Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetközpontú folyamattervezés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetközpontú folyamattervezés"— Előadás másolata:

1 Környezetközpontú folyamattervezés
BMEVEKFM202 4 kredit, félévközi

2 A vegyipari mérnökiség 4 paradigmája
Fonyó Zsolt, A vegyipari folyamattervezés koncepcionális kihívásai. Akadémiai Székfoglaló.

3 A folyamattervezés elvi sémája

4 A zöld kémia 12 alapelve A zöld kémia céljait összefoglaló 12 alapelvet Anastas és Warner foglalták össze az 1998-ban megjelent "Zöld kémia: elmélet és gyakorlat" című könyvükben. Jobb megelőzni a hulladék keletkezését, mint keletkezése után kezelni. Szintézisek tervezésénél törekedni kell a kiindulási anyagok maximális felhasználására.

5 A zöld kémia 12 alapelve Lehetőség szerint már a szintézisek tervezésénél olyan reakciókat célszerű választani, melyekben az alkalmazott és a keletkező anyagok nem mérgező hatásúak és a természetes környezetre nem ártalmasak. Kémiai termékek tervezésénél törekedni kell arra, hogy a termékekkel szembeni elvárások teljesítése mellett mérgező hatásuk minél kisebb mértékű legyen.

6 A zöld kémia 12 alapelve Segédanyagok használatát minimalizálni kell, s amennyiben szükséges, ezek "zöldek" legyenek. Az energiafelhasználás csökkentésére kell törekedni. Megújuló nyersanyagokból válasszunk vegyipari alapanyagokat.

7 A zöld kémia 12 alapelve A felesleges származékkészítést kerülni kell.
Reagensek helyett szelektív katalizátorok alkalmazását kell előtérbe helyezni. A kémiai termékeket úgy kell megtervezni, hogy használatuk végeztével ne maradjanak a környezetben és bomlásuk környezetre ártalmatlan termékek képződéséhez vezessen.

8 A zöld kémia 12 alapelve Új és érzékeny analitikai módszereket kell használni a vegyipari folyamatok in situ ellenőrzésére, hogy a veszélyes anyagok keletkezesét idejében észleljük. A vegyipari folyamatokban olyan anyagokat kell használni, amelyek csökkentik a vegyipari balesetek valószínűségét.

9 TDI gyártás (1) Régi megoldás
Foszgén klór tartalma HCl formájában távozik. Ez a hulladékáram semlegesítést igényel.

10 TDI gyártás (2) Új eljárás, a zöld kémia alapelveinek megfelelő technológiai átalakítás: Zártrendszerű recirkulációs technológia

11 A folyamattervezés hagymadiagramja


Letölteni ppt "Környezetközpontú folyamattervezés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések