Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MUNKAVÉDELEM MEBIR Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MUNKAVÉDELEM MEBIR Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő."— Előadás másolata:

1 MUNKAVÉDELEM MEBIR Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő

2 Jogi háttér F MSZ EN 28001:2003 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények F MSZ EN 28002:2003 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Útmutató az MSZ EN 28001:2003 bevezetéshez F MSZ 28001:2008 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Helyettesített szabvány: MSZ EN 28001:2003

3 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók, az időszakos munkavégzők, az alvállalkozó munkavállalóinak, a látogatóknak, és minden más, a munkahelyen jelen lévő személyeknek az egészségére és biztonságára.

4 MEBIR Munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszer: általános irányítási rendszer része, amely megkönnyíti a szervezet üzleti tevékenységével kapcsolatos MEB-kockázatok kezelésének irányítását. Szervezeti felépítés, tervezés, felelősségi körök, kialakított gyakorlat, eljárások, folyamatok, erőforrások, amelyek a MEB politika kialakításához és fenntartásához szükségesek.

5 Veszély (hazard) F Előidéző ok vagy helyzet, amely kárt okozhat sérülés, egészségkárosodás, anyagi kár, a munkahelyi környezetben bekövetkezett kár formájában, vagy ezek kombinációja.

6 Veszélyazonosítás (hazard indentification) F Folyamat annak felismerésére, hogy egy veszély létezik, és e veszély jellemzőinek meghatározása.

7 Kockázat (risk) Egy meghatározott veszélyes esemény előfordulási valószínűségének és következményének/következményeinek kombinációja.

8 Kockázat értékelése (risk assessment) F Átfogó folyamat a kockázat mértékének becslésére és annak eldöntésére, hogy a kockázat elfogadható-e vagy sem.

9 Biztonság (safety) F Mentesség kár vagy ártalom elfogadhatatlan kockázatától.

10 Elfogadható kockázat (tolerable risk) F Olyan szintre csökkentett kockázat, amelyet a szervezet –jogi kötelezettségei és saját MEB politikája alapján – el tud viselni.

11 Célok (objektives) F MEB eredményes működésével kapcsolatos szándékok, amelyet a szervezet maga számára megfogalmaz.

12 MEBIR elemei F MEB politika, F Tervezés, F Bevezetés és működtetés, F Ellenőrző és helyesbítő intézkedések, F Vezetőségi átvizsgálás: politika, célok, MEBIR más elemeinek esetleges szükséges változtatásaira figyelemmel a MEBIR- auditok eredményeire is.

13 Sikeres MEB-irányítás elemei

14 MEB politika, MSZ 28001 követelménye Amely megfelel: F szervezet MEB kockázatai jellegének és mértékének, F tartalmazza a folyamatos fejlesztés iránti elkötelezettséget, F elkötelezettséget tartalmaz a mindenkor alkalmazandó MEB jogszabályok és más vállalt egyéb követelmények teljesítésére, F dokumentált, bevezetett és szinten tartott, F minden munkavállalóval közölve lett, hogy tudatában legyenek kötelezettségeiknek, F rendelkezésre áll minden érdekelt részére, F időközönként felülvizsgálatra kerül, hogy biztosítható legyen érvényessége és megfelelő volta a szervezet számára.

15 Esettanulmány F BHOPAL 1984. december 2. MIC metilizocianát gyártása Biológialag igen aktív, igen kis koncentrációban is szemirritáció, belélegzéskor a tüdőben lévő gázokkal hevesen reagál, oxigént kihajtja a tüdőből, mérgező hatása tartós és irreverzibilis Megengedett koncentráció.0,05 mg/m 3 /USA/


Letölteni ppt "MUNKAVÉDELEM MEBIR Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések