Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Enzimek az élet esszenciái. Enzimek evolúciója Az enzimek kémiai vonatkozásai Minden enzim fehérje.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Enzimek az élet esszenciái. Enzimek evolúciója Az enzimek kémiai vonatkozásai Minden enzim fehérje."— Előadás másolata:

1 Enzimek az élet esszenciái

2 Enzimek evolúciója

3 Az enzimek kémiai vonatkozásai Minden enzim fehérje

4 Enzimek feladatai különböző szinteken:

5 Enzimek hatásterületei Táplálék lebontása Táplálék lebontása Felépítő folyamatok Felépítő folyamatok Szabályozó folyamatok Szabályozó folyamatok Védekező mechanizmusok Védekező mechanizmusok

6 ENZIMEK TULAJDONSÁGAI REVERZIBILIS REAKCIÓK REVERZIBILIS REAKCIÓK DENATURÁLHATÓAK: magas hő, pH, ionerősség, oldószerek, stb. DENATURÁLHATÓAK: magas hő, pH, ionerősség, oldószerek, stb. SPECIFIKUSAK SPECIFIKUSAK KÉPZŐDÉSÜK GENETIKAILAG KONTROLÁLT KÉPZŐDÉSÜK GENETIKAILAG KONTROLÁLT

7 ENZIMEK ELŐNYEI NAGYOBB REAKCIÓSEBESSÉG * NAGYOBB REAKCIÓSEBESSÉG * ENYHÉBB REAKCIÓKÖRÜLMÉNYEK ENYHÉBB REAKCIÓKÖRÜLMÉNYEK NAGYOBB REAKCIÓ- + SPECIFITÁS NAGYOBB REAKCIÓ- + SPECIFITÁS REGULÁLHATÓSÁG REGULÁLHATÓSÁG

8

9 Nyers ételek ( tartósítás=enzimkárosítás)

10 A táplálék átalakulása az emésztés során A tápcsatorna szakaszai: felső: szájüreg, garat, nyelőcső középső: gyomor, vékonybél alsó: vastagbél

11 Szájüreg íz érzékelés (édes, savanyú, keserű, sós) rágás, aprítás, nyállal való keverés, falatképzés nyáltermelés: - 1,5 liter/nap - pH: 5,8-7,5 - enzimek (alfa-amiláz, maltáz) - antibakteriális hatás (lizozim) - nyálkahártya nedvesen tartása - falat bevonása - fogak tisztítása

12 A szájüregben található enzimek: alfa-amiláz (ptialin): szénhidrátbontó enzim, ami a keményítőt kisebb részekre bontja. A gyomor savas kémhatása megszünteti a hatását. maltáz: a malátacukrot szőlőcukorrá bontó enzim lizozim: a betegséget okozó, patogén mikrobák szaporodását gátolja (fogkrém).

13 Garat, nyelőcső a garat kb. 12 cm hosszú, a nyelőcsőben folytatódik a nyelés összetett reflexfolyamat a falat gégébe jutását a gégefedő akadályozza meg a nyelőcső ujjnyi vastag, felnőtteknél cm hosszú izmos falú cső a falat továbbítását a gyomorba perisztaltikus mozgása teszi lehetővé

14 Gyomor Befogadóképessége 1-2 l. A mirigyek melléksejtjei mucint (nyákot), a fősejtek pepszinogént, a fedősejtek sósavat termelnek. A gyomornedv napi mennyisége 2-2,5 l. A táplálék a gyomorban 1- 4 órát tartózkodik (szénhidrát < fehérje < zsír).

15 Gyomor a táplálék oldatba vitele, ételpép forma, 50%-os víztartalom. Fehérjék denaturálása (pepszinogénből pepszin képződik sósav hatására; kimozin, rennin a csecsemők gyomrában). Lipáz aktivitás (5-ös pH fölött). Baktériumok elleni védekezés (pH 2).

16 A gyomorban található enzimek: pepszin: a természetben előforduló csaknem minden fehérjét képes rendkívül erélyesen és gyorsan lebontani. kimozin, rennin: elsősorban a tej kazeinjének hidrolízisét katalizálja, oldható glükopeptid és kalcium-parakazein keletkezik (gyerekeknél).

17 A bélrendszer

18 Vékonybél Az emésztés és felszívódás döntően itt zajlik. Hossza 6 méter, belső felületét 0,5-1,0 mm-es ujjszerű kitüremkedések, ún. bélbolyhok fedik. A bolyhokon mikrobolyhok találhatók, ezek összessége a kefeszegély. A bélfelület felnőtt emberben mintegy 250m 2.!!!!!!! Három szakasza: duodenum, jejunum, ileum.

19 A bél belső felszínének szerkezete

20 Hasnyálmirigy belső elválasztású mirigyállomány (Langerhans szigetek): peptidhormonok termelése (inzulin, glukagon) külső elválasztású mirigyállomány: lúgos kémhatású emésztőnedv termelés szénhidrát, zsír, fehérje emésztés összetétele a táplálék összetételétől függ termelődését idegi és hormonális hatások egyaránt befolyásolják

21 A hasnyálmirigy és vékonybél-enzimek: a tejcukrot galaktózzá és szőlőcukorrá bontó enzim laktáz: a tejcukrot galaktózzá és szőlőcukorrá bontó enzim a répacukrot (szacharózt) hasítja szét glükózra és fruktózra. szacharáz: a répacukrot (szacharózt) hasítja szét glükózra és fruktózra. lipázok: elsősorban a triglicerideket hidrolizálják. proteázok (tripszin): a fehérjékben található peptidkötések hidrolízise révén bontják le a fehérjéket kisebb peptidekre, majd aminosavakra. nukleinsavat bontó enzimek nukleázok: nukleinsavat bontó enzimek

22 Vastagbél három szakasza a vakbél, a remesebél és a végbél hossza kb. 1,5 méter az ide kerülő béltartalom normális esetben emészthető, emésztett táplálóanyagokat nem tartalmaz Na, K és víz felszívódás, chymus besűrítése a baktériumok által termelt vitaminok (K, B12, tiamin, riboflavin) felszívódása salakanyag továbbítása mucin termelése széklet: emészthetetlen rostokat, kevés fehérjét, zsírt, levált bélhámsejteket, emésztő enzim részeket, epefestékeket tartalmaz.

23 Enzimgátlók Élelmiszer Gátolt enzim Búza, rozs, kukorica Amiláz Magvak és hüvelyesek Tripszin BurgonyaInvertáz Éretlen mangó, banán, stb. Amiláz, kataláz

24 Érdekességek: Laktóz intolerancia? Laktóz intolerancia? Szaké (Taka proteáz) a japánok ősi rizserjesztő penészkultúrája a híres szaké (rizspálinka) előállításához használatos. Szaké (Taka proteáz) a japánok ősi rizserjesztő penészkultúrája a híres szaké (rizspálinka) előállításához használatos.

25 Érdekességek: A cink mintegy 70 féle enzimben van jelen. Gomba termelheti az üzemanyag alapanyagot: A Trichoderma reesei a második világháború során szerzett kétes hírnevet, amikor meglepő gyorsasággal tette tönkre a katonai sátrakat és ruházatot a Csendes-óceán déli részén Gomba termelheti az üzemanyag alapanyagot: A Trichoderma reesei a második világháború során szerzett kétes hírnevet, amikor meglepő gyorsasággal tette tönkre a katonai sátrakat és ruházatot a Csendes-óceán déli részén

26 Enzimek alkalmazása (háztartás) Oldhatóvá tenni a szennyeződéseket. Oldhatóvá tenni a szennyeződéseket. Mosó/mosogatószerek Mosó/mosogatószerek Proteáz - fehérjék eltávolítása (vér, fű, tojás, izzadság) Proteáz - fehérjék eltávolítása (vér, fű, tojás, izzadság) Amiláz – keményítő eltávolítása Amiláz – keményítő eltávolítása Lipáz – zsírok eltávolítása (olj, vaj, rúzs…) Lipáz – zsírok eltávolítása (olj, vaj, rúzs…)

27 Enzimek alkalmazása (higiénia) Lizozim – fogkrémben a baktériumok sejtfalát kilyukasztja Lizozim – fogkrémben a baktériumok sejtfalát kilyukasztja Proteázok – kontaktlencse tisztító folyadékokban a lerakódott fehérjék eltávolítása Proteázok – kontaktlencse tisztító folyadékokban a lerakódott fehérjék eltávolítása

28 Enzimek alkalmazása (élelmiszeripar) Árpa amilázok – sörgyártás, liszt előállítása Árpa amilázok – sörgyártás, liszt előállítása Celluláz – alkoholgyártás előkészítése (pl. E85), gyümölcsök rostjainak bontása (gyümölcslevek) Celluláz – alkoholgyártás előkészítése (pl. E85), gyümölcsök rostjainak bontása (gyümölcslevek) Invertáz - cukrtok stabil formában tartása az élelmiszerekben Invertáz - cukrtok stabil formában tartása az élelmiszerekben

29 Az enzimek is lehetnek antioxidánsok Enzimatikus antioxidánsok: Szuperoxid-dizmutázok Szuperoxid-dizmutázok Kataláz Kataláz Peroxidázok Peroxidázok Nem enzimatikus antioxidánsok: Vitaminok( A, D, E, K) Flavonoidok, flavonok Polifenolos vegyületek Szelén


Letölteni ppt "Enzimek az élet esszenciái. Enzimek evolúciója Az enzimek kémiai vonatkozásai Minden enzim fehérje."

Hasonló előadás


Google Hirdetések