZERBIZTONSÁGI rendszerek Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország

2 Auditált rendszerek = Agrár-Élelmiszer szervezet = Oktató szervezet É

3 Különbségek, tapasztalatok, problémák
Különböző rendszerek: ISO 9001 (Minőségirányítási Rendszer: MIR) ISO (Környezetirányítási Rendszer: KIR) HACCP (Élelmiszerbiztonsági Rendszer) BRC IFS EUREPGAP ISO (Integrált MIR + HACCP) Alap: HACCP + nyomonkövethetőség, MIR + KIR elemek Különbségek, tapasztalatok, problémák

4 ISO 9001 Minőségirányítási rendszer (MIR)
A minőségirányítás követelményei A MIR dokumentálása (MK, előíró dokumentumok, feljegyzések) A vezetőség felelősségei (A minőség iránti elkötelezettség, minőségpolitika, minőségtervezés, felelősségi körök - képviselet, kapcsolattartás, vezetőségi átvizsgálás) Erőforrás gazdálkodás (HR, technika – infrastruktura - munkakörnyezet, FR) A termék előállítása - főfolyamat (vevői igények - saját lehetőségek, termék tervezés, beszerzés, termelés, mérőeszközök kezelése) Mérés-elemzés-fejlesztés (Vevői megelégedettség, belső audit, NMF kezelése, adatelemzés, fejlesztés – helyesbítés - megelőzés)

5 ISO 14001 Környezetirányítási rendszer (KIR)
A környezetirányítás követelményei A szennyezések megelőzése környezet érzékeny irányítással, mely a környezet és a tevékenységeink módszeres megismerésén alapszik. Önmagában nem dokumentációs rendszer, de a kockázatelemzések, a tennivalók és az egész szerkezet hasonló a MIR-hez. Célszerű együttesen működtetni, dokumentálni.

6 Élelmiszerbiztonsági rendszer (HACCP)
Az élelmiszerbiztonság követelményei Megelőzésen alapuló módszer, amely alkalmas az élelmiszer termelés során a potenciális veszélyek azonosítására, a fellépő veszélyek elhárítására. A HACCP szabályozó rendszer segítség az élelmiszer biztonságos gyártásához. Célszerű a MIR-rel együttesen működtetni, dokumentálni.

7 British Retail Consortium (BRC)
A brit élelmiszer-kiskereskedők élelmiszerbiztonsági követelményrendszere a termelők-beszállítók számára HACCP MIR Az előállítás körülményei (hely, szervezés, környezet) A termék ellenőrzése (fejlesztés, csomagolás, idegen anyag vizsgálata, NMF termék) A folyamat ellenőrzése (mennyiségi ell. eszközök érvényesítése) Személyi higiénia, egészség, képzettség A szabvány több pontban egyezik a HACCP-vel és a MIR-rel.

8 International Food Standard (IFS)
A német Hauptverband des Deutschen Einzelhandels e.V. és a francia Federation des enterprises du Commerce et de la Distribution szabványa A Nemzetközi Élelmiszer Szabvány követelményei HACCP MIR Vezetés Erőforrások Termelés Mérés, elemzés, fejlesztés A szabvány HACCP-n alapul és 90%-ban egyezik a BRC-val valamint az ISO 9001-gyel.

9 A Jó Mezőgazdasági Gyakorlat követelményei a HACCP, a MIR és az egyéb előírások (beleértve a nyomonkövethetőséget) betartásával. EUREPGAP HACCP Munkásvédelem Környezetvédelem Állatvédelem (jólét) A szabvány a HACCP-n alapul, figyelembe veszi a KIR előírások jelentős részét és tartalmaz MIR elemeket.

10 A szabvány a MIR és a HACCP integrált rendszere.
ISO Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek (ÉBIR) Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények. Az ÉBIR dokumentálása (MK, előíró dokumentumok, feljegyzések) A vezetőség felelősségei (A minőség iránti elkötelezettség, minőségpolitika, minőségtervezés, felelősségi körök - képviselet, kapcsolattartás, váratlan események, vezetőségi átvizsgálás) Erőforrás gazdálkodás (HR, technika-infrastruktura-munkakörnyezet, FR) A termék előállítása-főfolyamat (HACCP, vevői igények-saját lehetőségek, termék tervezés, beszerzés, termelés, mérőeszközök kezelése) Mérés-elemzés-fejlesztés (Vevői megelégedettség, belső audit, NMF kezelése, adatelemzés, az ÉBIR igazolása-verifikálás, az intézkedések érvényesítése-validálása, fejlesztés-helyesbítés-megelőzés). A szabvány a MIR és a HACCP integrált rendszere. Még nincs bevezetve.

11 AUDIT TAPASZTALATOK - 1 Pozitívumok A külső és belső rend javulása
Jobb munkakultúra A fiataloknál jobb dokumentációs készség Kevesebb veszteség (információban, üzletben, készletben, karbantartásban) Jobb üzleti lehetőségek (esetenként)

12 AUDIT TAPASZTALATOK - 2 Negatívumok Nincs egyértelmű jövőkép
Távolságtartás a sok dokumentáció miatt Gyengeségek a rendszerszemléletben Nem testre szabott dokumentáció (túl- és alulszabályozás) Gyenge informatikai ellátottság, ismeretek Rossz naprakészség

13 ÖSSZEGZÉS: MEGÉRI ! !


Letölteni ppt "Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország"

Hasonló előadás


Google Hirdetések