Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."— Előadás másolata:

1 Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

2 Logisztika és marketing 104. lecke

3 A logisztika és a marketing kölcsönössége A logisztika a hagyományos felfogás szerint a marketing kiszolgálója, a marketingcélok megvalósításának eszköze. A marketingben és a logisztikában közös, hogy mindkettő: a.keresztmetszeti funkcióval bír a vállalatoknál; b.vizsgálja a termelés, beszerzés, értékesítés folyamatait; c.kapcsolatban van a vevővel, és a vásárlói igények kielégítésére törekszik.

4 A marketing és a logisztika kiegészítik egymást: a marketing stimulálja a keresletet és közvetíti a piaci impulzusokat a termelésbe, a logisztika végrehajtja a kereslet kielégítést és megvalósítja a termeléshez kapcsolódó áramlási folyamatokat. A logisztika a marketing segítője, de egyes marketingdöntésekben korlátozó tényező lehet. A logisztikai szolgáltatási teljesítmény a vevőkiszolgálás színvonalán keresztül válik meghatározó tényezővé a piacon. A vásárló számára ugyanis a termék a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt értékesül. Ezért szükséges, hogy a stratégiai marketingtervek kidolgozásakor a logisztikai koncepcióról is döntés szülessen.

5 A logisztikai szolgáltatásokra való igény nagy mértékben függ az adott piaci szokásoktól és elvárásoktól. A jelenlegi piaci értékítélet szerint a marketing és a logisztika egyenrangúan és együttesen hat a termékek piaci versenyképességére. A marketingnek és a logisztikának egységes, összehangolt kezelésére van szükség ahhoz, hogy megvalósuljon a vevők igényeinek minél magasabb fokú kielégítése.

6 A marketinglogisztika A marketinglogisztika kifejezés a marketing és a logisztika szoros összefonódását fogalmazza meg. Ez a piacok célorientált befolyásolását jelenti, ami elsősorban a piaci bevezetésre és a piaci pozíciók megtartására irányul. Ebben a megközelítésben az értékesítés folyamataihoz kapcsolódik a makrologisztikai rendszerben. Így ebből a nézőpontból nemcsak az értékesítési oldalhoz, hanem az értékesítés folyamataihoz is kapcsolódik az input oldalon. Tehát beszerzéskor hat a termék versenyképességére, és a vállalat piaci teljesítőképességére. A beszerzési és értékesítési logisztika összehangolása hozzájárulhat a vállalati logisztikai költségek optimalizálására. A marketinglogisztika a piaci kapcsolatokban válik érzékelhetővé, és a termékek piaci versenyképességében játszik kiemelt szerepet.

7 Így mikrologisztikailag a következő elvárások fogalmazhatók meg: a.Beszerzési oldalon: Rövid beszállítási idők Rugalmas beszállítói kapcsolatok Alacsony készletgazdálkodási költségek elérése b.Elosztási oldalon: Rövid szállítási idők Szállítás minőség, szállítási készenlét Szállítási megbízhatóság A szállítási rugalmasság biztosítása

8 A vevőkiszolgálás A vevőkiszolgálás a termékértékesítéshez járuló szolgáltatások összességét és azok minőségi következményeit foglalja magában. A vevőkiszolgálás átfogja: A szállítási szolgáltatást A fizetési feltételeket A garanciális szolgáltatásokat Az alkatrész utánpótlást A vevőszolgálatot

9 A szállítási szolgáltatás magban foglalja az elosztási oldalon megjelenő marketinglogisztikai követelményeket: A szállítási időt A szállítás megbízhatóságát, minőségét A kiszállítás készenlétét A szállítás rugalmasságát A vevőszolgáltatás minőségében tükröződik a vállalat egész logisztikai rendszerének hatékonysága. A vevők értékítéletét ezen túlmenően lényegesen befolyásolják a marketingmix további elemei is. A szállítási szolgáltatás döntően hatást gyakorol a vevőszolgáltatás minőségére.

10

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések