Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kémiai BSc Szerves kémiai alapok Kémiai alapismeretek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kémiai BSc Szerves kémiai alapok Kémiai alapismeretek."— Előadás másolata:

1 Kémiai BSc Szerves kémiai alapok Kémiai alapismeretek

2 A szerves vegyületekről A szerves kémia a szénvegyületek kémiája C, H O, N S, P, … 6 C 6 C : 1s 2 / 2s 2, 2p 2 alapállapotban Vegyületekben: 1s 2 / 2s 1, 2p 3 Promóció, hibridizáció, „4 vegyérték”, C-C kötés, izoméria Csoportosításuk: Nyílt – Zárt (gyűrűs, ciklikus, aromás) Telített - Telítetlen

3 Szénhidrogének C, H és közvetlen származékaik Alkán Alkohol Aldehid Karbonsav C n H 2n+2 C n H 2n+1 -OH Ox. -H 2 Metán CH 4 Metil-alkohol CH 3 -OH FormaldehidHangyasav H-COOH Etán CH 3 -CH 3 Etil-alkohol CH 3 -CH 2 -OH AcetaldehidEcetsav CH 3 -COOH Propán CH 3 -CH 2 -CH 3 Bután CH 3 -CH 2 -CH 2 -CH 3 Oktán C 8 H 18

4 Szénhidrogének C, H és közvetlen származékaik Éterek: Alkoholból vízelvonással keletkező vegyületek. 2C 2 H 5 OH → C 2 H 5 –O–C 2 H 5 + H 2 O Észterek: Alkohol+sav  vízkilépéssel keletkező vegyületek. Zsírok (észter): Glicerinnek nagy molekulájú zsírsavakkal alkotott észterei.

5 Szénhidrogének C, H telített, telítetlen Alkán C n H 2n+2 CH 3 - CH 3 Etán Alkén C n H 2n CH 2 = CH 2 Etén /etilén/ Alkin C n H 2n-2 Etin /acetilén/ Aromás Benzol

6 Szénhidrátok C, H, O Monoszacharidok (C 6 H 12 O 6 glükóz, fruktóz) CO 2 +H 2 O --> C 6 H 12 O 6 +O 2 Diszacharidok: répa ill. nádcukor C 12 H 22 O 11 Keményítő: poliszacharid (C 6 H 10 O 5 ) n n= százas nagyságrend Cellulóz: poliszacharid (C 6 H 10 O 5 ) n n= ezres nagyságrend

7 Számítási példa Feladat: 200kg 20m/m%-os cukortartalmú mustból hány kg etil- alkohol és hány dm 3 standard állapotú CO 2 gáz keletkezik az alkoholos erjedési folyamatban: Megoldás: C 6 H C 2 H 5 -OH+2CO 2 (1mol) 180 g 2x46 g 2x44 g ami 2x24,5dm 3 Akkor 200kg mustból…? Erjesztő gombák

8 Aminosavak és fehérjék Amino-ecetsav/glicin/ Ikerionos szerkezet (R=H) Vizes oldatban, egy meghatározott pH értéken, az illető aminosav izoelektromos pontján, egyenlő mértékben ionizált az aminosav mindkét csoportja: így kifelé semleges, elektromos erőtérben ionvándorlást nem mutat.

9 Polipeptidek – peptidkötés (amidkötés) Peptid kötés (vízkilépés) NH2-CH2-CO-NH-CH2-CO-NH-CH2-CO-……-CH2-COOH Polipeptid lánc (monomer: glicin)

10 Műanyagok, műszálak Polimerizáció /telítetlen kötés felszakad/ Polikondenzáció /többszörös vízkilépés/ Polietilén (PE) Polivinilklorid (PVC) Polisztirol (PS) Cellulóznitrát, acetátcellulóz Cellulózxantogenát (viszkózműselyem) Nylon Bakelit(fenol+formaldehid) Aminoplasztok: poliuretánok, szilikonok


Letölteni ppt "Kémiai BSc Szerves kémiai alapok Kémiai alapismeretek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések