Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A belek „alagútjain”. Bélcsatorna Vékonybél: Vékonybél: közelebbi szakasz, hosszabb, szűkebb KÖZÉPBÉL = KÖZÉPBÉL Vastagbél Vastagbél: távolabbi, tágabb.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A belek „alagútjain”. Bélcsatorna Vékonybél: Vékonybél: közelebbi szakasz, hosszabb, szűkebb KÖZÉPBÉL = KÖZÉPBÉL Vastagbél Vastagbél: távolabbi, tágabb."— Előadás másolata:

1 A belek „alagútjain”

2 Bélcsatorna Vékonybél: Vékonybél: közelebbi szakasz, hosszabb, szűkebb KÖZÉPBÉL = KÖZÉPBÉL Vastagbél Vastagbél: távolabbi, tágabb szakasz U TÓBÉLI SZAKASZ RÉSZE

3 Vékonybél kezdeti szakasza a patkóbél és mirigyei (ld. Tk. 63.2 ábra)

4 A vékonybél (Középbéli szakasz) patkóbél  Kezdeti szakasza a patkóbél:  Ide torkolló emésztő mirigyek:  Máj  Máj: hasüreg jobb felső részén  Színe barna  Szervezetünk legnagyobb mirigye epe  Váladéka az epe :  Sárgászöld színű folyadék epehólyag  Az epehólyag ban tárolódik  Nagy zsírcseppeket felaprózza, szétoszlatja, így a hasnyálmirigy zsírbontó enzimjei nagyobb felületen hatnak  Hasnyálmirigy  Hasnyálmirigy: hasnyál  Váladéka a hasnyál:  enzimjei bontják a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat Jegyzetelni!

5

6 Vékonybél távolabbi szakasza bélnedv  Vékonybél nyálkahártyájának emésztő nedve a bélnedv:  Enzimjei befejezik a fehérjék, zsírok és a szénhidrátok emésztését  Féregszerű mozgása (perisztartika) összekeveri a bélnedvet béltartalommal és továbbítja azt.  Bélboholy  Bélboholy: a vékonybél belső falának kesztyűujj szerű kitüremkedései, rajtuk mikrobolyhok  Megnövelt felszívó felület  Ritmikus összehúzódásai elősegítik az alapegységekre bontott tápanyagok és a kismolekulájú vitaminok felszívását.  Cukrok (főleg szőlőcukor) és a fehérje alapegységek (aminosavak) a vérbe, a zsírok a nyirokba kerülnek. (ld. Mozawebes tk. 64.1. ábra és 3D ábrái) Jegyzetelni!

7

8 Vakbél Féregnyúlvány Végbél

9 A vastagbél (Utóbéli szakasz) vakbél  Kezdeti szakasza a vakbél :  Rajta a féregnyúlvány (nyirokszerv mint a mandulák)  Távolabbi szakasza a vékonybelet „keretezi”  Rövidebb, de mozgása lassabb a vékonybélhez viszonyítva.  hullámos nyálkahártyáján keresztül felszívódnak az ásványi anyagok és a víz. A béltartalom székletté sűrűsödik. végbél  Végső szakasza a végbél:  Gyűrű alakú záróizom választja el a külvilágtól  Széklet  Széklet: fel nem szívódott és emészthetetlen anyagok+ a vastagbélben élő baktériumok  Végbélnyíláson  Végbélnyíláson keresztül távozik Jegyzetelni!

10 Anyagátalakítások a májban  Bélből felszívódott anyagok nagy része a májba kerül  Cukrokból glikogén (glükogén) lesz.  Szükség esetén visszaalakítja glükózzá és a vérbe juttatja.  Zsírokat képez, fehérjék alkotóelemeit átalakítja  Méreganyagokat hatástalanítja Jegyzetelni!


Letölteni ppt "A belek „alagútjain”. Bélcsatorna Vékonybél: Vékonybél: közelebbi szakasz, hosszabb, szűkebb KÖZÉPBÉL = KÖZÉPBÉL Vastagbél Vastagbél: távolabbi, tágabb."

Hasonló előadás


Google Hirdetések