Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Folyók, Hol-tenger és érdekességek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Folyók, Hol-tenger és érdekességek"— Előadás másolata:

1 Folyók, Hol-tenger és érdekességek

2 Folyók A folyók a Föld felületére ható legfontosabb geológiai tényezők közé tartoznak. Miközben a Föld számos területén keresztül- futnak, erőteljesen alakítják a tájat. A folyók nagyon fontosak, az élőlények számára, mivel a folyókban lévő víz iható és a víz az élet nélkülözhetetlen összetevője.

3 A folyók további haszna
Az ember hamar felismerte, hogy a víz erejével elektromos áramot lehet fejleszteni ezért vízierőműveket épített. Számos ipari termék előállításához is nélkülözhetetlen a víz pl. papírgyártás, cukorgyártás, sörgyártás (lakóhelyünk közelében működtek és működnek is ezek a gyárak. Az atomerőművekben pedig hűtésre használják).

4 A folyóknak megvan a maguk veszélye.
Pl. Szegedi nagy árvíz 1879-ben

5 A Holt-tenger A Holt-tenger igaz, hogy tengernek nevezik de csaknem a Balatonnál is kisebb. Ez a hely a szárazföld leg mélyebb pontja, a víz tükre kb. 420 m-rel, a tófenék 795 m-rel van a tenger szintje alatt. Nem élnek benne élőlények a magas só tartalom miatt. ( A világon egyedülálló ). A Holt-tenger annyira sós, hogy nem lehet elmerülni benne.

6 Bajkál tó

7 A Bajkál tó igen különleges módon alakult ki
A Bajkál tó igen különleges módon alakult ki. Egy aszteroida becsapódásakor képződött a mostani medre ( ezt kutatások igazolták ) . Mivel a tó fenekén fatörzsek találhatók és a kutatások alapján kb körül jött létre ez a tó ( a meder ) . Ezt később a folyók és a csapadék töltötte fel. Majd olyan állapotba került mint most.

8 Magnetoszféra Magnetoszféra

9 A magnetoszféra nélkül nem lenne élet a Földön !
A magnetoszféra a föld mágneses védőpajzsa. Ez a pajzs véd a Nap káros elektromágneses sugaraitól. Ha ez a védőpajzs nem lenne úgy járnánk mint a Mars. Mert a Marsnak nagyon gyenge a magnetoszférája. A magnetoszféra nélkül nem lenne élet a Földön ! Mars Magnetoszféra

10 Ózonréteg

11 Az Ózonréteg a Magnetoszféra alatt helyezkedik el
Az Ózonréteg a Magnetoszféra alatt helyezkedik el. Az Ózonréteg az ultraibolya sugarakat szűri ki. Az ózonnak nem csak jótékony, hanem káros hatása is van. A troposzférában (főként földközelben), mint levegőszennyező anyag, üvegházgázként viselkedik, vagyis gátolja a hő visszasugárzását. Emellett a közvetlenül belélegezhető ózon légúti betegségek kialakulását idézheti elő. A sztratoszférában azonban jótékony, hűtő hatást fejt ki, amely az ózonlyuk megjelenésével csökken. Ha ez a réteg nem lenne több lenne a rákos bőrbeteg.

12 Pólusváltás

13 ( elmélet szerint ) A pólusváltás bekövetkezik egy idő után
( elmélet szerint ) A pólusváltás bekövetkezik egy idő után. A pólusváltás nagyon veszélyes a Földi életre nézve. Mert a magnetoszféra úgy működik, hogy a belső és külső mag egymással ellentétesen forog így jön létre a magnetoszféra. Mikor pólusváltás van a Földön ez a tevékenység megáll és a magnetoszféra elpusztul mivel a belső és külső mag forgása megáll. Ilyen már többször volt a Földön. A pólusváltás átlagosan kb évente szokott előfordulni, de a legutóbbi kb évvel ezelőtt volt. Sajnos még máig sem tudják, hogy hogyan mennek végbe a pólusváltozások.


Letölteni ppt "Folyók, Hol-tenger és érdekességek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések