Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hasznos mikrobák Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hasznos mikrobák Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?"— Előadás másolata:

1 Hasznos mikrobák Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?

2 Hasznos mikrobák Több milliárd mikrobát ismerünk, és még sokkal több van, ami felfedezésre vár. E mikrobák többsége vagy: •az életben maradásunkhoz szükséges, •egyéb módon hasznos a szervezet számára, •az iparban hasznosítható.

3 A természetben Mikroba–növény kölcsönhatás: –A természetben sok olyan mikroba található, amely a növények növekedését segíti elő. –A rhizobaktériumok a talajban található nitrogént kötik meg, amely sokféle termény növekedéséhez szükséges. gyökerek mikrobák

4 A természetben •Oxigéntermelés –A cianobaktériumok vagy kékalgák oxigént termelnek az óceánokban.

5 A természetben •Lebomlás –Jelentése: a szerves anyag komposzttá való lebomlása. –Elsőként a gombák hatolnak be a talajban levő szerves anyagba, majd őket követik a baktériumok. –A szervetlen tápanyagok ilyen újrahasznosítása nélkül a Földön megszűnne a szerves anyagok elsődleges termelése.

6 Az élelmiszeriparban •Sajt és joghurt –A joghurt és a sajt a tejsav erjedése (fermentációja) során keletkezik. Néhány gombafajtát pedig arra használnak, hogy kékké változtassák a sajtot! •Kenyér és más kelt tésztafélék –Az élesztőt kenyér és egyéb kelt tésztafélék előállítására használják. •Alkoholgyártás –Az élesztőt az alkoholgyártásban is használják, ekkor az erjedés levegő nélkül zajlik. A Lactobacillusokat joghurt és a sajt előállításához használják. A Saccharomyces cerevisiae-t kenyér és az alkohol készítéséhez használják.

7 Az élelmiszeriparban •Erjedés –Az a folyamat, amelynek során a baktériumok egyszerű összetevőkké - pl. szén-dioxiddá, alkohollá - bontják le az összetett cukrokat. –Az erjedés során az élelmiszerből egy új élelmiszer jön létre.

8 A gyógyításban •Penicillin –Alexander Flemming fedezte fel 1928-ban. –A Penicillium notatum nevű gomba termeli. –Ez ma az egyik leggyakrabban alkalmazott antibiotikum. •Védőoltások –A védőoltást Edward Jenner találta fel 1796-ban. –Általában az egyébként megbetegedést okozó kórokozó gyenge vagy inaktív változatából állítják elő. A penicillint a Penicillium gomba termeli.

9 Probiotikumok •Mik ezek? –Élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva kedvező hatással vannak a befogadó szervezet egészségi állapotára. •Milyen típusú baktériumok? –Lactobacillusok, amelyek részét képezik az emberi bélrendszer természetes mikroflórájának. Lactobacillusok

10 Probiotics Hogyan működnek? –közvetlenül a kórokozó mikrobákkal lépnek kapcsolatba, s megakadályozzák, hogy azok betegséget okozzanak –megerősítik az emésztő traktus természetes határát, amely a patogén mikrobák ellen nyújt védelmet –a "versengő kizárás" azt jelenti, hogy a jótékony hatású és a betegséget okozni képes mikrobák versengenek egymással a táplálékért és egyéb erőforrásokért - és időnként kiszorítja egyik a másikat –kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerrel és erősítik azt


Letölteni ppt "Hasznos mikrobák Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések