Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Valver 1 Validálás & verifikálás. Valver 2 Validálás / érvényesítés Bizonyítékgyűjtés arra nézve, hogy a HACCP terv elemei hatékonyak Codex 1996.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Valver 1 Validálás & verifikálás. Valver 2 Validálás / érvényesítés Bizonyítékgyűjtés arra nézve, hogy a HACCP terv elemei hatékonyak Codex 1996."— Előadás másolata:

1 Valver 1 Validálás & verifikálás

2 Valver 2 Validálás / érvényesítés Bizonyítékgyűjtés arra nézve, hogy a HACCP terv elemei hatékonyak Codex 1996

3 Valver 3 ValidálásValidálás Bizonyítékgyűjtés arra nézve, hogy a HACCP terv elemei hatékonyak A vállalatnak kell elvégeznie a rendszer bevezetésének kezdeti szakaszában, és később, amikor erre szükség van FAO/WHO konzultáció 1998 június

4 Valver 4 Verifikálás / igazolás A felügyelettől eltérő módszerek, eljárások, vizsgálatok és más értékelések alkalmazása, a HACCP tervnek való megfelelés megállapítására Codex 1997

5 Valver 5 MegfelelésMegfelelés Tevékenységek, melyeket a létrehozott szabályzattal összhangban - pl. a HACCP terv és előfeltételek – hajtottak végre FAO/WHO konzultáció 1998 június

6 Valver 6 MegfelelőségMegfelelőség A HACCP terv és az előfeltételek, valamint azok végrehajtása, megfelel a szabályozó előírásoknak FAO/WHO konzultáció 1998 június

7 Valver 7 A HACCP előfeltételei Olyan gyakorlat és körülmények, melyek szükségesek a HACCP bevezetése előtt és alatt; melyek szükségesek a biztonságos élelmiszer előállításához, mint ahogy azt a Codex általános higiéniai alapelvei és a kapcsolódó dokumentumok megfogalmazzák FAO/WHO konzultáció 1998 június

8 Valver 8 Az élelmiszerbiztonság megerősítése A vállalatok különböző tevékenységeket végeznek annak megállapítására, hogy biztonságos élelmiszert állítottak elő Ellenőrzik, hogy:  a dolgot elvégezték  a dolgot megfelelően végezték el  a megfelelő dolgot végezték el  a megfelelő eredményhez jutottak

9 Valver 9 Az élelmiszerbiztonság megerősítése (folyt.)  a dolgot elvégezték pasztörizálás  a dolgot megfelelően végezték el idő & hőmérséklet elérése  a megfelelő dolgot végezték el idő & hőmérséklet megfelelő  a megfelelő eredményhez jutottak L. monocytogenes esetén 6D

10 Valver 10 Az élelmiszerbiztonság megerősítése  a dolgot elvégezték verifikálás  a dolgot megfelelően végezték el felügyelet  a megfelelő dolgot végezték el validálás/verifikálás  a megfelelő eredményhez jutottak validálás Ellenőrizni kell, hogy:

11 Valver 11 Az ellenőrzés hatékonysága a CCP pontokon függ:  A veszély helyes identifikálásától  A CCP alkalmasságától  Az ellenőrző mérés megfelelőségétől  A kritikus határérték korrektségétől  Attól a képességtől, hogy a felügyeleti eljárás képes-e időben jelezni a normálistól való eltérést  A felügyeleti eljárás gyakoriságának alkalmasságától

12 Valver 12 “Szándékos biztonság”  Veszélymegelőzés  Termékjellemzők  Tesztek vitatása  Tárolási tesztek  Közlekedési útvonalak elendezése  Gyártási paraméterek  Tisztítási, fertőtlenítési rendszer A validálás a „szándékos biztonság” része

13 Valver 13 Az igazolás magában foglalja Ellenőrzési rendszer:  A 7 alapelvet megfelelően alkalmazták  A HACCP tervet megfelelően és következetesen megvalósították Hatékonyság megerősítése:  A rendszer biztosítja az elvárt paramétereket

14 Valver 14 Verifikálási tevékenységek  A HACCP rendszer és nyilvántartásainak felülvizsgálata  Vevői reklamációk felülvizsgálata  Végtermék-vizsgálatok  A validálási dokumentumok felülvizsgálata  Az előírt követelményektől való eltérés és azok következményeinek felülvizsgálata  Annak megerősítése, hogy a CCP szabályozás alatt áll

15 Valver 15 VerifikálásVerifikálás Az igazolás folyamatos tevékenységet jelent Amennyiben a meglévő folyamatokban bárminemű változás/változtatás következik be, a veszélyelemzést ismételten el kell végezni, az eredményeket verifikálni, a változások/változtatások hatékonyságát a HACCP tervben validálni szükséges A felügyeleti nyilvántartásokat, eltérésekről szóló jelentéseket, a nyersanyag és végtermék-ellenőrzés dokumentumait, a vevői reklamációkat, stb. rendszeresen felül kell vizsgálni A nyilvántartásoknak minden tevékenységet tartalmazniuk kell

16 Valver 16 Igazolási adatlap Mit Termék- ellenőrzés coliformokra Felügyeleti irány Miért Past. & Recont. Kontroll Javítás Ki Labor QA Man. Mikor Minden batch végén Hó végén Hogyan Labora- tóriumi instrukciók Grafikon

17 Valver 17 Milyen kérdéseket kell feltenni az igazolás jóváhagyása előtt 1. Helyesen határozták meg a lehetséges és reális veszélyeket ? 2. A szabályozó intézkedés megelőzi, kiküszöböli vagy elfogadható szintre csökkenti a veszélyeket? 3. A helyesbítő tevékenység helyreállítják a szabályozást? 4. Az eltérést mutató terméket időben észreveszik, hogy az ne juthasson el a fogyasztóhoz ?


Letölteni ppt "Valver 1 Validálás & verifikálás. Valver 2 Validálás / érvényesítés Bizonyítékgyűjtés arra nézve, hogy a HACCP terv elemei hatékonyak Codex 1996."

Hasonló előadás


Google Hirdetések