Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?"— Előadás másolata:

1 Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Hasznos mikrobák Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?

2 Hasznos mikrobák Több milliárd mikrobát ismerünk,
és még sokkal több van, ami felfedezésre vár. E mikrobák többsége vagy: az életben maradásunkhoz szükséges, egyéb módon hasznos a szervezet számára, az iparban hasznosítható.

3 A természetben Mikroba–növény kölcsönhatás:
A természetben sok olyan mikroba található, amely a növények növekedését segíti elő. A rhizobaktériumok a talajban található nitrogént kötik meg, amely sokféle termény növekedéséhez szükséges. gyökerek mikrobák

4 A természetben Oxigéntermelés
A cianobaktériumok vagy kékalgák oxigént termelnek az óceánokban.

5 A természetben Lebomlás
Jelentése: a szerves anyag komposzttá való lebomlása. Elsőként a gombák hatolnak be a talajban levő szerves anyagba, majd őket követik a baktériumok. A szervetlen tápanyagok ilyen újrahasznosítása nélkül a Földön megszűnne a szerves anyagok elsődleges termelése.

6 A Lactobacillusokat joghurt és a sajt előállításához használják.
Az élelmiszeriparban Sajt és joghurt A joghurt és a sajt a tejsav erjedése (fermentációja) során keletkezik. Néhány gombafajtát pedig arra használnak, hogy kékké változtassák a sajtot! Kenyér és más kelt tésztafélék Az élesztőt kenyér és egyéb kelt tésztafélék előállítására használják. Alkoholgyártás Az élesztőt az alkoholgyártásban is használják, ekkor az erjedés levegő nélkül zajlik. A Lactobacillusokat joghurt és a sajt előállításához használják. A Saccharomyces cerevisiae-t kenyér és az alkohol készítéséhez használják.

7 Az élelmiszeriparban Erjedés
Az a folyamat, amelynek során a baktériumok egyszerű összetevőkké - pl. szén-dioxiddá, alkohollá - bontják le az összetett cukrokat. Az erjedés során az élelmiszerből egy új élelmiszer jön létre.

8 A penicillint a Penicillium gomba termeli.
A gyógyításban Penicillin Alexander Flemming fedezte fel 1928-ban. A Penicillium notatum nevű gomba termeli. Ez ma az egyik leggyakrabban alkalmazott antibiotikum. Védőoltások A védőoltást Edward Jenner találta fel 1796-ban. Általában az egyébként megbetegedést okozó kórokozó gyenge vagy inaktív változatából állítják elő. A penicillint a Penicillium gomba termeli.

9 Probiotikumok Mik ezek?
Élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva kedvező hatással vannak a befogadó szervezet egészségi állapotára. Milyen típusú baktériumok? Lactobacillusok, amelyek részét képezik az emberi bélrendszer természetes mikroflórájának. Lactobacillusok

10 Probiotics Hogyan működnek?
közvetlenül a kórokozó mikrobákkal lépnek kapcsolatba, s megakadályozzák, hogy azok betegséget okozzanak megerősítik az emésztő traktus természetes határát, amely a patogén mikrobák ellen nyújt védelmet a "versengő kizárás" azt jelenti, hogy a jótékony hatású és a betegséget okozni képes mikrobák versengenek egymással a táplálékért és egyéb erőforrásokért - és időnként kiszorítja egyik a másikat kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerrel és erősítik azt


Letölteni ppt "Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések