Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foodhyg 1 HACCP az élelmiszer-higiéniában Modul 01 - lecke 02.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foodhyg 1 HACCP az élelmiszer-higiéniában Modul 01 - lecke 02."— Előadás másolata:

1 Foodhyg 1 HACCP az élelmiszer-higiéniában Modul 01 - lecke 02

2 Foodhyg 2 Élelmiszer-higiénia Minden feltétel és intézkedés, ami szükséges az élelmiszerek biztonsága és alkalmassága biztosításához az élelmiszerlánc minden szakaszában.

3 Foodhyg 3 Élelmiszer-biztonság Garancia arra vonatkozólag, hogy az élelmiszer nem okoz egészségkárosodást a fogyasztónak, ha azt a tervezett felhasználásnak megfelelően készíti elő és/vagy fogyasztja el.

4 Foodhyg 4 Az élelmiszer-higiénia általános alapelvei Élelmiszerekkel összefüggő higiéniai követelmények HACCP rendszer Élelmiszer- minőség- biztosítás +

5 Foodhyg 5 Élelmiszer-minőségbiztosítás  Azonosítja, hogy mit kell tennünk, hogy az élelmiszert biztonságossá tegyük  Biztosítja, hogy amit elterveztünk, azt korrektül megvalósítsuk A HACCP egy módszer a biztonságos élelmiszerek előállításához

6 Foodhyg 6 Minőség  Jellemző és esszenciális tulajdonságok  Jellegzetesség  Kiválóság foka (English Oxf. Dict.)  A termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és jellegzetességeinek összessége, ami magában hordozza azt a képességet, hogy kielégítse a fogyasztók vélt és valós igényeit Definíció

7 Foodhyg 7 Minőség A minőségjellemzők néhány típusának kitüntetett szerepe van  Organoleptikus minőség  Funkcionális minőség (pl. reológiai tulajdonságok, kényelem, minőség- megőrzési idő)  Táplálkozási érték  Higiéniai minőség (biztonság)

8 Foodhyg 8 Minőség A fogyasztó/előállító szemszögéből  organoleptikus minőség  funkcionális tulajdonságok  eltarthatóság  „frissesség"  táplálkozási érték  biztonság  egységnyi termék ára Népegészségügyi szempontból  higiéniai minőség (biztonság)  táplálkozási érték  előírásoknak való megfelelés

9 Foodhyg 9 Biztonság NépegészségügyIpar Fogyasztó

10 Foodhyg 10 Minőség-biztosítás Minden tervezett és szisztematikus tevékenység, ami szükséges annak biztosításához, hogy a termék vagy szolgáltatás kielégítse a minőségre vonatkozó követelményeket. (ISO/UNCTAD/GATT)

11 Foodhyg 11 Minőség-menedzsment rendszer ISO 9000 sorozat - EN 29000

12 Foodhyg 12 Rendszerelemek ISO 9000 sorozat (1)  Beszerzés minősége  Gyártás minősége (folyamat ellenőrzés)  Gyártásellenőrzés  Anyagellenőrzés és kezelhetőség (azonosítás és nyomonkövethetőség)  Az ellenőrzési státusz kontrollja (vizsgálat és tesztelés)  Termék ellenőrzés (vizsgálat és tesztelés)  Vezetőség felelőssége  Alapelvek  Belső audit  Ökonómia – Minőséggel összefüggő költségek  Marketing-minőség  A specifikáció és a design minősége

13 Foodhyg 13 Rendszerelemek ISO 9000 sorozat (1)  A mérő és ellenőrző berendezések kontrollja  Megnemfelelőség  Helyesbítő tevékenységek  Kezelés és gyártás utáni folyamatok (tárolás, csomagolás, kiszállítás)  Eladás utáni szolgáltatások  Dokumentálás (dokumentumok ellenőrzése)

14 Foodhyg 14 Teljes körű minőségirányítás TQM/TMI Élelmiszer- minőségbiztosítás Élelmiszer-higiénia HACCP

15 Foodhyg 15 GMP / GHP a biztonságos élelmiszer előállításához + végtermék ellenőrzés a biztonságosság igazolására X,Y,Z Hagyományos élelmiszer- minőségbiztosítási rendszer

16 Foodhyg 16 Hagyományos élelmiszer-ellenőrzés A GHP / GMP előírásainak való megfelelés vizsgálata + Végtermék ellenőrzés

17 Foodhyg 17 Élelmiszer-minőségbiztosítás Jó (helyes) gyártási gyakorlat (GMP) és Jó (helyes) higiéniai gyakorlat (GHP) szükséges de nem mindig elegendő

18 Foodhyg 18 Az élelmiszer-higiénia általános alapelvei Élelmiszerekkel összefüggő higiéniai követelmények HACCP rendszer Élelmiszer- minőség- biztosítás +


Letölteni ppt "Foodhyg 1 HACCP az élelmiszer-higiéniában Modul 01 - lecke 02."

Hasonló előadás


Google Hirdetések