Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán."— Előadás másolata:

1 A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán

2 Előzmények Megjelent a évi CLXXV. Törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról A jogszabály a szövetség és a klubok megújulását írja elő, melyre a közhasznú szervezetek esetében halasztó hatályként ig van lehetőség.

3 A törvény hatálya kiterjed Egyesületekre Közhasznú egyesületekre (Alapítványokra)* (Az egyesülési jog alapján létrejött egyéb szervezetekre)* *lions Szövetségen belül nem értelmezhető

4 Könyvvezetési szabályok - Egyesületek a rájuk vonatkozó szabályok szerint - Közhasznú szervezetek től kettős könyvelés vezetésére kötelezettek, továbbá egyszerűsített éves beszámolót kötelesek készíteni. Ezt a feladatot csak regisztrált mérlegképes könyvelő láthatja el.

5 2011.Évről szóló beszámoló benyújtása 2012-ben minden egyesületként működő klub papír alapon készítheti el és nyújthatja be beszámolóját ig ! A beszámoló mellé közhasznúsági jelentést kell készíteni ben minden egyesületként működő klub papír alapon készítheti el és nyújthatja be beszámolóját ig ! A beszámoló mellé közhasznúsági jelentést kell készíteni. Hova? postán Országos Bírói Hivatal (Budapest Pf. 241.), vagy személyesen az OBH Nyilvántartási Iroda Budapest,V. Szalay u.16. címére.

6 2012. Évről szóló beszámoló benyújtása 2013-ban az egyesületként működő klub csak elektronikusan nyújthatja be beszámolóját és közhasznúsági mellékletét ig. A évi beszámoló tartalmára vonatkozóan új előírásokat kell majd alkalmazni !

7 Beszámoló benyújtásának elmaradásakor: Ha a szervezet a határidőt követő 1 éven belül nem pótolja a beszámoló és a közhasznúsági jelentés leadását, azokat saját honlapján az üzleti évet követő 2 évig nem teszi közzé, a bíróság törvényességi vizsgálat lefolytatására felhívja az ügyészséget.

8 Klubok jogi státusza Bíróságon bejegyzett 44 klub mindegyike egyesületként működik Az egyesületi forma a jövőben is lehetőséget biztosít az 1% és az SZJA gyűjtésére, ezért javasoljuk ennek a formának a megtartását !! Adományokról azonban csak a közhasznú szervezetek lesznek jogosultak adóalap csökkentéshez igazolást kiadni.

9 Beszámoló benyújtásából eredő joghatás A beszámoló benyújtásának kötelezettségét teljesítő egyesületek, közhasznú jogállásukat csak az előzőekben leírt feltételek teljesítésekor vihetik tovább ig !!!

10 Közhasznú klubok státusza 1. A Civil törvény hatálybalépése előtt nyilvántartásba vett közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú jogállás esetében a számviteli beszámolót letétbe helyezett szervezet ig továbbra is igénybe veheti az e törvény hatálybalépése előtt megszerzett, valamint a jogszabályok által számára biztosított kedvezményeket, jogállása közhasznú. 1. A Civil törvény hatálybalépése előtt nyilvántartásba vett közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú jogállás esetében a számviteli beszámolót letétbe helyezett szervezet ig továbbra is igénybe veheti az e törvény hatálybalépése előtt megszerzett, valamint a jogszabályok által számára biztosított kedvezményeket, jogállása közhasznú. 2. A Civil törvény hatálybalépése előtt nyilvántartásba vett közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú jogállású szervezet az e törvény szerinti feltételeknek való megfelelése esetén napjáig kezdeményezheti az e törvénynek megfelelő közhasznúsági nyilvántartásba vételét napjától csak az e törvény szerint közhasznúsági nyilvántartásba vett szervezet jogosult a közhasznú megjelölés használatára és a közhasznú jogálláshoz kapcsolódó kedvezmények igénybevételére.

11 Konkrét feladatok 1. A 2011.évi mérleg (amennyiben van közhasznú tevékenység) + közhasznúsági jelentés leadása az OBH-nak ig !!! követően ig minden klubnak új alapszabályt és SZMSZ-t kell készítenie. Ennek tartalmi előírásait a 11/2012. KIM rendelet tartalmazza. Az új alapszabály bírósági nyilvántartásba vételéről szóló jogerős végzést a kabinettitkárnak kell meg küldeni legkésőbb ig !!

12 Megújulást segítő kabinet intézkedések 1.Kijelölésre került egy 7 fős bizottság, mely a szövetség új Alapszabályát és SZMSZ- ét ig előkészíti, + folyamatosan konzultál a klubokkal. 2.A lap Civil megújulás menübe feltöltöttük a hatályos jogszabályokat, alapszabálymintát lions év I. Félévében régió értekezleteken képzés a Civil megújulási feladatokról.

13 Konzultációt biztosító bizottsági tagok: - Dr. Milter Anna = klub alapszabály, SZMSZ, közhasznú tevékenység - Baán Béla = könyvelés, beszámoló, közhasznúsági jelentés, adomány gyűjtés - Bana Gábor = klubok egyesületi működése, bírósági változás bejelentés Konzultációt biztosító bizottsági tagok: - Dr. Milter Anna = klub alapszabály, SZMSZ, közhasznú tevékenység - Baán Béla = könyvelés, beszámoló, közhasznúsági jelentés, adomány gyűjtés - Bana Gábor = klubok egyesületi működése, bírósági változás bejelentés

14 Információs portálok a civil megújuláshoz kapcsolódóan: civil.kormany.hu

15 Elérendő cél: A Szövetség és a klubok megújulásának zárásaként a 2013–ban megrendezendő éves közgyűlésen elfogadni a Szövetség új Alapszabályát és SZMSZ-ét.

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések