Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01 Train 1. train 2  A tervezést 4-6 hónappal korábban meg kell kezdeni  Hasznos egy akció lista Kezdeti tervezés (1)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01 Train 1. train 2  A tervezést 4-6 hónappal korábban meg kell kezdeni  Hasznos egy akció lista Kezdeti tervezés (1)"— Előadás másolata:

1 HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01 Train 1

2 train 2  A tervezést 4-6 hónappal korábban meg kell kezdeni  Hasznos egy akció lista Kezdeti tervezés (1)

3 train 3 Kezdeti tervezés (2)  Cél meghatározása  Tőkeforrások meghatározása és szponzorok beazonosítása  Hely és időpont meghatározása

4 train 4 A tanfolyam előtt (1)  szervezők  előadók  résztvevők Kiválasztás

5 train 5 Szervezők kiválasztása Szervezőbizottság  Szervező és asszisztens  Képviselők: intézményi (cégen belüli, ahol az oktatást végzik) és külsős

6 train 6 Előadók  Jó előre kiküldött meghívók  A meghívó tartalmazza:  Tanfolyam anyagának kiküldése, amennyiben elfogadják a meghívást  a tanfolyam részleteit  a tananyag leírását

7 Oktatókkal szembeni elvárások  A helyi nyelv ismerete vagy kvalifikált előadó, mint asszisztens  Jó kommunikációs képesség és gyakorlati jártasság az interaktív gyakorlatok vezetésében  Technikai háttér  Ismeret a: veszélyek, veszélyelemzés, HACCP terv területén vagy ezekben jártas személy biztosítása  Rugalmasság és fogékonyság Train 7

8 Az oktatottak képzettsége  Jó olvasási és felfogóképesség, valamint a technikai nyelv megértésének képessége  Alapismeretek: Train 8  Alapanyag vagy folyamat  Élelmiszer-biztonsági előírások, beleértve a hatósági követelményeket is  Az élelmiszer-higiénia általános alapelvei  Biológiai, kémiai és fizikai veszélyek az élelmiszerekben, valamint az ellenőrzésükre tett intézkedések

9 train 9 A tanfolyam előtt (2)  Oktatási anyag  Terem  Berendezések  Ütemterv  Üzemlátogatás  Gyakorlatok  Egyéb erőforrások Előkészíteni

10 train 10 Oktatási segédlet  Tanári kézikönyv  A tanfolyam ütemterve  Dia, fólia, egyéb prezentációs anyag  Tájékoztató anyag Az oktatási csomagot ki kell egészíteni a helyi igényeknek megfelelő anyagokkal

11 train 11 Oktatóterem  A tanfolyam teljes ideje alatt használhatjuk?  A szükséges berendezések és anyagok rendelkezésünkre állnak?  Az elrendezése lehetővé teszi, hogy minden hallgató jól lássa a prezentációt?  Elegendő a megvilágítás?  Van-e valamilyen zavaró tényező? Megválaszolandó kérdések:

12 train 12 Berendezések  Minden működik?  Rendben vannak a diák vagy egyéb prezentációs anyagok?  Minden szükséges eszköz (projektor, írásvetítő, stb.) elérhető?  Minden résztvevő számára van elegendő íróeszköz?  A videó kompatibilis a számítógéppel, TV-vel? Megválaszolandó kérdések:

13 train 13 Egyéb előkészület  Ütemterv  Üzemlátogatás  Egyéb erőforrások

14 train 14 A tanfolyam alatt  Bevezető gyakorlat  Vendég előadó  Látogatás  Oktatási tippek  Vizsga  Értékelés

15 train 15 Bevezető gyakorlat hogy, a szervezők, előadók és a résztvevők megismerkedjenek egymással Cél

16 train 16 Vendég előadó  a kormány,  az élelmiszeripar  fogyasztói szervezetek,  oktatási intézmények képviselője lehet:

17 train 17 Látogatás  Üzem  Laboratórium  Vendéglátó hely  Utcai árus

18 Mitől lesz hatékony az oktatás?  Az országra jellemző esettanulmány  A gyakorlatok alatti alacsony (1:5) instruktor/résztvevő arány  Megfelelő oktatási hozzáállás  Rugalmas, jó kommunikációs képességű és az eredményes HACCP megvalósításában gyakorlatot szerzett  Külső szakértők bevonása  Aktuális HACCP terv példaként való bemutatása a lecke pontjainak illusztrálásához Train 18

19 Problémaforrások  Hiányos előtervezés  Nem megfelelő előadás / elmélet / gyakorlat arány  Zavaró tényezők (pl. telefonhívás)  Túl hosszú oktatási nap  Nem az oktatottak képességeinek megfelelő tempó  Alulmotivált hallgatóság  Domináns hallgatók  Az oktatottak túl különböző háttérrel rendelkeznek Train 19

20 train 20 Vizsga  Állhat feleletválasztós tesztből, rövid válaszos kérdésekből, esszékből vagy ezek kombinációiból  Az osztályozás az intézmény szabályozórendszerétől függ  Elegendő időt kell adni a hallgatóságnak a felkészülésre!

21 Időbeosztás  Alapelvek  Veszélyelemzés & CCP-k meghatározása  Hátralévő témák, beleértve az értékelést is Train % 63 % 12 %

22 Értékelés Az értékelés három különböző módját használhatjuk:  Az egyéni résztvevők értékelése és szükségleteik, a tanfolyamot megelőzően  A tanfolyam értékelése a résztvevők által  A résztvevők értékelése a kurzus végén Train 22

23 Tanfolyam előtti értékelés Az egyéni résztvevők értékelése és szükségleteik, a tanfolyamot megelőzően:  Képzettség és háttér  Élelmiszer-biztonsági ismeretek  Jelenlegi beosztás és felelősség  Személyes elvárás a tanfolyammal kapcsolatban Train 23

24 Tanfolyam alatti értékelés  Az instruktor(ok) és a résztvevők közötti kommunikáció  Résztvevők közötti kommunikáció  A tanfolyam alatt kidolgozott ajánlások megvalósíthatósága  A tananyag és a hallgatóság szükségletei közötti összhang Train 24

25 Oktatás utáni értékelés  Mi működött és mi nem; hogyan kellene megváltoztatni a tanfolyamot; a tanfolyam után képesek voltak-e a résztvevők a tervezettnek megfelelően a HACCP megvalósítására?  Értékelni kell a vállalatnak és az élelmiszer-ellenőrző hatóságoknak a változást követő magatartását és elkötelezettségét  Vizsgálni kell, hogy az oktatottaknak nagyobb rálátásuk van-e a fokozott élelmiszer-biztonságra Train 25


Letölteni ppt "HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01 Train 1. train 2  A tervezést 4-6 hónappal korábban meg kell kezdeni  Hasznos egy akció lista Kezdeti tervezés (1)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések