Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Benefit 1 HACCP rendszer Előnyök és alkalmazási területek Modul 01 - lecke 05.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Benefit 1 HACCP rendszer Előnyök és alkalmazási területek Modul 01 - lecke 05."— Előadás másolata:

1 Benefit 1 HACCP rendszer Előnyök és alkalmazási területek Modul 01 - lecke 05

2 Benefit 2 A HACCP rendszer előnyei (1) A HACCP rendszer túllép az élelmiszer-ellenőrzés hagyományos megközelítésének korlátjain: elegendő számú mintavétel és ellenőrzés magas költség idő a problémák azonosítása az okok megértése nélkül a „pillanatfelvétel” típusú vizsgálatok korlátai

3 Benefit 3 A HACCP alkalmas eszköz minden vélt és valós veszély azonosítására még akkor is, ha azok korábban még soha nem fordultak elő. Ebből kifolyólag jól használható új műveletek, technológiák elemzésénél. A HACCP rendszer előnyei (2)

4 Benefit 4 A HACCP rendszer előnyei (3) A rendszer alkalmas arra, hogy könnyen hozzáigazítsuk a változásokhoz, mint pl. a termékhez kapcsolódó eszközfejlesztés, a feldolgozási folyamatok javulása és a technológiai fejlesztés.

5 Benefit 5 A HACCP rendszer segítséget jelent az élelmiszer-feldolgozás legkritikusabb pontjainak felderítésében és az erőforrásokat ezekre a pontokra összpontosítja. A HACCP rendszer előnyei (4)

6 Benefit 6 A HACCP rendszer előnyei (5) A HACCP rendszer alkalmazása mellett elvárható a feldolgozók és a hatóságok, valamint a feldolgozók és a fogyasztók közötti kapcsolat javulása.

7 Benefit 7 A HACCP rendszer előnyei (6) A dokumentáció hozzáférhetősége megkönnyíti az ellenőrző szervek munkáját.

8 Benefit 8 A HACCP rendszer előnyei (7) A HACCP rendszer előnyei (7) A HACCP rendszer alkalmazása elősegítheti a nemzetközi élelmiszer-kereskedelmet azáltal, hogy az kiegyenlíti élelmiszer-minőségbiztosítási rendszerek közötti különbségeket az egész világon, melynek eredménye képpen csökken a visszatartott, elkobzott vagy éppen megsemmisített termékek száma

9 Benefit 9 A HACCP rendszer előnyei (8) A HACCP rendszer a teljes élelmiszerláncban alkalmazható, a nyersanyag előállítástól a végtermékig pl.: i.e. termesztés, betakarítás, feldolgozás, gyártás, szállítás és elosztás, előkészítés és fogyasztás

10 Benefit 10 A HACCP rendszer előnyei (9) A HACCP rendszer előnyei (9) A HACCP rendszer könnyen integrálható a minőségirányítási rendszerekbe, mint pl. az ISO 9000

11 Benefit 11 Alkalmazási területek (1) Élelmiszer-ellenőrzés  vizsgálati eszköz, ami az erőforrásokat a kritikus pontokra irányítja  A HACCP terv és az igazolási eljárások értékelése (megfelelően kidolgozott és effektíven működik)

12 Benefit 12 Alkalmazási területek (2) élelmiszer-minőségbiztosítási módszer az élelmiszer-előállítás, feldolgozás, gyártás és előkészítés folyamataiban

13 Benefit 13 Alkalmazási területek (3) Alkalmazási területek (3) egészségnevelés  az élelmiszer-előállítási gyakorlat tanulmányozása  a lehetséges veszélyt rejtő magatartás(ok) azonosítása, melyekre az oktatás során nagy hangsúlyt fektetni

14 Benefit 14 Alkalmazási területek (4) a járványszerű élelmiszer-eredetű megbetegedések vizsgálata a járvány okainak kiderítése

15 Benefit 15 Alkalmazási területek (5) Alkalmazási területek (5) az élelmiszer-biztonsági programok irányítása  azon problémák azonosítása, melyek a legnagyobb népegészségügyi kockázatot jelentik  azonosítani és rangsorolni azokat a beavatkozásokat, melyeknek a legnagyobb hatása lehet a probléma megelőzésében

16 Benefit 16 Az élelmiszer-higiénia általános alapelvei Élelmiszerekkel összefüggő higiéniai követelmények HACCP rendszer Élelmiszer- minőség- biztosítás +

17 Benefit 17 SPS Egyezmény WTO Codex Alimentarius Bizottság Codex Alimentarius Bizottság Nemzeti szabályozás Nemzeti szabályozás Elősegítése az egészségügyi hatóságok által Önkéntes alkalmazás az élelmiszeripari vállalatoknál


Letölteni ppt "Benefit 1 HACCP rendszer Előnyök és alkalmazási területek Modul 01 - lecke 05."

Hasonló előadás


Google Hirdetések