Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető 2012. augusztus 30.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető 2012. augusztus 30."— Előadás másolata:

1 Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén
Várszegi Gábor osztályvezető 2012. augusztus 30.

2 Tervezett technikai fejlesztések
Kiemelt fontosságú a NÉBIH számára, hogy a kötelezettségek teljesítéséhez a lehető legnagyobb segítséget biztosítsa, melynek megfelelően a szakterületen az alábbi fejlesztések várhatóak:

3 Ingyenes publikus hatósági nyilvántartáson alapuló növényvédő szer, és termésnövelő kereső
Interface kapcsolat biztosítása a keresőhöz további fejlesztési lehetőségek biztosításához Talajvizsgálat, és levélanalízis labor eredményeinek egységes elektronikus megküldéséről

4 Elektronikus ügyintézés
A NÉBIH-ben elsőként a gazdálkodási napló és a nitrát adatlap adatszolgáltatási kötelezettségét lehetett elektronikusan elintézni Költség csökkentés mind a gazdálkodónak, mind a Hivatalnak Kisebb adminisztratív teher a gazdálkodóknak

5 Jogszabályi háttér – Gazdálkodási Napló
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet – a web-GN adatszolgáltatási kötelezettség Az ÚMVP Irányító Hatóságának 12/2011. (II. 15.) közleménye – a gazdálkodási napló meghatározott adatainak elektronikus benyújtása

6 Jogszabályi háttér – Nitrát adatszolgáltatás
Adatszolgáltatás elrendelése 27/2006. (II. 7.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről Adatszolgáltatás részletes szabályai 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről

7 A rendszer Az adatokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, az ebből a célból működtetett elektronikus felületen keresztül. Az elektronikus adatszolgáltatást háromféleképpen teljesítheti a gazdálkodó:

8 A lehetőségek… Ügyfélkapu regisztrációt követően a NÉBIH honlapjáról letölthetőek az adóbevalláshoz hasonló elven működő elektronikusan beküldhető nyomtatványok, valamint a kitöltéséhez szükséges keretprogram (ÁNYK); A NÉBIH honlapján található xml feltöltő felületen keresztül, mely a táblatörzskönyv szoftverek által generált xml adatlapok befogadására alkalmas, így a szükséges ügyfélkapus azonosítás után automatikusan az adatbázisba tölthetők az adatok; A falugazdászok közreműködésével.

9 Ellenőrzés – Gazdálkodási Napló
A teljes gazdálkodási naplónak a gazdálkodónál mindig rendelkezésre kell állnia, valamint a program befejezése után még további öt évig hozzáférhetőnek kell lennie. Elektronikusan kizárólag az alap-adatlapokat (GN-02,-03,-04,-05,-10, és a Tápanyag-gazdálkodási terv) kell feltölteni. A nyilvántartások évközi vezetése majd a gazdálkodási év befejezése után, a fenti adatok elektronikus úton történő rögzítése minden AKG támogatásban résztvevő számára kötelező.

10 Ellenőrzés – Nitrát adatlap
A jogszabályban meghatározott adattartalmú nyilvántartásnak a gazdálkodónál mindig rendelkezésre kell állnia, melyből a jogszabály szerinti adatlapot kell megküldeni a NÉBIH részére. A nyilvántartást csak a nitrátérzékeny területtel rendelkezőknek kell vezetnie, és a helyszíni ellenőrzés során be kell tudni mutatni az ellenőrnek.

11

12 Az ÁNYK nyomtatvány A gazdálkodók önállóan, saját gépükön keresztül használhatják. Elérése a honlapról: Nyomtatványok/ E-nyomtatványok menüpont alatt. Nyomtatható és ügyfélkapun keresztül beküldhető, mint az adóbevallás, hivatalos adatszolgáltatásnak minősül.

13 XML feltöltő felület A NÉBIH honlapján található feltöltő felület, mely a táblatörzskönyv szoftverek által generált xml formátumú adatlapok befogadására alkalmas. Az első használat előtt a NÉBIH honlapján regisztrálni kell. Ezt követően a szükséges azonosítás után, melyhez ügyfélkapus felhasználónév és jelszó szükséges, automatikusan közvetlenül az adatbázisba tölthetők az adatok a létrehozott xml fájl tallózást követő feltöltésével.

14 A GN adatszolgáltatás határideje
Az adatszolgáltatásra rendelkezésre álló időszak szeptember 1-től november 30-ig tart. A támogatási rendelet 18. § (9) bekezdése alapján a gazdálkodási napló közleményben meghatározott adattartalmának elektronikus benyújtására a fenti határidőn túl nincs lehetőség. A benyújtás elmulasztása a támogatási rendelet 52. § (4) bekezdése szerinti szankciót, vagyis az előző (első) gazdálkodási évre jutó támogatási összeg 30%-kal történő csökkentését vonja maga után.

15 A Nitrát adatszolgáltatás határideje
A Nitrát adatszolgáltatást a gazdálkodási évet követő szeptember 1. és december 31. között kell teljesíteni. Talajvédelmi hatóság felé. A rendelet mellékletében található adatlapon. Amennyiben az ügyfél felszólítást kap a Hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, lehetősége van a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető 2012. augusztus 30."

Hasonló előadás


Google Hirdetések