Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Alkalmi rendezvények élelmiszer-higiéniai szempontból Dr. Szűcs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Alkalmi rendezvények élelmiszer-higiéniai szempontból Dr. Szűcs."— Előadás másolata:

1 Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Alkalmi rendezvények élelmiszer-higiéniai szempontból Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály élelmiszer-higiénikus, állategészségügyi és járványügyi szakállatorvos Tel: 36/ ,

2 Élelmiszer-higiénia: Az élelmiszer-lánc teljes szakaszában az összes feltétel és rendszabály, amely szükséges az élelmiszerek biztonságosságának és alkalmasságának biztosításához. Mindazon előzmény, amely elvezet az élelmiszer biztonságosságához. Az élelmiszer-vállalkozó felelőssége Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

3 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről 6. Fejezet Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

4 6. Fejezet Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok •„17. § (1) A rendezvényekre vonatkozó szabályokat a 2. mellékletben felsorolt élelmiszerekre vonatkozó rendelkezések sérelme nélkül kell alkalmazni. •(2) A rendezvényt annak szervezője, több szervező esetén felelős szervezője (a továbbiakban: szervező) legalább 5 munkanappal a rendezvény kezdete előtt köteles bejelenteni a rendezvény helye szerinti járási állategészségügyi hivatalnak.” (rendezvény megnevezése, helyszíne, időpontja, nyitva-tartása, a látogatók becsült száma, élelmiszer forgalmazók, vendéglátók becsült száma, felelős szervező neve, felelősség minősége, elérhetősége, a rendezvényen folyamatosan jelen lévő felelős személy neve, rendezvény környezete: burkolat, közművek, ívóvíz, szennyvíz, hulladék gyűjtés, élelmiszer forgalmazók részére külön szociális blokk) Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

5 6. Fej. Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok •„(3) A szervező köteles nyilvántartást vezetni a rendezvényen élelmiszert forgalomba hozókról. A szervező kizárólag a nyilvántartás vezetéséért tartozik felelősséggel. •(4) A (3) bekezdés szerinti nyilvántartásnak legalább a 4. mellékletben meghatározott adatokat kell tartalmaznia. •(5) A szervező köteles a (3) bekezdés szerinti nyilvántartást folyamatosan naprakészen vezetni, és azt a rendezvény helyszínén tartani.” Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

6 „4. melléklet A rendezvényen az élelmiszert forgalomba hozókról vezetett nyilvántartás kötelező adattartalma •1. az élelmiszert forgalomba hozó részt vevő neve (cég esetében a cég neve), címe (kereskedő esetében székhelye), • 2. a jogi személy, illetve a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet cégjegyzékszáma, az egyéni vállalkozó nyilvántartási száma, •3. a forgalomba hozni kívánt élelmiszerek megnevezése, •4. keltezés, a szervező aláírása (bélyegzője) a résztvevő aláírása (bélyegzője).” Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

7 Az élelmiszer-vállalkozókra vonatkozó követelmények (amelyekkel a rendezvény szervezőknek is tisztában kell lennie) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 852/2004/EK RENDELETE az élelmiszer-higiéniáról „Mozgó és/vagy ideiglenes előállító- és forgalmazó helyekre (mint például sátrak, árusítóhelyek, mozgóárusok járművei),... élelmiszerek rendszeres készítésére használt helyiségekre,... vonatkozó követelmények •1. A fenti létesítményeket..., úgy kell elhelyezni, tervezni, összeállítani, tisztán és jó karban tartani, hogy elkerüljék különösen az állatok és kártevők által okozott szennyeződés kockázatát. •2. Különösen, szükség szerint: •a) megfelelő eszközöket kell biztosítani a kielégítő személyi higiénia fenntartásához (beleértve a higiénikus kézmosáshoz és kézszárításhoz szükséges eszközöket, a higiénikus illemhelyeket és öltözőhelyiségeket); •b) az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő felületeket jó állapotban kell tartani, könnyen tisztíthatónak, és szükség szerint fertőtleníthetőnek kell lenniük. Ez megköveteli a sima, mosható,... anyagok alkalmazását,... Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

8 Az élelmiszer-vállalkozókra vonatkozó követelmények (amelyekkel a rendezvény szervezőknek is tisztában kell lennie) •c) megfelelő berendezést kell biztosítani a munkaeszközök és - berendezések tisztításához, és szükség szerint fertőtlenítéséhez; •d) amennyiben az élelmiszereket az élelmiszeripari műveletek részeként tisztítják, gondoskodni kell arról, hogy ez higiénikus módon történjen; •e) megfelelő hideg és/vagy meleg ivóvízzel való ellátást kell biztosítani; •f) megfelelő intézkedéseknek és/vagy eszközöknek kell rendelkezésre állnia a veszélyes és/vagy fogyasztásra alkalmatlan (folyékony vagy szilárd) anyagok és hulladékok tárolására és eltávolítására; •g) megfelelő intézkedéseknek és/vagy eszközöknek kell rendelkezésre állnia a megfelelő tárolási hőmérsékleti feltételek fenntartására és folyamatos ellenőrzésére; •h) az élelmiszert úgy kell elhelyezni, hogy szennyeződésének kockázatát az ésszerűen megvalósítható mértékig el lehessen kerülni.” Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága

9 Köszönöm a figyelmet!  Bármilyen kérdésük van, állunk rendelkezésükre! Köszönöm a rendezvény-szervezők és munkatársaim munkáját! (2013-ban nem volt élelmiszer eredetű megbetegedés a közétkeztetésből, rendezvényi étkeztetésből származóan) Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Tel: 36/ , Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága


Letölteni ppt "Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Alkalmi rendezvények élelmiszer-higiéniai szempontból Dr. Szűcs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések