Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖRNYEZETKÖZPONTÚ FOLYAMATTERVEZÉS BMEVEKFM202 4 kredit, félévközi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖRNYEZETKÖZPONTÚ FOLYAMATTERVEZÉS BMEVEKFM202 4 kredit, félévközi."— Előadás másolata:

1 KÖRNYEZETKÖZPONTÚ FOLYAMATTERVEZÉS BMEVEKFM202 4 kredit, félévközi

2 A vegyipari mérnökiség 4 paradigmája Fonyó Zsolt, 2004. A vegyipari folyamattervezés koncepcionális kihívásai. Akadémiai Székfoglaló.

3 A folyamattervezés elvi sémája

4 A zöld kémia 12 alapelve A zöld kémia céljait összefoglaló 12 alapelvet Anastas és Warner foglalták össze az 1998- ban megjelent "Zöld kémia: elmélet és gyakorlat" című könyvükben. 1. Jobb megelőzni a hulladék keletkezését, mint keletkezése után kezelni. 2. Szintézisek tervezésénél törekedni kell a kiindulási anyagok maximális felhasználására.

5 A zöld kémia 12 alapelve 3. Lehetőség szerint már a szintézisek tervezésénél olyan reakciókat célszerű választani, melyekben az alkalmazott és a keletkező anyagok nem mérgező hatásúak és a természetes környezetre nem ártalmasak. 4. Kémiai termékek tervezésénél törekedni kell arra, hogy a termékekkel szembeni elvárások teljesítése mellett mérgező hatásuk minél kisebb mértékű legyen.

6 A zöld kémia 12 alapelve 5. Segédanyagok használatát minimalizálni kell, s amennyiben szükséges, ezek "zöldek" legyenek. 6. Az energiafelhasználás csökkentésére kell törekedni. 7. Megújuló nyersanyagokból válasszunk vegyipari alapanyagokat.

7 A zöld kémia 12 alapelve 8. A felesleges származékkészítést kerülni kell. 9. Reagensek helyett szelektív katalizátorok alkalmazását kell előtérbe helyezni. 10. A kémiai termékeket úgy kell megtervezni, hogy használatuk végeztével ne maradjanak a környezetben és bomlásuk környezetre ártalmatlan termékek képződéséhez vezessen.

8 A zöld kémia 12 alapelve 11. Új és érzékeny analitikai módszereket kell használni a vegyipari folyamatok in situ ellenőrzésére, hogy a veszélyes anyagok keletkezesét idejében észleljük. 12. A vegyipari folyamatokban olyan anyagokat kell használni, amelyek csökkentik a vegyipari balesetek valószínűségét.

9 TDI gyártás (1) Régi megoldás Foszgén klór tartalma HCl formájában távozik. Ez a hulladékáram semlegesítést igényel.

10 TDI gyártás (2) Új eljárás, a zöld kémia alapelveinek megfelelő technológiai átalakítás: Zártrendszerű recirkulációs technológia

11 A folyamattervezés hagymadiagramja


Letölteni ppt "KÖRNYEZETKÖZPONTÚ FOLYAMATTERVEZÉS BMEVEKFM202 4 kredit, félévközi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések