Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszerbiztonsági útmutató DiverseyLever tréningprogram.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszerbiztonsági útmutató DiverseyLever tréningprogram."— Előadás másolata:

1 Élelmiszerbiztonsági útmutató DiverseyLever tréningprogram

2 Élelmiszerhigiénia  Személyi higiénia  Hőmérséklet- és időkontroll  Élelmiszergyártás higiéniája Ügyeljen az élelmiszerbiztonságra!

3 A szegényes higiéniai színvonal betegséghez vezethet  Betegség: …hasmenés …gyomorbántalmak …bőrfertőzések …hányás Ételmérgezés:a mikroorganizmusok által okozott megbetegedés

4 Szennyeződés Aki élelmiszerrel dolgozik, köteles védeni azt a szennyeződéstől  Mikrobiológiai szinten …Szalmonella, Listeria, penész, élesztőgomba  Idegen tárgyak: …haj, rovarok, üveg  Vegyi anyagok …tisztítószerek A helyesen alkalmazott élelmiszerhigiénia lényeges eleme vevőink biztonságának is.

5 Mikrobiológiai szennyeződés Mikroorganizmusokat (baktérium, gomba,vírus) bárhol találhatunk! vannak hasznosak, létfontosságúak és veszélyesek Az élelmiszeriparban (joghurt, sajt, bor, sör) emésztés Betegségeket okozhatnak (szalmonella)

6 Vigyázzunk a mikroorganizmusokkal!  Láthatatlanok, mégis meg kell találnunk őket.  A látszólag egészséges és jóízű ételek is tartalmazhatnak káros mikroorganizmusokat.

7 Mikrorganizmusok lelőhelyei A mikroorganizmusoknak nincs lábuk, segítségre van szükségük a helyváltoztatáshoz.  A mikroorganizmusok bejuthatnak a konyhába …a nyers élelmiszerrel …hulladékkal …a csomagolóanyaggal …eszközökkel, berendezésekkel …rovarokkal …az emberekkel …de még a levegővel is Győződjünk meg arról, hogy legalább MI nem segítjük útjukat az ételbe!

8 A mikroorganizmusok terjedéséhez szükséges:  Élelmiszer, nedvesség, meleg, oxigén, savas közeg, idő  A baktériumok 20 másodpercenként duplázódnak optimális körülmények között (testhőmérsékleten)  Tehát így: 2 db20 perc múlva 4 db40 perc múlva 8 db1 óra múlva 1.073.741.824 db10 óra múlva

9 Hőmérséklet Csíraölő A terjedést megállítja Csíra- szaporodás Gyors terjedés A szaporodás lelassul Mélyhűtés Fagyasztás Hűtés, hidegen tartás Veszélyzóna ! Testhőmérséklet Melegentartás Főzés Víz forráspontja A szaporodás megáll

10 A hőmérséklet hatásai  Az erős meleg megöli a mikroorganizmusokat - alaposan főzzük meg az ételt (>75 C) …a felmelegítés is alapos legyen  Ha az ételt nem azonnal fogyasztják …tartsuk melegen (>65 C) …gyorsan hűtsük le (<5 C)  A 37 C ideális a kórokozóknak …ne tartsuk az ételt a “veszélyzónában”! (5-65 C)  A hideg lassítja a csíraszaporodást …tartsuk hidegen a még fel nem használt ételt  Fagyasztás: megállítja a szaporodást, de nem pusztítja el a baktériumokat! …tartsuk karban a fagyasztót, hogy tudja tartani az ideális hideget (-18 C alatt)

11 Személyi higiéne  Tisztaság fél egészség! …rendszeres fürdés vagy zuhanyzás …tisztán tartott, ápolt haj …rövid, tiszta és lakkozatlan körmök a kézen

12 Kézmosás  Munka előtt  WC használat után  Pihenőidő után  Nyersétellel való érintkezés után  Szolgálatcsere után  Takarítás után  Hulladékkal való érintkezés után  Ahányszor csak összepiszkolódik a kezünk

13 A lényeg, hogy mi magunk legyünk tiszták  Tartsuk a szekrényünket rendben  Tartsuk a hajunkat tisztán, hordjunk védősapkát  Tartsuk tisztán a munkaruhánkat! …cseréljük naponta, …illetve naponta többször is, ha szükséges!

14 A lényeg, hogy mi magunk legyünk tiszták  NE …hordjunk ékszert, órát …használjunk illatszert, sminket …dohányozzunk!  Sérülések, horzsolások …azonnal kössük be tiszta, vízhatlan kötszerrel  Kesztyűk …a kesztyűviselés megvéd attól, hogy bőrünkről baktérium kerüljön az ételre …de nem helyettesíti a kézhigiéniát!

15 Azonnal jelentsük, ha betegek vagyunk! …Gyomorpanaszok …Hányás …Hasmenés …Torokfájás …Bőrfertőzések  Mindezekkel megfertőzhetjük az élelmiszert is!  A köhögéssel és tüsszögéssel terjed a betegség!  Forduljunk orvoshoz, ha kétséges, hogy betegségünk mellett dolgozhatunk-e étellel!

16 Étellel való érintkezés  Egyszerhasználatos kesztyű viselése javasolt, ha: …kézzel mérünk ki adagokat …olyan fertőzésveszélyes ételeket készítünk, mint a saláták, szendvicsek  A jó kézhigiéne döntő fontosságú!  A munka befejeztével dobjuk ki a kesztyűt, illetve akkor is, ha beszennyeződött.  Végül ismét mossunk kezet!

17 Egyéb fontos szabályok  Ne dohányozzunk!  Ne nyúljunk élelmiszerhez, ha betegek vagyunk!  Forduljunk el az ételtől, ha tüsszögünk vagy köhögünk!  Mindig tiszta kanállal kóstolgassuk az ételt!  Használjuk a DiverseyLever tisztítószereit és technológiáját!

18 Az ételkészítés higiéniája Az élelmiszert a feldolgozás minden szakaszában védeni kell a fertőzéstől.  A nyers ételt …minőségi szállítótól szerezzük be …gyorsan tároljuk el a megfelelő helyre leszállítás után  Ha az étel megromlott, értesítsük róla vezetőnket …minden, étellel érintkező dolgozóra vonatkoznak a szabályok! …elenőrizzük a minőséget …használjuk a szemünket és a szaglásunkat is!

19 Tárolás  A nyers és a főtt ételeket külön tároljuk! Ha ez megoldhatatlan, a főtt étel kerüljön a nyers fölé.  Mindig takarjuk le az ételt.  Távolítsuk el a külső csomagolóanyagot a tárolás előtt.  A romlandó ételt ne tartsuk szobahőmérsékleten!  Ellenőrizzük a hűtő hőmérsékletét! (max. 5C)  Ne töltsük dugig a hűtőt!  Ügyeljünk a fogyaszthatósági dátumokra, és ne feledjük:  Amit először tettünk be, azt vegyük ki elsőként.  A hűtőajtó mindig legyen zárva!

20 Mélyhűtés  Maximális hőmérséklet: -18C …helyes csomagolás …jegyezzük fel a betárolás dátumát!  Ne feledjük: Amit először tettünk be, azt vegyük ki elsőként.

21 Különös odafigyelést igénylő élelmiszerek  Nyers hús  Puding  Tésztafélék  Rákok  Nyers tojás  Tiramisu

22 Főzés és tálalás Fontos betartani:  Tiszta konyhai eszközöket használjunk  Ne kerüljenek rovarok a konyhába  Helyes felolvasztás  Csak egyszer melegítsük fel az ételt  A hulladéknak zárható tartóban a helye!

23 Tisztítás és fertőtlenítés  Sokszor az alapján takarítunk, hogy mi, mennyire látszik tisztátlannak.  Tisztaság LáthatóLáthatatlan Tisztának látszik (zsír és ételmaradvány eltávolítva) Fertőtlenítés magas hőfokon (80C fölött) vagy vegyszerrel

24 Alapos tisztítás A tisztítás lépései 1. Előtisztítás 2. Mosószeres tisztítás 3. Öblítés 4. Fertőtlenítés 5. Öblítés 6. Szárítás (Levegővel! A törlőruha mikroszennyezéseket okozhat)

25 Tisztítószerek - DiverseyLever  Az enyhén szennyezett felületekre használjunk tisztító-fertőtlenítő kombinált szert.  Gondosan öblítsünk le minden mosószer- maradványt az élelmiszerrel érintkező felületről, hogy elkerüljük az étel vegyi szennyeződését.  A DiverseyLever komplett tisztítási - higiéniai tervet biztosít a konyha minden egyes pontjára.

26 Tisztaság Minden eszköz és felület tisztának látszik...de különösen ügyeljünk:  élelmiszerrel érintkező pontok: …vágódeszkák, élelmiszertartályok, vágóeszközök, konyhai eszközök, stb.  Kézzel érintkező felületek: …kilincsek, telefonok, csapok

27 Fő az óvatosság! Az ételmérgezés/betegség elkerülésére:  Fedjük le és tároljuk helyesen az ételt  Az étel elkészítése és elfogyasztása között a lehető legrövidebb idő teljen el!  Ügyeljünk a hőmérsékletekre: …alaposan főzzük át az ételt (>75C) …tartsuk melegen, ha azonnal elfogyasztásra kerül (>65 C) …hűtsük le gyorsan, ha nem …tartsuk hidegen (<5 C) …megfelelően melegítsük újra (>75 C)

28 Legyünk őszinték!  Az egyetlen garancia az élelmiszerminőség magas szinten tartására, hogy szigorúan ragaszkodjunk a higiéniai biztonsághoz. Legyünk őszinték: Valóban a higiéniai előírásoknak megfelelő a munkánk?


Letölteni ppt "Élelmiszerbiztonsági útmutató DiverseyLever tréningprogram."

Hasonló előadás


Google Hirdetések