Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2011.09.15.1 Minőségirányítás II. 1. Előadás Dr. Szvitacs István

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2011.09.15.1 Minőségirányítás II. 1. Előadás Dr. Szvitacs István"— Előadás másolata:

1 Minőségirányítás II. 1. Előadás Dr. Szvitacs István

2 Az 5 konzultációs félév tematikája  1. A félév menetének bemutatása, esettanulmány  Folyamatok  2. Dokumentált eljárások- folyamatleírások  Csoportbeszámolók  3. Vezetőség felelősségi köre. Gazdálkodás az erőforrásokkal A vevői megelégedettség és marketing összefüggései.  4. Termék előállítása  5. Mérés, elemzés, fejlesztés. Csoportok beszámolók  A féléves teljes feladat beadása.

3 Információk a teljesítésről Évközi követelmény leírása:  A hallgatók csoportokban dolgoznak, az előadásokon elhangzottak és példák alapján saját MIR-t építenek, melyet a félév végén be kell mutatniuk (az előrehaladás kontrollját 2 ellenőrzési pont beiktatása biztosítja) A jegykialakítás szempontjai: A kialakított MIR-ek komplex értékelése:  teljesség: 30%,  konzisztencia: 20%,  tömörség: 10%,  szakmai tartalom valósághűsége: 20%,  megvalósíthatóság: 20%.  Az elégségeshez legalább 50 %-os összteljesítmény elérése szükséges.  Az értékelés eredménye a szóbeli szigorlat egyik komponense, amely a végső jegybe 50%-os súllyal kerül be.  A szóbeli szigorlati jegy második felét a Minőségirányítás I. tantárgy témaköreiből kialakított tételekre adott feleletek jegye adja.

4 Irodalom  Koczor Z.: Minőségirányítási rendszerek fejlesztése (TÜV Rheinland Akadémia Kft., Budapest, 2001)  MSZ EN ISO 9001:2009-es szabvány  MSZ EN ISO 9000: 2005 Alapok és Szótár

5 Miről lesz szó ma?  Gyakorlati feladatok ismertetése  Csoportok kialakítása  Esettanulmány ismertetése  ISO 9001 nagyvonalú áttekintése (ismétlés jelleggel)  Minőségpolitika meghatározása (lehetőség szerint)

6 Miről lesz szó ma?  Gyakorlati feladatok ismertetése

7 Gyakorlati feladat(ok)  Saját MIR építése  Találj ki egy céget és adj neki nevet  Találd ki a működését (tevékenységi kör, szervezeti felépítés, szereplők, folyamatok, dokumentációs rendszer)  Dokumentálj  Mutasd be másoknak is (2 ellenőrzési pont a félév során) és gyűjts ötleteket másoktól

8 Gyakorlati feladat(ok)  Dokumentálj:  Minőségpolitika  Minőségcélok  Kézikönyv  6 db. dokumentált eljárás  Folyamatleírások  (Technológiai utasítások)  Formanyomtatványok/sablonok  Oktatási terv  Belső audit terv

9 Miről lesz szó ma?  Csoportok kialakítása

10 Csoportok kialakítása  Alakíts csapatot!  18 fő 4db 4-5 fős csapat

11 Miről lesz szó ma?  Esettanulmány ismertetése

12 Esettanulmány ismertetése  „Parmezán Pizza”  Tevékenységi kör: pizza készítés, étterem, házhozszállítás  2008 elején alakult, nagy forgalom  kiforrott folyamatok  Saját konyha, személyzet, étterem, beszállítók  A vezetőség igénye a MIR kialakítására

13 Miről lesz szó ma?  ISO 9001 nagyvonalú áttekintése (ismétlés jelleggel)

14 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  0. Bevezetés:  0.1: Általános rész  0.2: Folyamatszemléletű megközelítés  Figyelem, ha valami folyamat, akkor 4.1 alkalmazandó rá!  PDCA  0.3: kapcsolat az ISO 9004-el (Útmutató a működés fejlesztéséhez)  0.4: Összehangolás más irányítási rendszerekkel

15 Folyamatszemléletű megközelítés

16 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  1. Alkalmazási terület:  1.1: Általános rész  Milyen esetekre határozza meg a MIR-t  Mit jelent jelen vonatkozásban a „termék”  1.2: Alkalmazási terület  Általános = minden szervezetre alkalmazható  Kizárások  7. fejezet

17 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  2. Rendelkező hivatkozások:  Ami nélkülözhetetlen az MSZ EN ISO 9001:2009 alkalmazásához, az a MSZ EN ISO 9000: 2005 Alapok és Szótár

18 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  3. Szakkifejezések és meghatározásuk:  ISO 9000-ben szereplő szakkifejezések és meghatározások érvényesek  A „termék” kifejezés szolgáltatást is jelenthet!

19 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  4. Minőségirányítási rendszer:  4.1: Általános követelmények  4.2: Dokumentálás követelményei  4.2.1: Általános előírás  4.2.2: Minőségirányítási kézikönyv  4.2.3: Dokumentumok kezelése  4.2.4: Feljegyzések kezelése

20 Minőségirányítási rendszer (1)  Ez a szakasz foglalja össze, a rendszer lényegét és alapkövetelményeit. A szervezetnek létre kell hoznia, dokumentálnia kell, be kell vezetni, fenntartani kell egy MIR-t, valamint folyamatosan fejlesztenie kell annak eredményességét.  A dokumentáció a rendszer létezésének a bizonyítéka. A rendszer tanúsítása csak ezen dokumentumok alapján lehetséges.

21 Minőségirányítási rendszer (2)  A MIR dokumentációjának tartalmaznia kell:  Minőségpolitikai nyilatkozatot, dokumentált minőségcélokat  Minőségirányítási kézikönyvet  Megkövetelt dokumentált eljárásokat  Megkövetelt feljegyzéseket és egyéb még szükséges dokumentumokat  Mi a különbség dokumentum és feljegyzés között?

22 Minőségirányítási rendszer (3)  6 db dokumentált eljárás (bármilyen adathordozón lehet):  A dokumentumok kezelése  A feljegyzések kezelése  A belső felülvizsgálat (audit)  Nem megfelelő termék kezelése  Helyesbítő tevékenységek  Megelőző tevékenységek

23 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  5. A vezetőség felelősségi köre:  5.1: A vezetőség elkötelezettsége  5.2: Vevőközpontúság  5.3: Minőségpolitika  5.4: Tervezés  5.4.1: Minőségcélok  5.4.2: A MIR tervezése

24 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  5.5: Felelősségi kör, hatáskör, kommunikáció  5.5.1: Felelősségi körök és hatáskörök  5.5.2: a vezetőség képviselője  5.5.3: Belső kommunikáció  5.6: Vezetőségi átvizsgálás  5.6.1: Általános előírások  5.6.2: Az átvizsgálás bemenő adatai  5.6.3: Az átvizsgálás kimenő adatai

25 Vezetőség felelőssége (1)  Vevőközpontúság:  Nem csak biztosítani, hanem fokozni kell a vevő megelégedettségét, ez a felső vezetés feladata.  A felső vezetés felelős a vevői követelmények meghatározásáért, és nem pedig a vevő.  Kommunikáció:  A kommunikáció kötelező követelmény.  Eszközei lehetnek pl.:  A vezetőség által tartott csoporttájékoztató vagy értekezlet  Hirdetőtáblák, vállalati újságok, internetes honlapok  A munkatársakkal folytatott beszélgetések kapcsán nyerünk információkat és javaslatokat gyűjtünk.  Minőségpolitika és minőségcélok meghatározása

26 Vezetőség felelőssége (2)  Vezetőségi átvizsgálást kell készíteni  Ki kell nevezni a vezetőség egy képviselőjét  Ki legyen ő?

27 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  6. Gazdálkodás az erőforrásokkal:  6.1: Gondoskodás az erőforrásokról  6.2: Emberi erőforrások  6.2.1: Általános előírás  6.2.2: Felkészültség, képzés és tudatosság  6.3: Infrastruktúra  6.4: Munkakörnyezet

28 Gondoskodás az erőforrásokról (1)  Emberi erőforrásokkal való gazdálkodás:  Azok a személyek, akiknek a munkája befolyásolja a termék minőségét, legyenek erre felkészülve, megfelelő oktatás és gyakorlat alapján.  Gondoskodni kell arról, hogy a munkatársak tudatában legyenek a tevékenységük fontosságával, valamint annak, hogy miképpen járulnak hozzá a minőségcélok eléréséhez.  Infrastruktúra:  Infrastruktúra biztosítása alapkövetelmény: épületek; munkahely; eszközök megléte.  Munkakörnyezet biztosítása: Azokat a dolgokat kell biztosítani egy dolgozónak, amelyek növelik a dolgozó megelégedettségét, teljesítményét, motiváltságát. (tisztaság, megvilágítás)  Információ: A döntéshozatalhoz feltétlenül szükséges. Meg kell határozni az információs szükségleteket, a külső és belső információ forrásokat. Az információt át kell alakítani használható ismeretté és fel kell használni a szervezet céljaihoz.

29 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  7. A termék előállítása:  7.1: A termék-előállítás megtervezése  7.2: A vevővel kapcsolatos folyamatok  7.3: Tervezés és fejlesztés  7.4: Beszerzés  7.5: A termék előállítása és szolgáltatás nyújtása  7.6: A megfigyelő és mérőberendezések kezelése

30 Termék előállítása (1)  A vevővel kapcsolatos folyamatok:  A vevő által előírt követelmények, beleértve a kiszállítási és kiszállítás utáni teendőket.  Amelyeket a vevő nem jelölt meg, de amelyek szükségesek az előírt, vagy a szándék szerinti használathoz.  A termékkel kapcsolatos törvényekben és rendeletekben szereplő követelmények.  A szervezet által meghatározott bármilyen további követelmény.  Kapcsolattartás a vevőkkel: A szervezetnek meg kell határoznia és meg kell valósítania a vevővel való kapcsolattartást a megrendeléstől a visszajelzésig, és bele kell érteni a vevők panaszait is.

31 Termék előállítása (2)  A termék azonosítása: A nyomonkövethetőség az előállított termék előéletének visszakereshetőségét szolgálja, a kiinduló adatoktól kezdve, egészen a megrendelőkig és a felhasználókig.  Megfigyelő és mérőeszközök kezelése: A szervezetnek meg kell határoznia, hogy milyen méréseket kell végezni, ehhez milyen mérőeszközökre van szükség a termék megfelelőségének igazolására. Fontos, hogy bizalmunk legyen a mérési eredmények pontosságát illetően. Ennek érdekében a mérőeszközök legyenek időszakonként, vagy használat előtt kalibrálva és beállítva. Legyenek megvédve a károsodástól és állaguk romlásától. A mérésekhez kapcsolódó számítógépes szoftvereket is időnként felül kell vizsgálni.

32 MSZ EN ISO 9001: 2009 (‘01)  8. Mérés, elemzés, fejlesztés:  8.1: Általános előírások  8.2: Figyelemmel kísérés és mérés  8.2.1: Vevői elégedettség  8.2.2: Belső audit  8.2.3: Folyamatok figyelemmel kísérése és mérése  8.2.4: A termék figyelemmel kísérése és mérése  8.3: A nem megfelelő termék kezelése  8.4: Az adatok elemzése  8.5: Fejlesztés  8.5.1: Folyamatos fejlesztés  8.5.2: Helyesbítő tevékenység  8.5.3: Megelőző tevékenység

33 Mérés, elemzés, fejlesztés (1)  A folyamatos fejlesztés, változtatásokat tesz szükségessé a szervezeten belül.  A változtatások kiértékeléséhez mérésekre van szükség.  A szervezetnek meg kell terveznie és be kell vezetnie azokat a mérési, elemzési és fejlesztési folyamatokat, amelyek szükségesek:  A termék megfelelőségének bizonyításához  A MIR megfelelőségének bizonyításához  Eredményességének folyamatos fejlesztéséhez  A mérés ne legyen öncélú információgyűjtés.

34 Mérés, elemzés, fejlesztés (2)  Figyelemmel kísérés és mérés:  A vevői megelégedettségre vonatkozó mérés: Meg kell határozni az ilyen információ gyűjtésének és felhasználásának a módszereit. (pl. kérdőív)  Az elégedettség változásának az alakulása (trendje) fontos mutatója lehet a szervezet működésének.  Belső felülvizsgálat (audit): Célja: annak megállapítása, hogy a MIR megfelel-e a tervezett intézkedéseknek, a szabvány követelményeinek valamint, hogy a bevezetése, fenntartása eredményes-e.  Fejlesztés: A szervezetnek folyamatosan fejlesztenie kell a MIR - t. Eszközei: Az auditok eredményei, az adatok elemzése, és a helyesbítő és megelőző tevékenységek.

35 Mérés, elemzés, fejlesztés (3) Mi a helyzet  Mi a tevékenység  Mire irányul  Hogyan végezzem  A hiba már megtörtént Nem megfelelő a termék kezelése TermékMegelőzőm, hogy tovább ne jusson a termék. Javítást rendelek el. Eltérési engedélyt kérek. Selejtezés. A hiba már megtörtént HelyesbítőFolyamatKijavítom a folyamat hibáit, hogy ne ismétlődhessen meg. A hiba még nem történt meg MegelőzőFolyamatNe történjen meg a hiba soha, ezért keresem a hiba keletkezésének a lehetőségét, hogy megszüntessem.

36 Esettanulmány ismertetése  „Parmezán Pizza”  Tevékenységi kör: pizza készítés, étterem, házhozszállítás  2008 elején alakult, nagy forgalom  kiforrott folyamatok  Saját konyha, személyzet, étterem, beszállítók  A vezetőség igénye a MIR kialakítására

37 Miről lesz szó ma?  Minőségpolitika meghatározása

38 Minőségpiramis

39 Minőségpolitika  A Parmezán Pizza tulajdonosainak és vezetőinek meggyőződése, hogy az eredményes működés legfontosabb feltétele Ügyfeleinek megelégedettsége. Ez minden tulajdonos, vezető és munkatárs számára egyaránt azt jelenti, hogy tevékenységünket szakmailag magas szinten, a vonatkozó előírások és jogszabályoknak eleget téve, tisztességesen, gyorsan és a vevői elvárásoknak megfelelően végezzük.  Önmagunkkal szemben támasztott elvárásaink:  megfeleljünk a minőségirányítással kapcsolatos követelményeknek  udvariasság  tisztességes munkavégzés  az ügyfeleink igényeinek maradéktalan kielégítése,  versenyképességünk, piaci pozíciónk, jó hírnevünk folyamatosan erősítése,  minőség iránti elkötelezettség a szervezet minden szintjén  Ügyfeleink megelégedettségét folyamatosan mérjük és értékeljük.  Céljaink eléréséhez az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány szerint kialakított, vevőorientált minőségirányítási rendszert üzemeltetünk.

40 Felhasznált irodalom:  MSZ EN ISO 9001:2009  MSZ EN ISO 9000:2005

41 Köszönöm a figyelmet!  Következő előadás: Folyamatok


Letölteni ppt "2011.09.15.1 Minőségirányítás II. 1. Előadás Dr. Szvitacs István"

Hasonló előadás


Google Hirdetések