Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A műanyagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A műanyagok."— Előadás másolata:

1 A műanyagok

2 Mi az a műanyag? A műanyagok olyan makromolekulás (nagy molekulájú) anyagok, amelyeket vagy a természetben megtalálható makromolekulás anyagok átalakításával, vagy kismolekulák (monomerek) összekapcsolásával mesterségesen állítanak elő. 1862. Alexander Parks - parkenzin

3 Természetes alapanyagú műanyagok
Cellulózalapú műanyagok: Cellulóz-nitrát Cellulóz-acetát

4 Billentyűs hangszerek billentyűinek szép fehér bevonata, pingponglabda, füst nélküli lőpor,lakkok, műselyem stb.

5 Fehérjealapú műanyagok: (tej, kukorica, szójabab)
Műszaru (fésűk, gombok, fogantyúk) Egyéb természetes alapú műanyagok: Lenolaj felhasználásával készül a viaszosvászon és annak a padlóburkolóanyagként használt változata, a linóleum.

6 Mesterséges alapanyagú műanyagok
A műanyag óriásmolekuláinak monomerjeit mesterségesen állítjuk elő.(földgáz, kőolaj) Polimerizáció vagy polikondenzáció Napjainkban a műanyagok többségét mesterséges úton, kőolajból kiindulva gyártják.

7 Polimerizáció Polietilén (PE) Poli(vinil-klorid) (PVC)
Hő hatására meglágyul, majd meggyullad Erősen tűzveszélyes anyag 1933. brit vegyészek Hőre lágyuló, éghető anyag Égésekor a CO2 és H2O mellett HCl-gáz keletkezik

8 Felhasználhatóságuk

9 Polikondenzáció Nejlon
Hexándisav és az 1,6-diaminohexán reakciójával állítható elő. Hőre lágyuló anyag, éghető, nyílt láng hatására megolvad és meggyullad. Lúgos mosószerben nem moshatók, mert az amid kötések elhidrolizálnak és a ruha tönkremegy.

10 Ruházati cikkek

11 Terilén Hőre lágyuló Lúgérzékenyek
Előállítása a benzol-1,4-dikarbonsav (tereftálsav) és az etán-1,2-diol (glikol) reakciójával történik. Hőre lágyuló Lúgérzékenyek

12 Bakelit A fenoplasztok a fenolok és az aldehidek kondenzációs reakciójával keletkező műanyagok. 1909. Baekeland ( ) Nehezen gyújtható meg, hevítés hatására megrepedezik. Térhálós szerkezetű, hőre keményedő műanyag.

13

14 A műanyaghulladékok hasznosítása
Sok a környezetre veszélyes anyag. PVC különleges kemencében égethető. Műanyaghulladék fajta szerinti gyűjtés, vagy szétválogatás utáni feldolgozás. A leginkább környezetbarát megoldás az, ha már a vásárláskor előnyben részesítjük a kevesebb felesleges csomagolóanyagot tartalmazó termékeket.

15

16 Köszönöm a Figyelmet!


Letölteni ppt "A műanyagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések