Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."— Előadás másolata:

1 Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

2 Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) ismertetése. 104.lecke

3 Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) Az AVOP a mez ő gazdaság és a vidéki térségek helyzetének elemzését, a célokat és fejlesztési irányokat meghatározó stratégiát, valamint az intézkedések céljának és tartalmának rövid összegzését foglalja magába. A fenntarthatóbb és versenyképesebb agrárgazdaság (beleértve a mezőgazdaságot, halászatot és élelmiszer- feldolgozást), valamint a vidéki térségek jövedelemszint- növelésen és a munkalehetőségek bővítésén alapuló integrált fejlesztésének támogatása révén az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program hozzájárul a Közösségi Támogatási Keret stratégiai célkitűzéseinek megvalósításához.

4 Az AVOP céljai Az Operatív Program specifikus céljai a következők: A mezőgazdasági termelés és élelmiszer-feldolgozás versenyképességének javítása; A vidék felzárkóztatásának elősegítése.

5 Az AVOP prioritásai 1.Prioritás: A versenyképes alapanyag-termelés megalapozása a mezőgazdaságban: A prioritás intézkedései a halászatot is magába foglaló mezőgazdasági termelés versenyképességét kívánják növelni a termelési költségeket csökkentő, a termékek hozzáadott értékét és minőségét növelő, a környezet védelmét, a higiéniai és állat-elhelyezési feltételeket javító beruházások támogatásán keresztül.

6 A prioritás konkrét céljai: Alapvető cél a mező - és erdőgazdasági, továbbá halászati termelés modernizálása, strukturális támogatása, konkrétan: a termelés fajlagos költségeinek csökkentése, technikai-technológiai megújulás, a termelékenység növelése, a termelési szerkezet javítása, a termékek minőségének javítása, a mez ő gazdasági munkaerő, a mező gazdasági vállalkozók jobb korstruktúrájának kialakítása, a képzettségi szint emelése.

7 2.Prioritás: Az élelmiszer-feldolgozás modernizálása Támogatja az élelmiszer-feldolgozó ipar fejlesztését a technológia, a kapcsolódó logisztikai, tároló- és raktárkapacitások, valamint az informatikai háttér modernizálása révén. A beruházások elsődlegesen a fogyasztók egészségének védelmét, az élelmiszerbiztonságot, a termékek minőségének javítását, a környezet védelmét (hulladék- és melléktermék-kezelés), valamint az értékesítési csatornákhoz való nagyobb alkalmazkodást szolgálják.

8 3. Prioritás: Vidéki térséges fejlesztése A vidéki térségek legfőbb strukturális gyengeségeinek, mint az infrastruktúra elmaradottságának és a vidéki települések mezőgazdasági termeléstől való nagyfokú függésének felszámolását célozza. Három specifikus célt tartalmaz: - a vidéki gazdasági potenciál fejlesztése, a foglalkoztatás javítása; - a vidéki környezet vonzóbbá tétele; - kísérleti, integrált kistérségi programok (LEADER+ megközelítés) kidolgozása és megvalósítása.

9 ELŐADÁS/GYAKORLAT Felhasznált forrásai Szakirodalom: 1.Ángyán J.- Fésűs I.- Podmaniczky L.- Tar F.- Vajnáné Madarassy A.: 1999. Nemzeti Agrár- környezetvédelmi Program. Agrár- környezetgazdálkodási tanulmányi kötetek, FVM, Budapest, 174 p. 2.Ángyán J.- Menyhért Z. : 1988. Integrált, alkalmazkodó növénytermesztés. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 163 p. 3.Demeter, A. (szerk) (2000) Natura 2000 – Európai hálózat a természeti értékek megőrzésére, Öko Rt., Budapest Egyéb források: 1.A nemzeti agrár-környezetgazdálkodás honlapja: www.nakp.hu 2.A NATURA 2000 honlapja: www.natura2000.hu

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések