Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán."— Előadás másolata:

1 KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán

2 Katonai alapismeretek zárszó

3 A HONVÉDELMI ÉS A KATONAI ALAPISMERETEK HELYE A KÉPZÉS RENDSZERÉBEN
ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM KOSSUTH LAJOS HADTUDOMÁNYI KAR VÉDELMI-KATONAI FELKÉSZÍTÉS KATONAI ALAPISMERETEK HONVÉDELMI ALAPISMERETEK

4 A KÉPZÉSEK LEHETSÉGES KIMENETEI
SZERZŐDÉSES KATONA KATONAI ALAPISMERETEK ZMNE ÖSZTÖNDÍJAS HALLGATÓ ZMNE POLGÁRI HALLGATÓ A KÉT KÉPZÉSI FORMA EGYMÁSRA ÉPÍTÉSE ÖNKÉNTES TARTALÉKOS HONVÉDELMI ALAPISMERETEK TARTALÉKOS TISZT TARTALÉKOS TISZTHELYETTES

5 A jelenlegi helyzet 1. A 100/1997. (VI. 13.) Kormányrendelet 2. sz. mellékletében szerepel a Katonai alapismeretek tantárgy választható közismereti tárgyként, amely 4 évfolyamon összesen 208 órában középszintű érettségire készít fel. Az oktatás a jelenleg a 2005-ben akkreditált tankönyvből történik. 2. A 2008/2009-es tanév végén 4 intézményben 32 fő tett eredményes érettségi vizsgát a tárgyból. 3. Az új tankönyvet az Oktatási Hivatal december 21-én tankönyvvé nyilvánította Elkészült az új kerettanterv, amelyet a Salgótarjáni Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium az /2010. számon felvett a helyi tantervébe. Az új kerettanterv változatlanul hagyta a tanévenkénti és az összes óraszámot. 5. Nyomdakész állapotban van a Tanári módszertani kézikönyv, kidolgoztuk az új kétszintű érettségi követelményeket. 7. Gesztorintézményi feladatainknak eleget téve a mai nappal megkezdtük a tanárok módszertani felkészítését.

6 A közeljövő feladatai 1. A 2010/2011-es és a 2011/2012-es tanévben még a jelenlegi érettségi követelmények szerint történik a diákok felkészítése és a vizsgáztatás. 2. Folyamatban van az új érettségi követelmények akkreditációja, ez lehetővé teszi majd 2012-től a közép és az emeltszintű érettségi vizsgát is. Ennek érdekében azok az 1. és 2. éves diákok, akik már tanulják a tárgyat meg kell, hogy kapják az új tankönyvet. 3. A középiskolai tanárok részére akkreditált továbbképzést tervezünk félévente a ZMNE-n, ehhez felhasználjuk a Honvédelmi alapismeretek tananyagát és távoktatásának eddigi tapasztalatait. 4. Terveink között szerepel a tankönyv szerzőkkel a folyamatos internetes konzultáció lehetőségének megteremtése, valamint az iskolákban a helyszíni tanácsadás. 5. Katonai alapismeretek munkafüzetet készítünk, amely segíti a diákok eredményes felkészülését az érettségire.

7 A közeljövő feladatai 6. Az 1032/2009. (III.17.) sz. kormányhatározatban megfogalmazottak hatékony végrehajtása érdekében kidolgozzuk a HM és a ZMNE közti együttműködés részleteit, hogy megfelelő információs csatornákat tudjunk működtetni a tantárgyat oktató iskolák felé. A diákok számára szeretnénk érdekessé tenni a tanulást, motiválni őket a tantárgy iránt A tanév végén a jó tanulmányi eredményt elért diákok részt vehetnek a ZMNE nyári túlélő táborában, illetve szervezünk részükre repülőtér illetve laktanya látogatást. 2. A tananyagot, a kerettantervet és a módszertani kézikönyvet úgy állítottuk össze, hogy megfelelő tervezéssel legyen lehetőség a gyakorlati oktatás laktanyákban, gyakorlótereken, lőtereken történő végrehajtására.

8 Köszönöm a megtisztelő figyelmet ! Eredményes oktatást kívánunk!
Vége... Köszönöm a megtisztelő figyelmet ! Eredményes oktatást kívánunk! ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Kar 8 8


Letölteni ppt "KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések