Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Haanccp 1 Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása Modul 03 - lecke 03.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Haanccp 1 Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása Modul 03 - lecke 03."— Előadás másolata:

1 haanccp 1 Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása Modul 03 - lecke 03

2 haanccp 2 VeszélyelemzésVeszélyelemzés Meg kell határozni, hogy melyek azok a veszélyek, amelyek kiküszöbölése vagy elfogadható szintre csökkentése lényeges az élelmiszer-biztonság szempontjából (Codex Alimentarius 1997)

3 haanccp 3 A veszélyelemzés követelményei Milyen információk szükségesek:  Melyek azok az anyagok, melyek a tanulmány elvégzése alatt előfordulhatnak az élelmiszerben  Mi a veszélyek előfordulásának valószínűségét és a káros egészségügyi hatásuk súlyosságát  Milyen a veszély mennyiségi szintjét  Melyek azok a körülmények, melyek következtében az elfogadhatatlan szint kialakulhat

4 haanccp 4 Milyen területekre terjed ki a veszélyelemzés? Milyen területekre terjed ki a veszélyelemzés?  Nyersanyagok, hozzávalók  Termék tulajdonságai  Feldolgozási körülmények  Csomagolás  Tárolás és szállítás  Előkészítés és felhasználás  Célcsoport

5 haanccp 5 Veszélyelemzés Kockázatbecslés  lehetséges  valószínű  feltételezhető  nagy az előfordulás valószínsége  elfogadható / elfogdhatatlan Választható kifejezések

6 haanccp 6 Döntési fa Alkalmazzák a döntési fát minden lépésre, melyhez megállapított veszély tartozik

7 haanccp 7 Döntési fa Alkalmazzák a döntési fát minden lépésre, melyhez megállapított veszély tartozik

8 haanccp 8 Általában a GMP alkalmazása mellett előállított termékek biztonságosak Ha élelmiszer eredetű megbetegedés fordul elő, annak oka a GMP-től való eltérés, vagy olyan véletlen események, melyeket nem azonosítottak időben

9 haanccp 9 Kérdések, melyeket minden veszély és CCP esetén fel kel tennünk (1) Mikor beszélünk a normális értéktől való eltérés esetén elfogadhatatlanságról? (pl. kritikus határérték meghatározása)

10 haanccp 10 Kérdések, melyeket minden veszély és CCP esetén fel kel tennünk (2) Hogyan azonosíthatók az eltérések? Milyen gyakran kell az ellenőrzéseket végezni? Hogyan kell az eredményeket nyilvántartani? (pl. a felügyelő eljárás meghatározása)

11 haanccp 11 Mi a megfelelő eljárás eltérés esetén? (pl. helyesbítő tevékenységek meghatározása) Kérdések, melyeket minden veszély és CCP esetén fel kel tennünk (3)

12 haanccp 12 ÖsszefoglalásÖsszefoglalás  A veszélyelemzést szisztematikusan kell elvégezni, hogy elkerüljük a veszélyek figyelmen kívül hagyását  A kritikus szabályozási pontokat a döntési fa (mátrix) segítségével határozhatjuk meg  A GMP alkalmazásával előállított termék biztonságos, a normálistól való eltérést meg kell előzni  A változásokkal kapcsolatba hozható veszélyeket előre kell látni és kontrollálni


Letölteni ppt "Haanccp 1 Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása Modul 03 - lecke 03."

Hasonló előadás


Google Hirdetések